Васил Василев: Когато променяш, получаваш шамар, а когато слугуваш, те правят герой. Народният театър е “Иван Вазов”, а не "Александър Морфов"

Васил Василев: Когато променяш, получаваш шамар, а когато слугуваш, те правят герой. Народният театър е “Иван Вазов”, а не "Александър Морфов"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Длъжностите на Александър Морфов и Велислава Кръстева са били закрити, за да се запази Народният театър. Това каза на пресконференция директорът на институцията Васил Василев. Той уточни, че спектаклите на Морфов не са свалени от афиша на театъра.

Той информира, че за първите два месеца на годината приходите на Народния театър са един милион и 250 хиляди лева.

Василев каза още, че се е борил четири месеца, за да запази институцията и достойнството на екипа. От думите му стана ясно, че Александър Морфов е сключил два договора за получаване на авторски права върху неговите спектакли – "Хъшове" и "Животът е прекрасен", и те ще останат в афиша на театъра.

Ако някой иска да свали представленията, това не съм аз, каза Василев и уточни, че длъжността на Морфов е била създадена с цел да обедини театъра.

Личността в националния театър няма значение, националният театър значи нещо, каза още Василев.

Време е да си подредим държавата и да тръгнем по нашата правилна посока. След четиримесечно присъствие в медиите, ние успяхме да се сплотим. Това каза на пресконференция директорът на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев.

„Някъде в един друг свят се назначават удобни хора да изпълняват удобни поръчки. Ние уважаваме твореца – аз и моя екип, който събрах. Аз, Васил Василев, се водех от един единствен принцип – да запазя достойнството на хората, които работят с мен. Те твориха в една обстановка, в която бяха притискани“, заяви Василев.

 

"Борих се четири месеца за да запазя Народния театър - жалко е обаче, че нещо, което трябваше да остане в рамките на нашето семейство, излязоха извън тези рамки". Това заяви директорът Васил Василев, който даде брифинг по повод уволнението на Александър Морфов като главен режисьор.

"Исках да запазя достойнството на екипа. Ние сме едно семейство. Като във всяко семейство и ние имахме проблеми. Но след това отново се гледахме в очите", каза още Василев.

Според него в театъра е царяла творческа енергия през последните четири месеца, а той лично се е борил с всички сили да обедини колектива. Василев поясни, че всеки има различен поглед върху нещата и на него му е било трудно да балансира между всички гледни точки по един или друг въпрос.

"Ние сме малка държава и трябва да си пазим личностите. Боли ме, защото след четири месеца борба за подобряване на условията, се стигна до тук. Мечтаех за достойни роли, за достойни възнаграждения. Театърът се отвори към чужденците, към европейската сцена", каза още Василев. Той не проумява, защо нашето общество е толкова разединено.

От думите на директора стана ясно, че Александър Морфов е сключил два договора за получаването на авторски права върху неговите спектакли - "Хъшове" и "Животът е прекрасен". Василев беше категоричен, че е дал пълна свобода на Морфов да твори и не е искал да се стига до неговото уволнение.

Директорът на Народния театър заяви още, че ще се бори актьорските заплати да станат 2500 лв. Той дори призова всички политически партии да мислят по време на предизборната кампания за културата.

Васил Василев поясни още, че не си спомня за разговора, който изтече като аудиозапис в медиите. И допълни, че най-гледаният и най-добрият спектакъл в момента е "Народът на Вазов", а за първите два месеца приходите на Народния театър са малко над 1,2 млн. лв.

"Единствената ми грешка е, че дойдох от Плевен в София. Ако бях там, сега щяхте да сте на брифинг там и то по един по-добър повод", каза още той и подчерта, че "ако слугуваш, няма да имаш проблеми с никого".

Източници: "Труд", dariknews.bg, БНР

 

 

 

 

 

Коментари

  • Свиленчо

    02 Март 2023 16:58ч.

    Президентът 2. Или е селско-плевенско влияние, или е германско. Насилие се канализира - правово, успешно. Вероятно това е Културата на честта. Шикалкави и върти както му е удобно. Моралът, та моралът... Поне не прилича на човек, който би се напил и се спънал смъртоносно на гробища. Изглежда именно опианеното и лекото поведение счита за недостойно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    02 Март 2023 17:00ч.

    http://psychology.iresearchnet.com/social-psychology/cultural-psychology/culture-of-honor/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • svilen4o

    03 Март 2023 23:32ч.

    А преражданията владеете ли, Verna? Или сте просто от апарата с каймата от едната страна и прогресът от другата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Siao

    08 Март 2023 0:33ч.

    15 процента от населението имат някаква форма на психично заболяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ли Кириак Стефчов, ще има и Бойчо Огнянов

    02 Март 2023 16:58ч.

    според дядо Вазов който сме учили, не народния театър, а народния поет. Политиканстването разваля работното място, затова без политически протежета където и да е, не само в народния театър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    03 Март 2023 8:41ч.

    И Киряк Стефчов и Бойчо Огнянов са в гробищата. И учителките, властно набивали вехтошарство, страдание, мъка и подчинение в главите на поколенията - и те са в гробищата. Връщането от отвъдното е по обратния път - през моргите, болниците, през устите на отгледалите в себе си купища болести. Часове преди да ги измият с маркуча, са мълвяли: Киряк Стефчов, Бойчо Огнянов, Иван Вазов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяко живо същество е осъдено на смърт

    03 Март 2023 10:30ч.

    но животът стигнал до него никога не е прекъсвал, от първата жива клетка или от първото дихание на Бога, както си изберем да обясним възникването му. По-важно е да си обясним как да го живеем, дедите ни са избрали "Свобода или смърт" и затова са живи и свободни Бойчо Огнянов и Иван Вазов за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • svilen4o

    03 Март 2023 16:21ч.

    Според мен, възникването на живота се случва поради отглеждането му. Развъдник, за храна. Не стана ли ясно, че "Под игото" аз не съм чел? Не се учи под диктат и с големи залози, протестирал съм. Вие не сте оспорвали такива неща, за вас жив е диктатът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лошо,много лошо

    02 Март 2023 17:17ч.

    Тоя Василев ще закрие Народния театър. Изглежда тъп и интригант !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    03 Март 2023 8:59ч.

    Крие много неща, да. Ентусиаст в прикриването, прави го по селски - чрез прах в очите, заблуда и фокусничество, разчитащ на възпитателен режимен морал. Това е обидно - излъганите от него и ултракогнитивната проституция (припозна ли се тук, маймуно?) наоколо му са бавни. Чак да закрие тетъра, не вярвам. Когато умира върхът на някоя империя, погиват първо провинциалните ѝ клонинги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    02 Март 2023 18:15ч.

    48 минута - след месец да се потупал по джебчето мъдрият български народ и да си направил европейското бъдеще. Другарю Василев, европейското бъдеще е достъпно изключително за онези, които имат какво да потупат в джоба си. Пак ще се гласува: бедни - за изтока; богати - за запада. В хегемонията на долара и еврото, сещате се, бъдещето е урегулирано в полза на спомагащите родините на тези валути. От другите бъдещето е отнето. А онази жизнена маймунка Александра защо нарича оспорващият местният авторитет "малоумен", нима, не защото подмолността ѝ е базирана на "Който не се кланя на Рама, считан бе за малоумен." от индийския епос "Махабхарата - Рамаяна" в превод от В. Петров?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази западно-американска мода, да работим в един екип, ние сме едно семейство, не трябва да има лидери, всички сме равни

    02 Март 2023 18:25ч.

    Е най-лицемерно интригантски пробутваната на хората постановка, която просто убива в зародиш лидерството. .......................... На моя позната дъщерята си имаше много проблеми в американското училище, защото беше неволен лидер, най-добрата в баскетбола и децата я божаваха. И затова си имаше проблеми, че е обичана и следвана. На друг наш приятел, детео му прероденфутнолист от класа, в училището го слижиха в часовете по физическо с децата, които имат увреждания, защото нямал право да е толкова добър, когато другите не са!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СВЕТЛЕТО

    02 Март 2023 18:38ч.

    Така. Всички ще ме плюят, обаче някои неща трябва да бъдат припомнени. Поради прословутата българска късопаметност. Или безпаметност. Дебело подчертавам- НИКАКВА политическа сила не може и не бива да се меси в която и да е културна институция. Обаче. Да припомним едни неща. Не е чак толкова далеч назад времето, когато Морфов работеше в Путинова Русия и се ГОРДЕЕШЕ с този факт. И с всички възможни награди, които получи там за работата си. Хайде малко да слезем на земята и Морфов да не се прави, че не е работил години наред в една тотална сатрапия. И това не му пречеше, докато му беше удобно. ВСЕКИ има право на позиция и мнение. Но да се правиш на непримирим бунтар и да се правиш, че нямаш кариера в една диктатура е лицемерие и цинизъм. Да, Морфов е талантлив режисьор. Явление. Но Морфов е човек, който си позволява просташко поведение, грозен език и прояви, несъвместими с елементарното възпитание. Така че хайде малко да спре да се държи като краля Слънце, че аман вече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та довчера либералите пееха основно в хора на Русия и я тласкаха в ръцете на американци и западняци

    02 Март 2023 18:51ч.

    Театрите на Русия са зависими в пъти повече от либералите и Путин няма грам отношение към тях. А сатрапите са тия, дето имат повече от 800 бази по света, рушат, издевателстват, убиват, унищожават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светле, за това е Морфов! Такъв, какъвто е!

    02 Март 2023 18:52ч.

    Сложиш ли го "в рамка", няма да е Морфов! Чехълче, амеба, или някакво безгъбначно? Пълно е с такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светле

    02 Март 2023 18:52ч.

    Не ти ли харесва повече ника, Мария?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно, Васил Василев, толкова безличен, че и физиономията му е безлична

    02 Март 2023 18:54ч.

    А Морфов е син на Морфова, водеше битовия хор на нашето училище, самоотвержена жена, пълна с енергия и много, много класна във всяко едно отношение! Твърдо сме за Морфов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    02 Март 2023 19:25ч.

    Южняшко поведение обяснено с cultere of honor. Ефектът на избутването на такива е нанасяне на полиция - държавата идва и буйните деца на гетото получават урок. Русия е по-скоро северна страна, като цяло също имала проблеми с бандитски общости. Но представеният от Морфов нрав е примерно италиански. Много си глупава и продължаваш да пишеш разни думи с повишен курсив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия не е путинска, нито съветска, нито царска

    02 Март 2023 20:38ч.

    все едно да смяташ, че хората са различни заради различните дрехи които са облекли в даден сезон на годината. Помним как и комунистите много не долюбваха да споменават че Русия ни е освободила, щото тогава била царска, а не съветска. Само че Царят Освободител хич не е натискал да воюва с Турция, а и не е бил готов, както е станало ясно през Освободителната война. Натиснали са го славянофилите начело с Аксаков и широката подкрепа на народните масив Русия, тогава те още не са знаели колко струват славяните извън Русия, отдавали са пасивността им на поробването им. Сега е друго, много маски са вече свалени, но да се обвинява Морфов че бил работил успешно в Русия и не се срамувал от това са същите комсомолски лафове, които слушахме през соца. Тогава и нашите летци свалили бомбардировачи над София не се почитаха и нямаха паметници защото не са воювали за защитата на социалистическа България. Сега на пост са новите комсомолци и пак са беззаветно предани на партийната си линия. Нищо ново под Слънцето, както е казал на времето и Соломон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    02 Март 2023 18:55ч.

    Какво следва след театъра? Да преположим, че представлението е постигнало у вас катарзис, понеже нали това била целта на театъра. Четем: "Фройд постулира, че катарзисният метод е едновременно предшественик и последващото ядро на психоанализата." и си отговаряме - следва нещо свързано с психодиспансера, и по-точно с някоя си Хистерия. Хвалете се с милион за два месеца, Василев, но други ще се хвалят с десет милиона за същия период. Такъв е западният модел. Обзалагам се, че ако именно психиатрията не бе повишила мощности и увеличила лекарствения оборот, нямаше да се тупате в гърдите с приходи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    02 Март 2023 19:06ч.

    Какъв е този тетър, който им играете, Василев? Защо ли замесвате народа в дългото си предисловие, сметнал проблемите в Народния театър като синтезирана проекция на проблемите в българското общество. Много мразя някакви си палячовци да правят пари в разни безморални схеми, смятайки ги за така прикрити и сложни, че само висш интелект би могъл да ги разплете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та за Иван Вазов имало ли е рамки?

    02 Март 2023 18:58ч.

    Нали затова е бил неволен водач за хората, точно защото е бил себе си. ..................... Добра перспектива, един ден, ако държавата ни стане пак държава, ще има и театър "Александър Морфов".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    02 Март 2023 19:26ч.

    Знам, че е в противоречие с линията на сайта, но моята друга линия (втора гледна точка) е в подкрепа на Морфов. Не само по отношение на пиарката, ами и по отношение на актьора Будинов, чието участие в партия и в орган на държавно управление е с цел печелбарство - не е нито Стефан Данаилов, нито Андрей Баташов, за да бъде възприеман като личностен принос в обществения живот. И трето, голям брой актьори в Народния театър също са го ударили на печелбарство и затова подкрепят настоящия директор - със свръх високи цени на билети им осигурява щастлив живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • н.а. Карачибук

    02 Март 2023 20:11ч.

    Изгледах търпеливо пресконференцията на Василев. Убедих се, какво възхитетлно добро, възпитаничко, чистичко, умилително благочестиво и трогателно добро мъжле е той. Уникален директор, еталон за пленителна чиновническа свенливост, скромност и подреденост. Хиляди мили бабки, които са го гледали, мигом са пожелали да имат зетьове като него - добри и хрисими. Да се прибират от театъра направо у дома, а не да се влачат по кафаните и наливат без мяра до първи петли. А подир туй под ръка с лекомислени актриси-шафрантии да се щурат из театралните кулоари, да смущават съня на уморените труженици и драскат неприлични послания по вратите ии. Всяка българска бабичка, зърнала театрално момче Васко на часа го възлюбва и е готова да не спи, но за една нощ да му изплете и дари шалче, ръкавички и чорапки шарени-марени, точно такива като на Хамлет в мизансцена, където четирима капитани вземат трупа му и го възнасят до трона. Но нека продължим обиколката си в театъра и разгледаме директорското бюрце наасилев. Преди 60 години то е принадлежала на Николай Лилиев, тогава драматург на театъра. Сега тази мебел е безукорно подредена. Отрупано е с мили рамкосани портретчета. От западна страна, първи челен коловоз - две пленителни женски очи, готови да погълнат когото трябва. На гърба надпис: Mein lieber Herr VV!IЗа спомен от онази Бронхилда, от която ти палавниконаправи това, което съм, а можех да бъда нещо съвсем друго".Източно от него се е настанил фотопортрет на познат актьор - да, това е Малкович Надписът гласи: "На театрала Васил, с когото самотата на памуковите полета стана по-ужасяваща от тази на конопените!". Следва изящна статуетка - наградата Ааскер, авангардно трансформирана в полезен канцелрски телбод. Има и надпис, от който става ясно, че е дар от Ингебод Дапкунайте., а автор е самият Джакомети. Нека сега недискретно надникнем в чекмедженцето Не е учудващо, че е подредено като моминска стая, но - стоп машини. Съзираме голямокалибрен вибратор, очевидно с изкуствен интелект. Нека благоразумно спрем инспекцията на това свято място и напусне храме на Мелпомена, преди да са се разлетели Лилиевите пеперудите с тънки сребърни крила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    02 Март 2023 22:37ч.

    Много точно казано! Само да добавя, че вниманието ми бе съвсем разсеяно на няколко пъти, когато те умело прикриваха по нещо, за което журналистите питаха, но отговор не получиха. Тези маймуни там човешки форми нямат. Ако бяха крадливци на ценности и лъщини, сигурно биха били много добри. Същински обучени агенти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    03 Март 2023 9:13ч.

    Масарад на дяволи. За да се покажат истинските, трябва силно да се дръпнат и отлепят лицата им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василив е прав

    03 Март 2023 9:18ч.

    В НТ Морфов се държеше като местния гамен ! Правеше се на лошото момче под влиянието на субстанции, на които вони даже от екрана и снимките! Ако мине на неговата, положението ще стане нетърпимо, защото драскането и обидите под одобритилните възгласи на мижитурките ще премине в изстъпления, придружени с насилие, уриниране и неща, които видяхме на т.н. протести преди две години! И тогава театърът ще заприлича на сегашна България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А на какво приличаше преди Морфов?

    03 Март 2023 11:03ч.

    С пиарката наложена от ДПС, която после придружи Ахмет Доган при гласуването му на изборите? Това не е ли провокация? Морфов реагира на това, наистина не толкова дипломатично колкото Бойчо Огнянов реагирал на Кириак Стефчов на празника на 24 май, но едно са литературните герои, друго е живота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • svilen4o

    03 Март 2023 16:53ч.

    Видението Ви е било свързано с новите технологични телевизори с аромати. Знаете ли колко сложно е всичко това? Телевизорът трябва да има приличен набор от миризми, подготвен за умерени светски предавания, но и да са с кратък живот - секунди. Не се бил ръсил с дезодоранти, галошът му с галош, ама и от уста на уста се носят тези данни, в едно с формата и големината на чепа му. Опозорили са го ченгета от либералния бардак и е дошъл с квартала - какво е неясното?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи