Васил Терзиев: Дано имаме избран председател на СОС този четвъртък, за да тръгне работата

Васил Терзиев: Дано имаме избран председател на СОС този четвъртък, за да тръгне работата

Надеждите са ми, че този четвъртък е успеем да направим прогрес, дано имаме избран председател на Столичния общински съвет (СОС), за да тръгне работата. Това каза кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община.

Според Терзиев все още не може да се говори за каквото и да било управленско мнозинство. Приоритет номер едно е да "отпушим" работата на СОС и да продължим да търсим стабилна управленска конструкция, каза кметът. Софиянци ги интересуват решенията за града, има разбиране, че трябва да се фокусираме върху нуждите на тези, които са ни избрали, отбеляза столичният кмет. Той каза, че се дискутират всички варианти, изпробват се всички възможности. "Все се намира повод обаче, от страна на опозицията, че не може така, не може иначе, не може с този, не може с онзи. Намира се повод да няма напредък, за да се каже, че те не умеят да намерят мнозинство и не се справят с управлението", заяви Васил Терзиев. Според него трябва да се подходи отговорно към управлението на града. Обсъждат се имена, начини, по които те могат да работят за града, обсъждат се идеи, свързани с ротация, само и само да се случат нещата. "От ГЕРБ продължават да не искат да си говорят с нас. Никога не сме спирали да ги каним и да искаме да има диалог", каза още столичният кмет.

Той каза, че е част от процеса и усилията за намиране на консенсус и благодари на Вили Лилков, който лансира идеята за избор на временен председател. За шести път ще видим дали тези, които търсят решение, ще успеят да го намерят. Други постоянно казват "не, не ни поканихте правилно, както трябва, когато трябва" и бягат от отговорност, така саботират работата на СОС, каза столичният кмет.

Относно бюджета на София Васил Терзиев увери, че се работи по него и той ще бъде внесен до 29 януари, но подходът е различен. "Вместо както преди – споделяне проформа на две страници с приходи и разходи за обществено обсъждане, които никой не разбира, сега ние ще публикуваме всички прилежащи документи, всички таблици, списъци, презентации, за да може всеки, който го интересува как се харчат парите на града, да се запознае в подробности", заяви Васил Терзиев. Ще се отделят средства за детски градини, спорт, култура, обекти за проектиране, имаме много проекти в районите и на централно ниво, имаме готовност за тяхното изпълнение, каза още столичният кмет.

Васил Терзиев каза, че едно от първите неща, които новото ръководство на общината е направило след встъпване в длъжност, е било да се занимае с проблемите на завода за отпадъци, тъй като са имали информация за нередности. Част от действията бяха да сменим директора и да назначим Николай Савов за временно изпълняващ, припомни столичният кмет. Паралелно с това назначихме и вътрешен одит от страна на Столичната община, за да влезем в дълбочина, каза Терзиев. Като основни изводи от доклада той изведе покупка на оборудване на многократно завишени цени, съоръжения, които не са поддържани и са се счупили много преди да заработят, както и раздаване на щедри бонуси, без да има високи резултати от работата. Докладът от проверката в Столичното предприятие за третиране на отпадъци е даден на прокуратурата. 

Столичният завод за третиране на отпадъци не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община. 

Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Вместо това, клетките се пълнят с непреработен боклук, посочи Терзиев. Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, поседна, се пълни бързо, информира кметът. Той каза, че ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка. "В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци", заяви Васил Терзиев. Според него изходът от ситуацията е повишаване на  качеството на RDF-а, както и вдигне на процента на преработване на отпадъка, защото по думите му сега този процент е само два процента. 

Терзиев обобщи 130-те страници от доклада от проверката в завода с думите "безхаберие, безразборно харчене на пари и безотговорност".

Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор на завода, съобщи на пресконференцията, че в сградата за механично сепариране от 47 машини 39 са за основен ремонт. В сградата за RDF от 136 машини, 86 са за основен ремонт и това е в рамките на 9 години, откакто заводът работи. През последните три години са подписани над 470 договора за поддръжка, като са похарчени 113 млн.лв., съобщи той. Основната работна заплата на работник в завода за юли 2023 г. е 940 лв. заедно с бонусите. В същото време заместник-директорът е получил 12 хиляди лева за юли 2023 година, информира Николай Савов. В този месец заводът не функционира и всичко отива на депо, допълни той и обясни, че се отчитат количества, които обаче се заравят в земята.

Установяваме, че има само две месеца, в които са спазени тонажите за депониране. Между 8 и 12 хиляди тона отпадъци реално не са отчетени, че са депонирани, съобщи Николай Савов. По думите му оборудването в завода е доставено на много високи цени, с поръчки, чиито прогнозни стойности съвпадат с една единствена оферта. Голяма част от оборудването дори не е отразявано в системата, която контролира кога едно оборудване е влязло в завода и кога не е, съобщи Савов. Той даде пример с лентов транспортер, който на 3 май миналата година е приет като основно средство, а 47 дни след това е нарязан на скрап, без да има потвърждение, че изобщо е работил, съобщи още Николай Савов.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Май ще има дубъл на парламентарните избори в жълтопаветната джамахирия

    09 Яну 2024 13:40ч.

    Няма ли кой да ги посъветва да обявят независимост и да се отцепят от България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Яну 2024 13:47ч.

    Да тръгнела работата, щото нямало прецедател! На кривата ракета, космосът ѝ виновен, плохому танцору яйца мешают.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Яну 2024 14:47ч.

    няма да тръгне никаква работа със сос и герб те толкова години бяха на власт в софия и я съсипаха хващаите се и сам въведете поне малко ред спрете застрояването сигурно сме 2 милиона вече нямаме въздух и светлина обърнете внимание на жкомплексите там е трагично тротоарите са разбити от паркирали коли намерете някъде останало място краи метростанциите за паркинг

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    09 Яну 2024 14:47ч.

    Еб@ти смешника е тоз ПП Де Бъец. Наистина има вид на човек, който без чужда помощ и обувките на краката си не може да си върже. Къв бизнесмен е бил не знам и неща да знам, но тоя пълен кухар и за чистачка на кенефи не става. А, той кмет. На София. Боже, Боже, слез на Земята и си прибери версиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубост и умнота

    09 Яну 2024 14:53ч.

    Тоз е красив като Софиянци, ама истинските, не селяните, от които се отвращават. Съборихте ли паметника без да питате хората и с кеф. Ми мене какво пък да ми пука за вашите дертове. Скоро и на война ша ходите, без нас. Нали не сме хора...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не чистота и порядък, а събаряне по

    09 Яну 2024 14:55ч.

    отвъдокеански указ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубост и умнота

    09 Яну 2024 15:00ч.

    Как лицемерно изтърси че щял да бъде кмет на всички софиянци....и наряза паметника. Ся важно било за хората които са го избрали. Аз не съм , за мен не е важно....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    09 Яну 2024 15:07ч.

    Кеееф, софиянци как тъпо си натресоха ДС кмет..... ама нека да се радват и на педерастчето от Смучи София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    09 Яну 2024 15:25ч.

    Пластмасов фалшив човек

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи