Васил Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е

Васил Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Хазартният бос Васил Божков, който се прибра в България в петък, и бе арестуван още на летището, не се е върнал доброволно, каквото първоначално впечатление остави. Той е екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства. Информацията бе потвърдена неофициално от прокуратурата за Mediapool.

Българските власти са получили официално писмо от властите на ОАЕ с дата 23 август, с което са уведомени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. Уведомени са също за номера на полета, както и за очаквания час на кацането на самолета с екстрадираното лице на "Летище София" – 15:15 ч.

Първоначално Божков създаде впечатлението, че се прибира в България по собствено решение, а адвокатът му твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал "разрешение" от властите в Дубай. Сега обаче излиза, че не става дума за разрешение, а за екстрадиция. 

"След някои събития, свързани със съдебната власт, той (Васил Божков, б. р.) предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се поменят в положителния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателите дела срещу него за престъпление срещу държавата", каза през уикенда адв. Георги Гатев.

Още през февруари 2020 г. българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков. Дълго време обаче българските власти нямаха никакъв отговор от емирствата, поради което се стигна дори до спиране на едно от делата срещу бизнесмена – с криминалните обвнинения.

Разследването бе спряно заради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до властите в Обединените арабски емирства. Първото искане е пратено още в края на 2021 г., а отговор не е получен. Второто е от миналия юни.

Тъй като по закон се изисква постановлението за повдигане на обвинение да бъде връчено лично на обвиняемия, прокуратурата трябваше да се опита да издири Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно повдигане на обвинения. Без обаче да е направен опит за намирането му, процедурата нямаше как да продължи преди връщането на бизнесмена на българска територия.

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

  • Hcucyvhcycyc

    29 Авг 2023 17:16ч.

    Това че е екстрадиран го писах онзи ден в коментар към сайта Афера! Трябва да си пълен муньо да не се сетиш! Едва оня ден бил получил разрешение от властите да на ОАЕ да напусне страната?!?!? Откога се иска разрешение да напускаш ОАЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    29 Авг 2023 19:09ч.

    Този Дельо/цецо найденов и Боко го ограбиха вече, удобно им беше да си остане в дубай. Математик ама проЗт, да си бе мълчал, арабите търсят тишина - такива кресливи идиоти неискат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    29 Авг 2023 17:16ч.

    Аман от новини за този човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новината

    29 Авг 2023 17:24ч.

    мила Мари не е за човека, а за лъжите с които се оплита делото, още преди да е започнало. На това му се вика реформирано правосъдие,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа viva е права!

    29 Авг 2023 18:18ч.

    Отвсякъде изкача този досаден Христо Стоичков! Писна ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американо

    29 Авг 2023 17:26ч.

    Американците са натиснали арабите, за да го екстрадират и да не мъти водата на "сглобката"...Иначе щяха отдавна да са го изгонили - повече от 3 години престоя там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буги Барабата

    29 Авг 2023 17:38ч.

    Не вярвам нито дума на медийната клоака медияпул. Дачков да си проверява източника на информация и да цитира него , а не медияпул.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bad Face

    29 Авг 2023 18:07ч.

    Експулсираните хора биват връщани обратно оковани и с охрана! Такава елементи при пристигането на Черепа нямаше, но ние си спомняме за рекет над него да спонсорира лъжливата НОВА ТВ. Като човек който следи събитията по света от източници на няколко езика, ви споделям, че никъде не съм попадал на такава информация. Ако беше вярна със сигурност щеше да е оповестена поне в една.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ни да имаш, ни да нямаш!

    29 Авг 2023 18:18ч.

    Както казваше баба ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • местото на крадеца е у пандиза

    29 Авг 2023 18:23ч.

    а не у медиите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе

    29 Авг 2023 18:39ч.

    защо никой не пише за огромния проблем на Уникредит Булбанк. От събота не се получават SMS-си за вход и оторизация! Не разполагаш с парите си. Дали ни почнаха с електронните пари? Некадърници. Закривай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гуньо

    29 Авг 2023 19:44ч.

    Ти па намери де да се завреш , баш пи най големите мошениси !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светослав Николов

    29 Авг 2023 20:20ч.

    Я Пощенска банка е същото. Проблемът (ми отговориха) бил извън банката. И това е - нито кога ще го отстранят,т.е. кога ще имам достъп до парите, нито някакво адекватно обяснение. Вече не се тревожат да крият какво точно сме ние за тях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коки

    29 Авг 2023 19:27ч.

    Убиха Алексей Петров, убиха Пригожин, а този не се връща доброволно, а го връщат. Твърдят, че имал контакти с Пригожин. Къде е логиката? Има връзка. Работата мирише, а не виждам от къде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    29 Авг 2023 20:07ч.

    Я пак, я пак! Я ми припомнете друг случай, на екстрадиран от Дубай? НЯМА, НЯМА и да има, защото това е реномето на Дубай, и затова много и то състоятелни хора се укриват там! По ми се вярва, американците да са свършили работа, но в никакъв случай с екстрадация от Дубай, по скоро удар по ББ след провала на Гешев!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не искаме новини за Божков

    29 Авг 2023 20:40ч.

    Искаме Борисов, Пеевски, Божков, Можков във затвора! Точка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    29 Авг 2023 22:59ч.

    И все пак Божков се е прибрал по собствено желание: https://www.facebook.com/photo?fbid=844641200595295&set=pcb.844642003928548

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи