Васил Терзиев скри записите от протеста срещу БФС

Васил Терзиев скри записите от протеста срещу БФС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кметът на София Васил Терзиев отказа да предостави на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща между България и Унгария. Това съобщи асоциацията на сайта си.

Новината идва дни след протеста с искане на оставка на ръководството на Българския футболен съюз (БФС), който прерасна в тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на София. Бяха ранени десетки граждани, които се оплакаха от полицейско насилие и нарушени права.

Сред пострадалите има поне деветима журналисти, съобщава АЕЖ.

Асоциацията е поискала от Терзиев достъп до записите от камерите за видеонаблюдение от района на Националния стадион, Министерството на спорта и районите на улиците "Гурко" и "Граф Игнатиев" от вечерта на 16 ноември.

"Поискахме достъп до записите, за да извършим собствено разследване на тези случаи. Смятаме, че не е редно, когато правата на журналисти и граждани са нарушени, полицията да е единствената, която се проверява сама", се казва в текста.

Общината е отказала достъпа до кадрите с мотива, че в обхвата на записите попадат много хора, включително и деца. Според юристите на администрацията, ако предостави видеоматериалите, това би могло да бъде неправомерна обработка на личните данни на тези хора.

От асоциацията казват, че попадналите в кадрите хора са на публично място и са участвали в публично събитие. Голяма част от тях попадат и в кадрите на медии, които предават пряко протеста.

Случаят на безпрецедентно насилие срещу граждани и журналисти не бива да се оставя без подходящо разследване, понасяне на отговорност от виновните и мерки за предотвратяване на подобни практики вбъдеще.

АЕЖ е внесла ново искане за достъп до записите. Тя иска от общината да гледа кадрите в нейния център за видеонаблюдение.

"Самото гледане изключва последваща обработка на личните данни и така Общината няма да може да се мотивира с Регламента на Европейския съюз (GDPR) и със Закона за защита на личните данни, за да ни откаже", пие асоциацията.

Сигнал за полицейското насилие срещу журналисти в България вече е публикуван на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. Той е подаден от две международни организации – "Репортери без граници" и Международния институт за пресата (IPI). Българските власти са получили срок до 1 март 2024 г. да отговорят какво са предприели по сигнала.

Заради кадрите, на които униформени бият хора, които не се съпротивляват, премиерът Николай Денков разкритикува вътрешния министър Калин Стоянов, който нареди образуването на вътрешна проверка. Трима полицаи бяха отстранени дисциплинарно, а срещу други двама проверката все още продължава.

Източник: svobodnaevropa.bg

 

Коментари

  • Какъв е този "олтар" пред Храма бе Ухо? За какво си го монтирал там? Ще се омъжваш ли?

    08 Дек 2023 14:28ч.

    Какъв е този "олтар" пред Храма бе Ухо? За какво си го монтирал там? Ще се омъжваш ли.... Да не би да е, за да минете с младоженеца под него, защото не ви пускат в черквата, та затова пред нея. Кой е булката? Всички чакаме с нетърпение.... да не мис Бони с розовото пони, а? Ако Васко повлече крак, цялата розова група общински съветници ще се изпоженят по между си - те нали и без това са в "сложни" отношения, преплетени в различни триъгълници.... ама без жени де. Може след време и Асен и Спецата да се шмугнат под това портативно "венчило" за шарени..... И кава "светлина" е във Вас.... от къде може да е проникнала? Отговори Василе, защото гражданите на София живо се интересуват от предназначението на това съоръжение, което си турнал пред Светата обител!Страхил Ангелов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС да се самосезира

    08 Дек 2023 14:29ч.

    Глобете ги, фалшиви демократи. Отказват да съдействат на демократичните институции. Наказателна санкция за София, без европари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честит 8 декември ,студенки и студенти !

    08 Дек 2023 14:31ч.

    Ама къде е украинското знаме. То трябва да се вее не само пред столичната община а и в нашите души. То е нашата светлина в нас и пътеводна звезда към европейските ценности, да отидем у шенген и у еврозоната , да сме щастливи,кат Урсула и Борель от европейската комисия- нашите водачи ,организатори,вдъхновител ,подбудители и извършители на всички наши победи и успехи към шенген и еврозоната. С Бандера и Жукевич, със Зеленски и Урсула ,напред по пътя на мечтите и всеобщата европейска радост !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    08 Дек 2023 14:41ч.

    Така ще е. Те не искат равноправие, а само властта. Цялата власт. И както във "Фермата на животните" - някои са равни, а други по-равни. Новото нормално!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горката

    08 Дек 2023 15:19ч.

    Всичко беше нагласено и умишлено подготвено. Целта е ясна - чрез извънредна репресия и жестокост, на гражданството е изпратен един доста категоричен и лесен за разпознаване ХАБЕР! Всяка съпротива и "мърдане" ще бъдат смазвани жестоко, категорично, без колебание. Ние сме фронтова държава в условия на война, макар и все още формално неучастваща в горещата фаза, партньорите поставиха въпроса остро и категорично. Всякакви прояви на неподчинение, демонстрация на свободна воля и дух, позоваване на демократичните принципи и Конституцията, да се смазват безмилостно! Видимо беше, че големите полицейски началници бяха дали разпореждания ад се търси ИЗОСТРЯНЕ и ОЖЕСТОЧАВОНИ. Твърде вероятно е намекнато дискретно на тези, които имат склонност към садизъм, да не си слагат спирачки! В тази връзка, взеха мерки за анонимност. Тези с каските и качулките практически до един бяха без номера. Твърдят, че станало недоглеждане, уж част от оборудването закривало номерата????? Това им оборудване нали е от септември, та, горките, не съобразили по случайност! Вие се благодарете, че имаше само малтретирани! Най-доброто предстои - на фронта тези, които клатят стабилността на държавата, ги убиват! Следващата серия ще гледаме при паметника. Ограждат го! Който пристъпи, ще има команда : Легни! Бой, бой на земята! Измислиха някакви мерки за сигурност, ще махнат композициите. После ща кажат: Амиии, то като няма скулптури, какъв е смисълът от цялото пространство?? я, махнете го! Мислите се за много умни ли!? Това е жалка, тъпанарска изродщина! Търсят са поводи и "основания" за бой! Да не забравяме и Конституцията. Ристю, дори и той се усети и вече е дал заден с 200, съдбата на Конституцията ще я решават БХ и ДП, при условие че цялата професионална общност е буквално настръхнала. Последните са храненици и няма да предприемат нищо, но покрай тях други могат да си намерят боя! Има ли още хора, които се съмняват или са неразбрали?! Превзета, опорочена и захвърлена - това е страната ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както се казва

    08 Дек 2023 15:41ч.

    Кръвта вода не става, Васко е потомствен службар, не просто от занаята, ами от генът!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новина: Одиторката на Кирил Петков става зам.-кмет на София, вижте „заслугите” на Гергана Москова (ДОКУМЕНТИ)

    08 Дек 2023 16:16ч.

    Ако все още има наивници, които се надяват на нов морал в управлението на София – „надежда тука всяка оставете“ – дивашка шуробаджанащина тресе екипа на новия кмет от розовата коалиция ПП-ДБ-„Спаси София” Васил Терзиев, алармира разочарован служител в Столична община ексклузивно пред Narod.bg. Стряскащ пример за „наши-ваши” са последните зам.-кметски назначения, анонсирани от градоначалника с ДС корен. Само преди седмица – миналия четвъртък – 30 ноември, назначеният за милионер Васил Терзиев обяви гръмко имената на своите заместници. Сред тях се оказа и Гергана Москова, номинирана за заместник-кмет на Столична община с ресор „Финанси и здравеопазване“. Тя трябва да поеме двата ресора, за които по време на Йорданка Фандъкова отговаряше Дончо Барбалов. Коя е Гергана Москова? Името на новата зам.-кметица не говори нищо на широката публика, но е добре позната на менте политиците от ПП, особено на комичния бивш премиер Кирил Петков. Причината е стара като света – парите. Именно Гергана Москова е одиторът, обгрижвал фирмите на Просто Киро преди надеждата на народа за промяна да го прати на върха на политиката, където лъсна безсилието му. Гергана Москова е рекламирана като експерт с 20-годишен опит в одитни и финансови институции в областта на управлението, планирането и контрола на финансова стратегия и процес. Работила е и в Българската банка за развитие (ББР).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новият кмет е и евреин и педераст. Двоен изрод.

    08 Дек 2023 16:19ч.

    Още нищо не сте видели в жълтопаветната джамахирия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи