Вашингтон събра в Тирана първите си дипломати на Балканите

Вашингтон събра в Тирана първите си дипломати на Балканите

Посланиците на САЩ на Балканите се събраха в столицата на Албания, Тирана, на първата подобна конференция на представители на американските мисии, на която обсъдиха регионални и глобални приоритети, предаде агенция Танюг, цитирана от БТА.

На срещата вчера присъстваха също специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, както и специалният пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране към Държавния департамент на САЩ Джеймс Рубин.

Домакин на срещата беше посланикът на САЩ в Албания Юри Ким, а участници бяха американските посланици в България, Сърбия, Черна гора, Република Северна Македония, Гърция, Босна и Херцеговина, Косово и шарже д'афер на посолството на САЩ в Хърватия.

Юри Ким съобщи, че целта на срещата е била да се обсъдят приоритетите на Съединените американски щати на Балканите.

"Радвам се, че мога да приема моите колеги, посланиците на САЩ в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, заедно с посланика Джеймс Рубин и заместник-помощник държавния секретар Габриел Ескобар, за да обсъдим и координираме приоритетите на САЩ на Балканите. Вярвам, че това е първата подобна среща, която ще се проведе в Тирана", написа Ким в Туитър.

 

Коментари

  • Центъра за глобално ангажиране към Държавния департамент на САЩ

    14 Апр 2023 11:54ч.

    В "съседната" статия тук "Президентът на Куба: САЩ са виновни за конфликта в Украйна" един от коментиращите под нея е привел мнението на покойния Б. Немцов и живите му съратници (заработващи в петоколонния "Елцин център"), че Кремъл се намесвал във вътрешните работи на Украйна преди и след майдана. Това може и да е и сигурно е вярно, а тълкуванието за причините ВИНАГИ е в посока на пълно осъждане. Съществуващият Център за глоблно ангажиране към Държавния департамент на САЩ с озеляване на градското простанство ли се занимава?! На Балканите."Юри Ким съобщи, че целта на срещата е била да се обсъдят приоритетите на Съединените американски щати на Балканите." Ясно, директно, по господарски. Трябваше и Кремъл така явно да си изрече приоритетите в постъсветското пространство, за да не остане никакво място за изнамиране на тайни и "изобличаване" на имперски амбиции. Едните така и другите така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Регионални и глобални приоритети”

    14 Апр 2023 14:49ч.

    Вече така му викат на подготовката за война на Балканите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    14 Апр 2023 12:12ч.

    Балканите - следващото бойно поле?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как с 520 мил. USD от САЩ "укрепват демокрацията и противодействат на Руското влияние"!

    14 Апр 2023 12:31ч.

    Знаем, основният приоритет на САЩ от 10 000 км разстояние към Балканските народи е - да НЕ СА ПРИЯТЕЛИ с Русия, без значение дали искаме или не искаме! .... Нооооооо, народите на ЦЕЛИТЕ БАЛКАНИ ДЪЛЖАТ СВОБОДАТА СИ СЛЕД 500 ГОДИНИ турско робство НА РУСИЯ и на РУСКАТА ИМПЕРИЯ победила Османската! .... Благодарение на Русия на картата на света се появяват десетина държави изчезнали под колониалното владичество! ...... И населението, народите на Балканите няма как нито да отрекат, нито да забравят, нито да мразят своите руски Освободители! ........ Ай сиктир и на нахалните "американски приоритети", всичко спискаха за "върховенство на закона", а те демонстрират ... как се дават пари, милиони за да получат обратно - милиарди и ПОКОРНИ НАРОДИ, на които на казват какво да правят, как да живеят и кои да са им приятелите?! ........ Как се нарича това деяние: даване на милиони, за да получите милиарди, ъм?!???? ........... Откъде-накъде, че и приоритети имали - с милиони да си купуват влияние на "американската демокрация"?! ВЪН ОТ БАЛКАНИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ "ЦЕННОСТИ", нямаме нищо общо с англосаксите и никога няма да имаме, защото за пари не се продаваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Списък на държавите получили долари от САЩ от 2017 - 2021 г.

    14 Апр 2023 12:36ч.

    Според официален доклад на САЩ Държавният департамент е похарчил над 1 млрд. долара в Източна Европа финансирайки „организации на гражданското общество и други субекти, за върховенство на закона, медии, кибер и други програми, които укрепват (?) демократичните институции и процеси и противодействат на РУСКОТО влияние и агресия“. ???? Сумата е похарчена за периода 2017-2021 г. Държавите на Балканите: Босна и Херцеговина – 81 млн.долара; Северна Македония – 67 млн.долара; Румъния – 66 млн.долара; Косово – 61 млн.долара; Сърбия – 55 млн.долара; Черна гора – 50 млн.долара; България – 47 млн.долара; Словения – 40 млн.долара; Албания – 39 млн.долара; Хърватия – 11 млн.долара; Гърция – 684 хил.долара; Турция - 239 хил.долара! ....... ОБЩО – ПОЛОВИН МИЛИАРД или 520 млн.долара за Балканите! ... Браво на продажниците взели от "чистите" американски пари за да работят срещу интересите на народите и държавите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С тая война

    14 Апр 2023 13:00ч.

    Др. Путин им спести парите. Няма нужда от борба с руското влияние, всички бягат от Русия като от чума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледам, че малко сме подценени

    14 Апр 2023 13:04ч.

    Що само 47 милиарда? Не струваме ли повече като русофилска страна по историческо наследство??Чудя се само от тази сума ли се финансират боичките за спонтанно появилито се желание на неколцина да залеят паметника на съветската армия или да изкъртят една плоча. Питам се още колко струва ако не клипчето, то вдъхновениета на Иво Инджев и жена му да изпеят песничката "Червона калина", но не ми е съдено да знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ======

    14 Апр 2023 13:06ч.

    47милиона

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко семантика

    14 Апр 2023 15:01ч.

    "РУСКОТО влияние и агресия" – не знам що си играят да слагат "и". В тяхната реторика руското влияние атрибутивно е агресивно, пък те са мирни градинари, озеленители, зелени изобщо. Събират се да правят градинки тук–там. Гледам, че колегата по–горе ги е иронизирал в този дух.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    14 Апр 2023 12:53ч.

    Щом Сащ прибягва до опит за обединение на пешките в юмрук, означава , че нещата вървят много зле за хегемона. От Балканите ще се изисква да воюват по галоши и потури, щото нали вече се разоръжихме от руското оръжие в полза на Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой не го

    14 Апр 2023 13:01ч.

    Е страх от пропаднала държава, която копа окопи около Крим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чък Норис

    14 Апр 2023 13:13ч.

    Подготвя за предстоящата военна кампания на НАТО в посока Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    14 Апр 2023 13:22ч.

    на вниманието на синергичния „триморец“ – р.радев- mustapha: В. Орбан: “В НАТО и ЕС всички са за продължаване на въоръжения конфликт в Украйна, с изключение на Унгария.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    14 Апр 2023 13:38ч.

    Защо пък точно в Тирана!? Има и хубави албанци (като повечето балканци), но чак пък толкова да са център на Балканите! Хубави, но не и толкова прости, както си мислят евроатлантическите днендър навиячи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо ли?

    14 Апр 2023 14:51ч.

    Защотоса най-захлюпени и никой няма да протестира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Апр 2023 18:46ч.

    Мери, щото САЩ помогнаха на албанците да откъснат Косово, за да си спечелят верни слуги на Балканите, които да ползват за "полезни идиоти"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    14 Апр 2023 22:25ч.

    Защото е логично тиранинът да командва от Тирана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    14 Апр 2023 13:54ч.

    Ето го отборът на унищожителите на Балканите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце от село

    14 Апр 2023 14:31ч.

    Такъв плод-зеленчук само с репи не съм виждал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    14 Апр 2023 14:36ч.

    Да копаят пролив до Черно море ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любомир Русев

    14 Апр 2023 14:40ч.

    "Вярвам, че това ще е първата подобна среща..." Загубени в превода ли сме, или нелепицата струи отвсякъде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тирана

    14 Апр 2023 14:44ч.

    Гнездо на тирани?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИД

    14 Апр 2023 15:19ч.

    Е, малко бой и ебън на краварите им трябва! Добре, че не ги събраха в Дахау!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи