Васил Велев: Действията на кабинета за газа могат да се обяснят или с корупция, или да са руски агенти и шпиони

Васил Велев: Действията на кабинета за газа могат да се обяснят или с корупция, или да са руски агенти и шпиони

Ощетяваме българските потребители и награждаваме Руската федерация, която искаме да накажем. Това може да се обясни само с корупция. Другото обяснение е нашето правителство да са руски агенти и шпиони. Ние ще платим газа, който не получаваме - 80% от това, което не е взето, се плаща. Има клауза - "вземи или плати". Това заяви пред БНТ Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Не е оправдано "Булгаргаз" да преустанови доставките от "Газпромекспорт", по който 30% е на цени като азерския, а 70% - като този, който сега купуваме, при равни други условия той е по-евтин. Сега купуваме пак от Русия, но с посредници. България плаща по-висока цена на "Газпромекспорт", отколкото, ако беше продължила да купува от там. 

Какво ще правим за следващата година не е ясно, каза той. ЕС ще ползва руски газ още 5 години по договор, 40% от газа в ЕС е от Русия. Формулата, по която се изчислява цената, е поискана от ЕК, не от Русия, каза Велев.

Сърбия плаща под 90 лв. което е 3 пъти по-малко от нас, а тръбата влиза най-напред в България. Ние имаме най-малко транспортни разходи и от България тръбата се зауства в Турция, обясни той.

Количествата газ за август месец са осигурени, след като има цена. За ноември и декември не са осигурени, поясни Велев. Въпросът е на каква цена са осигурени. Имахме договореност над 142 лв. горницата през месец май да бъде компенсирана. За май не е компенсирана, имаме двойно увеличение от тогава. Няма компенсации за газа, обясни представителят на индустриалците. 

Цената на газа за изтичащия месец е рекордно висока, през март беше втората висока, поясни Велев.

Не е взето решение за вноски във фонд "Сигурност", за да стигнат парите до фонда, да се сключат договори с търговците и да приспаднат от фактурите на крайните потребители.

По 382 лв. предприятията сега ще трябва да доплатят, за да ги търсят след това, но те ги нямат. Тези пари средно по 2 киловат часа - отиват над 760 млн. лева. Много предприятия ще се изправят пред избора какво да платят - заплати или ток. Тези пари се складират в АЕЦ "Козлодуй" междувременно. Това решение за вноски във фонд "Сигурност" може да бъде взето в следващите 2 работни дни, за да получат договори с търговците, обясни Велев.

Той не може да си обясни причината за това забавяне - дали е от некадърност или е зловредно управление, дали не е насочено действие срещу българската индустрия и затова България да има 2 пъти по-голяма инфлация от ЕС. 

Може и трябва да бъде поправено, той (министърът на енергетиката Александър Николов) е спрял изпълнението на това решение. МС трябва да приеме това решение, така както приемат на оперативни решения със съмнителна стойност, които после НС комисии ги оспорват.

Служебното правителство ще трябва да обезврежда много такива бомби и мини, но ние ще разкажем на нашите работници защо нямат заплати. Те изпадат в ликвидна криза. Най-голямото плащане в едно предприятие месечно са заплатите. Спират се други плащания. Много предприятия ще изпаднат в ликвидна криза, прогнозира той.

България печели от поскъпването на тока - себестойността на българската енергия е ниска, от АЕЦ е 60 лв. на киловатчас, от НЕК - 90 лв., а цените са 700-800 лв. тези печалби надвишават себестойността и могат да се инвестират средства за енергетиката и да се направят поносими цените на тока за местното население.

Иван Иванов е добър, почтен професионалист, той е независим, за разлика от други регулатори, обясни Велев варианта Иванов да стане временен председател на КЕВР. "Искали сме му оставката, организирали сме протести срещу него, но той е почтен, добър човек и едно решение той временно да оглави комисията е добро", каза Васил Велев.

Източници: БНТ, news.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • nan

    28 Юли 2022 8:34ч.

    Руски шпиони са! Кирето Лъжеца е главатар на руската разведка в България. Веднага ги арестувайте и съдете по бързата процедура! Сигурен съм, че доста хора ще подкрепят тази теза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карбовски

    28 Юли 2022 8:45ч.

    Предлагам да изпратим гн Велев, Румен Петков и Р Овч в Русия, да целуват ръка на Путин и да молят за газ :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    28 Юли 2022 8:56ч.

    Аз пък предлагам да изпратим Кирчо и Кокорчо и Еуглена във Вашингтон да целуват чийто г%зове трябва да ни да дат още от този газ, дето беше 3-4 пъти по-евтин. И така докато поскъпването стане само 20-30%. После могат и да си останат там. А не е лошо потребителите да имат избор дали да купуват “демократичен” американски газ или “лош” руски. Все пак нали сме УЖ пазарна икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • колко пъти да ходят

    28 Юли 2022 9:39ч.

    Явно, ако отидат пак, няма да е достатъчно да целуват г%зове! Този път ще трябва да се задълбочат още! Но те го могат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    28 Юли 2022 8:52ч.

    Това не са Кирил Петков и Асен Василев а Барширов и Петров под прикритие !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    28 Юли 2022 9:37ч.

    Абсолютно правилно! Подкрепям на 110%!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следващия Народен съд ще се занимае и с това правителство

    28 Юли 2022 9:42ч.

    Санаториума на дунавския остров ги чака за лечение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чете се: "Васил Велев: Действията на кабинета за газа могат да се обяснят или с корупция, или да са руски агенти и шпиони"

    28 Юли 2022 9:43ч.

    Да се разбира ли - Васил Велев: Действията на кабинета за газа могат да се обяснят или с корупция, или да са американски агенти и шпиони на новите съсобствениците на частния газоразпределител?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    28 Юли 2022 9:47ч.

    Назначава се колониална администрация, която унищожава колонията. Колонията трябва да е бедна, гладна и да протяга ръка за милостиня. Така са постъпвали от столетия, унищожавали са цели цивилизации с хилядолетна история, затова цели континенти живеят в бедност. А накрая, по същата методика, започнаха и да се самоизяждат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То това е единственият забавен момент от случващото се в последно време

    28 Юли 2022 9:52ч.

    "Пауки в банке", както казват братушките. Да се самоизяждат. Мога само да им се радвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Намусеният смръщеняк Велев, този чутовен гений на българската икономика, отдавна е дотегнал с безкрайните си гастроли из медиите. Плаща, канят го, а публиката едва издържа пискливия му тенор на селска оплаквачка.

    28 Юли 2022 11:40ч.

    Покрай зачестилите му явявания откривам, че мрънкалото Велев доста прилича на канцлера Шолц. И двамата все едно едно са правени в една и съща колбасарска фабрика. Шолц е от цеха за меки малотрайни колбаси, същинско вурстче готово за сервиране в чинията на злоядо дете. Велев е друга бира - типичен сух колбас, нещо като сърдит бански страрец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Юли 2022 11:41ч.

    Явно Мунчо ще се опита потайно да сглоби газпромовска коалицията след изборите - Герб и ДПС отпред и Копейкин ще ги подбира тайно отзад. Жална и майка на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Треба да са руски шпиони

    28 Юли 2022 11:42ч.

    Тези идиоти, преди лягане и след ставане, проверяват за руски шпиони под кревата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските

    28 Юли 2022 15:04ч.

    На елитът и политиците в България и Русия, мисленето им работи само в посока как да запазят постигнатото от БКП и КПСС елитът - станали капиталистическа и финансова върхушка, усвоили всички лостове на икономика и власти. Васил Велев управлява ТНТМ през 1989г. БКП победиха. ПОБЕДИХА!! ДНЕС СА ЛАТИФУНДИСТИ И МИЛИАРДЕРИ. https://www.youtube.com/watch?v=pJErx6jfEAI&t=2974s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народеее

    28 Юли 2022 15:07ч.

    Цял народ е сляп и глух за истината, че БКП чрез Вашингтон, предаде България и я унищожи. А защо се карат? За повече от кацата! Кметът Бойко изнудва Р. Овч. за пай от далавера ТЕЦ-София, но Станишев защити Р. Овч. като погна вуйчото на Бойко. Те използват законите за корупция просто като бутон за съгласие, ето защо няма осъдени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи