Васил Терзиев ще получава 9 100 лв. заплата, а общинските съветници в София над 5 700 лв.

Васил Терзиев ще получава 9 100 лв. заплата, а общинските съветници в София  над 5 700 лв.

След месеци на блокаж в работата на общинския съвет, градският парламент успя да приеме бюджета на София. С 45 гласа “за” общинските съветници от ПП-ДБ-СС, ГЕРБ-СДС, “Синя София” и независимите приеха основният финансов документ, предложен от екипа на кмета Васил Терзиев. Против гласуваха 15 общински съветници - от БСП, „Възраждане”, ИТН и ВМРО. 

Освен бюджета на столицата, общинските съветници гласуваха и заплатите в столичната администрация. Така кметът на София ще получава малко под 9 150 лв., председателят на СОС - над 8 200 лв., а общинските съветници - над 5 700 лв.

Заложените средства в бюджетната рамка са над 2,6 млрд. лв. Сред дейностите, на които се акцентира са строителството на детски градини, инфраструктурата и изграждането на паркинги. Общинските съветници си вдигнаха и заплатите.

Рекорден бюджет, който обединява предложения на граждани, както и на всички партии в общината - на това заложи екипът на столичния кмет. „Това е бюджет, който е за София, той не е наш и ние ще работим, за да покажем на софиянци, че колективно всички ние можем да направим добро за този град”, заяви кметът Васил Терзиев.

Изненадващата подкрепа на ГЕРБ-СДС общинските съветници от партията определиха като отговорното решение. „Неимоверно раздуха приходите в икономическата рамка и според нас сметките няма да излязат. Но в крайна сметка не сме ние хората, които ще ударят ръчната спирачка за развитието на София”, каза зам.-председателят на СОС и общински съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

Подкрепа дойде и от "Синя София". „Заедно с колегите от останалите политически партии успяхме значително да подобрим бюджета, особено по отношение на събираемостта на местните данъци и такси”, посочи общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков.

За БСП гласуването е доказало кой кого подкрепя. „На национално ниво се разглобиха, на местно ниво се сглобиха. Бледорозовата сватба вече е факт, да им е честито. Това, което можем да кажем е, че всъщност групата на ПП-ДБ-СС на практика прие бюджета на ГЕРБ”, допълни общинският съветник от "БСП за България" Иван Таков.

А ИТН гласували против поради липсата на управленска програма и визия за развитие на града. „Това наистина както се нарича е сборен бюджет, защото е проста аритметика на разходи и приходи”, съобщи общинският съветник от ПП "Има Такъв Народ” Пламен Данаилов.

 

 

Коментари

  • К'во Ви пука - нали не ги взима!

    28 Март 2024 20:54ч.

    А ги дарява

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    28 Март 2024 22:53ч.

    Как човек дарява нещо, което не взима? Логика не търсете. Да не говорим, че тези 9100 лева са пари на данъкоплатците, които някой се хвали, че дарява на данъкоплатците, които са му ги дали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    28 Март 2024 21:32ч.

    Евала - как да станем милионери законно! За сравнение - преди 35 г. депутатите работеха по работните си места и се събираха само за приемане на закони и други такива дейности. Заплати за тази си дейност НЕ ПОЛУЧАВАХА !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Март 2024 21:46ч.

    Абе и без заплата да работи все е тая. Човекът явно не става за тая работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Март 2024 21:52ч.

    защо не работят на основна работа а да идват в сос само за сесии да работят на общ начала софия на нищо не прилича с това застрояване бетон нямаме кислород в люлин няма болница на женския пазар в софия е анархия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    28 Март 2024 23:07ч.

    Бих му плащал по 9100 на месец от моя джоб само и само да не е кмет! Продължава с некадърните ремонти на тротоари и улици в стил Фандъкова, и лично аз не виждам "новите" да "make a difference" спрямо гербавите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • циници и престъпници

    28 Март 2024 23:22ч.

    Срещу едно голямо нищо само за няколко месеца и вече си увеличават двойно и без това незаслужените си високи заплати, колко ли още ще си увеличат на там никой не знае...точно като нефелните корумпирани депутати, хем вредни, хем се позлатиха сами при невиждан нисък рейтинг, клонящ към 0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • столичани да кажат

    28 Март 2024 23:41ч.

    Вместо да ревизирят крадливата фандуца и нейните корупционни схеми, ощетили столичани с милиарди, тези розови хиени веднага тръгнаха да си удвояват заплатите. Я един референдум софиянци да си кажат тежката дума, нали те плащат масрафа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 9100 лева заплата са смехотворни стотинки за тая пасмина.

    29 Март 2024 0:36ч.

    Другаде са бездънните извори на материалното им благополучие; само на една такава заплата да останат, биха си метнали въжето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има държави,

    29 Март 2024 5:44ч.

    в които данък сграда намалява драстично с годините. Има държави, в които погребенията са безплатни. С дивашкото презастрояване, апартаментите на много собственици станаха непродаваеми. И вместо общината да плаща обезщетения за отнети изложения, шум, мръсотия, бетоновози, вдигат с 45% данъци. Една година нямам покой от презастрояване, в едно каре от 800 кв. метра построиха 25 сгради, в момента строят три. От трите си изложения гледам телевизорите на съседите. Унищожиха прекрасният ни квартал. Искат да взимат повече от САЩ колегите си в някои щати. Търпелив народ, имат късмет! Плачат за колективни искове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неизненадан

    29 Март 2024 6:19ч.

    Класика... Ситият на гладния вяра не хваща... Затова не се интересуват от заплатите на медиците и учителите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    29 Март 2024 7:39ч.

    Не ревете, а честванията по случай 20 години НАТО посетете и на Монката Паси ръка целунете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Март 2024 8:50ч.

    По случай 20 години държавно злочестие, малоумници големи бъдете, на терористите от НАТО з*дника целунете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • студени да ви целуват, изедници демокрастски

    29 Март 2024 8:21ч.

    и поп да върви пред вас да ви чества

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оставка мърши

    29 Март 2024 8:58ч.

    Кой е допускал,че след крадливата и корумпирана бокова калинка Йордана Ф. ще дойде толкова нагъл и безскрупулен кмет с розов антураж и първото, което прави е да си увеличи ТРОЙНО своята и на общинарите заплата...София е кочина, нямат пари за общинските предприятия и болници, но за себе си винаги имат и то тройно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щанел

    29 Март 2024 15:55ч.

    Браво а пенсионерите дето са работили по 35-40 години ще взимат по 500- 600 лв за Бог да прости, Нямате срам в тая държава -всеки който дойде на власт гледа да се облагодетелства дали с голяма заплата или имот но никой не си е отнесъл нищо с себе си ,всеки си отива с един гол г....з но остава алчнотията за която няма лечение ,Но един ден всеки ще си плати за това което причинява на бедните и изтерзани хора,Народа в тая държава го нямат за нищо,Народа няма ли право да взима големи доходи и да живее добре,да се лекува и да се храни добре а не да гладува и да мизерства и да бърка по кофите,Засрамете се от тази пуста алчност да не се задавите накрая.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи