Васил Терзиев е разрешил протеста срещу БФС без да се допита до МВР

Васил Терзиев е разрешил протеста срещу БФС без да се допита до МВР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, без да поиска становище от СДВР, каквато е практиката при такива събития. Това заяви пред ресорната парламентарна комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му съгласуването на протеста се е случило часове преди събитието и затова до последно МВР е имало нагласа, че се организира нерегламентиран протест.

"Разграничаваме се от насилието към полицаите и гражданите. Не допуснахме човешки жертви и по-тежки последици за София. Беше разрешен мирен протест. Наблюдавахме организацията в различни групи за протеста срещу БФС. Комуникирахме с кмета на София. В деня преди протеста изпратихме поредно писмо до Васил Терзиев и го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест. Шествието не беше съгласувано с него. На следващия ден разбрахме, че е съгласуван с него. Въпреки, че практиката е да бъде съгласуван с нас. Това не беше направено", каза вътрешният министър Калин Стоянов във вътрешната комисия в парламента, където се провежда извънредно заседание заради полицейското насилие на протеста срещу БФС. 

"До последно имахме нагласата за нерегламентиран протест. Трябваше в рамките на деня да направим организация. За първи път исторически враждуващи агитки се събират на едно място и заедно да изразят "любовта" си към БФС. Затова изкарахме 1500 полицаи. Иначе можеше последствията да са много по-големи", каза още министърът пред депутатите. 

От Столична община отрекоха твъдението на вътрешния министър с кратко съобщение до медиите. Според администрацията на Терзиев уведомление за провеждане на протест към Столичната община е постъпило на 14.11.2023 г. в края на деня. Още на следващата сутрин Общината уведомява всички ресорни органи за сигурност.

Няма постъпили възражения или становища по реда на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единствения законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест, добавят от общината.

На брифинга вътрешният министър Стоянов обясни действията на МВР в дните преди протеста: "Бяхме изправени пред няколко неизвестни. Витаеше в пространството, че ще има мач и мирен протест. Имаше неяснота дали футболната среща ще е в София, Пловдив, Кърджали или друго място. Накрая се взе решение да е в столицата, без публика. За няколко часа трябваше да обезпечим протеста. Имаше план. Определени бяха оперативни райони и щаб", заяви главният секретар на МВР Живко Коцев. След това директорът на СДВР Любомир Николов разказа в детайли предисторията на това, което се случи в четвъртък. Ето какво разказа той: 

Месец преди мача СДВР имаше информация за протестно шествие на столични и пловдивски футболни агитки, които ще се организират и заедно ще протестират мирно по време на футболната среща. Още тогава сме уведомили БФС и кмета на София. Имахме няколко срещи със зам.-шефа на БФС. Бяхме единодушни, че ни чака предизвикателство. Припомниха ни събития от 2019 г., когато фенове издигаха забранени символи, издават маймунски звуци, с което компрометираха българския футбол. Роди се идеята мачът да бъде изнесен в друг град. Заявлението на организатора Ивайло Грозев беше за Гурко и Евлоги Георгиев. Имаше и неразрешени протестни действия. Фенове се събираха на сектор Б на Националния стадион. Другото на стадион "Българска армия". Част от най-крайните членове на агитките имаха намерение да нахлуят на стадиона и да изразят недоволството си срещу БФС. Затова оградихме стадиона. Около 17 ч. имаше 1500 души, включително унгарци. След това се отправиха към Орлов мост и го блокираха за 20 мин. 95% от феновете не носеха обозначителни знаци на футболен отбор. Повечето носеха плакати с призив за оставка и българското знаме. След като шествието спря на орлов мост ръководителят на протеста проведе разговор с тях, в който са заявили искане да се присъединят към протеста. С това присъединяване агресията ескалира. Изстрелваха ракети, които попадаха в кордона от полицаи. Апелирахме протеста да остане мирен. На първа линия имаше служители с жилетки "Антиконфликт". Когато забелязахме агресията на феновете подменихме служителите с по-високо въоръжени служители на СДВР и жандармерията. Замеряха ги с камъни, плочки, колове, чупеха дърветата, хвърляха димки, бяха пръскани със спрейове. Започнаха да разбиват кордона с кофи за смет, които бяха засилвани към нас. Ръководителят на мероприятието разпореди да пристигне водното оръдие. 10 минути по високоговорител бяха предупреждавани да спрат с агресията, за да не бъде използвано оръдието. Агресията се увеличаваше. Задните редици от протеста хвърляха предмети, които падаха върху главите на протестиращи от предните редици. Издърпахме ги и ги качихме в линейки. Част от тези хора бяха застети и се оплакаха от полицейско насилие. Към този момент по никакъв начин полицаите не са навлизали в протестиращата група. След като машината с водната струя започна работа, беше насочена на по-високо, за да ги предупреди отново. Протестиращите станаха още по-агресивни и започнаха да чупят паркирани коли на граждани. Тогава решихме да ги изтласкаме нагоре към Спортното министерство. Тогава започнаха да палят буса, да чупят колите ни. Овладяхме ситуацията без жертви. От заведението, в което полицаите влязоха, изведоха лицето, което беше запалило буса. Срещу него е повдигнат обвинение и е задържан под стража от съда.

Равносметката е следната - задържани 38, 33 ранени полицаи и 19 граждани. 24 от задържаните са глобени за хулиганство и имат забрана за посещаване на спортни събития. Други са обвинени за притежание на наркотици.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • Митето

    22 Ное 2023 15:50ч.

    Сега ще се нахвърлят хиените върху кмета-новобранец.Просто да го отчетат като грешка на растежа,а момчето,по стара традиция,ще обещае пред Другарския Съд повече да не прави така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Ное 2023 16:20ч.

    Уведомил е Кирчо и Ристьо, и това е предостатъчно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво има да му се коментира на новия кмет

    22 Ное 2023 16:37ч.

    Той е в друго пространство, виртуално. Нищо неочаквано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сапунисвам

    22 Ное 2023 18:10ч.

    Ми то тая работа не е като оная работа, да управляваш милионен град не е като да цъкаш на компа. Тия мухльовци като кирчо и кокорчо, терзиев и тем подобна пасмина се взеха много насериозно. Резултатите от това ще ги сърбаме ние в следващите години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разказва 19-годишно момиче, което беше бито от полицаи на протеста срещу БФС в София.

    22 Ное 2023 15:58ч.

    “Всичко стана много бързо. Те просто бяха във всяка една улица, отвсякъде се чуваха викове и крясъци и всичко беше някакъв пълен хаос, който ни изплаши и ние искахме да си тръгнем възможно най-бързо - просто ме нападнаха. Четирима“. „Събориха ме на земята, удряха ме, после ме накараха, казаха ми да стана, при което аз станах и пак ме удариха. С палки, с ритници. Обиждаха ме и ми говориха - дори още докато ме бият, ми обясняваха защо ме бият. Че ще ме ритат нарочно в корема - за да нямам деца. После ми обясняваха, че точно това е била тяхната цел - да нямам деца, да не мога да родя, дори и да родя да не ги видя живи“, спомня си още тя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой говорил така?

    22 Ное 2023 16:42ч.

    Милиционерите или стражарите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за това бито момиче копоите се опитаха да се оправдаят с... лъжа

    22 Ное 2023 21:53ч.

    https://offnews.bg/politika/sdvr-otricha-za-prebitoto-ot-politcai-19-godishno-momiche-dori-ne-bi-813142.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    22 Ное 2023 16:09ч.

    Еее, меее, ама факт е, че тоя охлюв Терзийката се осра буквално още в първия си ден, като кмет на най-голямото БГ-село!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, куе НПО ша да й турилу тоз

    22 Ное 2023 16:11ч.

    сценарий у глъвицътъ?! ППДБ съ филял нъ мирканскити димункрати сас технити пултики и спонсури. Галиту им спуснълу новити дириктиви: Defund the police бе пейзани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, Терзидесиеф пу стар къдисарки тиртип

    22 Ное 2023 16:14ч.

    Ъктивну мъртвуприятии срищу министера щот ку си спомнити Киркукор ви казаа чи туй МВР и тоз министер ни ги устройвът. Наш Терзидесиеффф сий част ут утбора и путпали фитиля

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва путин

    22 Ное 2023 16:15ч.

    Тая марионетка на мунчо радев и копринков, която е тотално некадърна, сега обвинява кмета.Денков да го уволнява и да не чака повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярно ли?

    22 Ное 2023 16:29ч.

    Това сам ли го измисли или си прочете листчето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    22 Ное 2023 16:21ч.

    Добре започваш! Към края на управлението ти, може и да я няма София! Ха, дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле батееее отиде ми апартаменто у блок!

    22 Ное 2023 16:44ч.

    Мама и тате цял жовот мечтаха да живеят у блок!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    22 Ное 2023 17:47ч.

    правилно го разрешил, играта е за зрителите, а не за "коронованите" особи и некадърните футболистчета, като не искат публика, да напускат всичките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МВР и СДВР са уведомени от Общината в законовия срок за протеста срещу БФС

    22 Ное 2023 21:49ч.

    Калин Стоянов лъже нагло, защото е "човек" на Пеевски, който заедно със слугата му Боко го защитават. Въпросът е защо го защитават. Явно, Стоянов е изпълнил поръчките им за последните избори. Затова ГЕРБ и ДПС имат изборен успех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МВР се самоопровергаха!

    22 Ное 2023 22:02ч.

    По време на изслушването директорът на СДВР Любомир Николов обяви, че действията на полицията биха били едни и същи и при разрешен, и при нерегламентиран протест. За какво тогава им е било въобще съгласуване с общината?! "Човекът" на Пеевски, който се води министър калин стоянов потвърди, че Столичната община няма задължение да съгласува разрешението на протест, но понеже досега това е била практиката... та очаквали. А реално Общината е уведомила МВР и СДВР в законовия срок за протест, който е с уведомителен режим. Т.е. Общината няма право да забрани който и да е протест на уведомителен режим, освен ако МВР/СДВР не я предупредят, че се очакват ексцеции. Е, МВР/СДВР не са информирали Общината за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи