Вашингтон придвижва заявката на Турция за Ф-16 след като Ердоган каза "да" на Швеция в НАТО

Вашингтон придвижва заявката на Турция за Ф-16 след като Ердоган каза "да" на Швеция в НАТО

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американският министър на отбраната Лойд Остин обсъди модернизацията на турските въоръжени сили в телефонен разговор с турския министър на отбраната Яшар Гюлер, предадоха Ройтерс и БТА.

Това става веднага след като изненадващо турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция е готова да подкрепи Швеция за членство в НАТО. Изявлението на Пентагона беше публикувано снощи, веднага след новината за турската отстъпка пред скандинавската кандидат-членка.

През октомври 2021 г. Турция изрази желанието си да купи американски изтребители Ф-16 на стойност 20 милиарда долара, както и близо 80 комплекта за модернизиране на свои бойни самолети.

"Те...обсъдиха позитивните разговори между Турция, Швеция и генералния секретар Йенс Столтенберг, както и подкрепата на министерството на отбраната за модернизацията на турските въоръжени сили", се казва в изявлението на Пентагона по повод телефонния разговор на Остин с Гюлер.

Агенция Ройтерс съобщава още за изявление на американския сенатор Боб Менендес, който е председател на комисията по външни отношения в Сената на американския Конгрес.

Изявлението на Менендес е свързано с досегашното му противопоставяне срещу продажбата на изтребители Ф-16 от САЩ на Турция, свързано, по думите на сенатора, най-вече с опасения във връзка с потенциална агресия на Анкара срещу съседни страни.

Менендес заяви, че макар все още да има резерви относно продажбата на Ф-16, може да вземе ново решение по този въпрос в рамките на идната седмица.

Боб Менендес каза още, че трябва да бъдат взети мерки за сигурността на Гърция и да бъдат дадени "гаранции за бъдещи действия".

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Ядосан

    11 Юли 2023 12:14ч.

    Смях, ама голям смях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха придвижете и нашата заявка, о велики вожде.

    11 Юли 2023 12:14ч.

    Пратете колкото да привлечем със сигурност барем 2-3 руски ракети, че иначе демократичната ми душа не може да спи спокойно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заявката на Тюркюйе напредна за сметка на нашата заявка

    11 Юли 2023 13:09ч.

    първо ни задминаха Tайванците с тяхната поръчка от 60 Ф-16 - спешно е там, положението трябва да ги устроят. Сега пък Тюркюйе, и те бързат. Нашата поръчка не е спешна, дори напротив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя че не е спешна, не е

    11 Юли 2023 14:37ч.

    но как мога да се разхода спокойно да нагледам магазина си на Витошка и да си пия после с наслада кафето с приятеля си, ако не съм сигурен, че кървавото зловещо Жуже ме държи на мушка и може да ме изпепели всеки момент!? Ходих веднъж на протест пред рашисткото посолство с нарисувана мишена под гърба, но тези мужици не ми обърнаха внимание!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • El Condor

    11 Юли 2023 12:17ч.

    Комшиите пак ни изпревариха. Бас държа, че ще си получат самолетите преди нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недей да се басираш

    11 Юли 2023 14:07ч.

    За да ги получи, който и да е, най-напред трябва да се произведат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шведка

    11 Юли 2023 12:29ч.

    Това изобще не е изнудване, а коректни търговски договори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    11 Юли 2023 12:33ч.

    Турците са известни, че изпитват кеф да се пазарят. Колкото по-дълго, толкова по голям кеф. То им е заложено в кръвта. Затова си имат известното в цял свят Капалъ , а ние си имаме Женския пазар. Американците щели да задвижат сделката, ама Ердо вика - ще решава Меджелиса. И там някой като Менендес може да искаже своите "притеснения". Така, че шведите да не бързат да отварят шампанското. Турците го карат рахат-рахат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американската техническа мисъл

    11 Юли 2023 13:03ч.

    Тоя път бат Ердо се прецака сам. Американците разполагат с чертежи на този морално вехт самолет, но са забравили как се произвежда. А Ердоган каза "да" на Швеция, защото Швеция бастиса няколко пъти Корана пред целия свят. Ашколсун, машалла партнери, както се казва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За 30 гроша

    11 Юли 2023 14:06ч.

    Нещо ще спечели Ердоган, но напълно ще загуби влияние в мюсулманският Свят. А искаше да е султан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ф-16?

    11 Юли 2023 14:03ч.

    Турция искаше Ф-35 и бе предвидено да участва в направата им. Нищо не се споменава за тях. Явно е, че Ердоган се е хванал за палците на краката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз също мисля че има някаква грешка

    11 Юли 2023 14:47ч.

    Турция има от десетилетия F16 - към 300 броя (!!!) , блокове 30,40,50… Май става дума за Ф 35 , а не за Ф16. Турция имаше солидно съучастие в развойната дейност , мисля над 1 милиард $. После американците се разсърдиха на Ердоган за дето си купи руски С400, извадиха назидателно Турция от програмата и замразиха продажбата на Ф 35… Та за кой МФИ наистина става реч ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гъдю

    11 Юли 2023 15:21ч.

    Ne е грешка . След покупката на Ц 400 кравите категорично отказаха да доставят ф 35 , а ердо е вкарал некакви пари в сделката . И за да не е капо ердо се нави на ф 16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ продават тези самолети, но …

    11 Юли 2023 14:15ч.

    В направата им участват 3 ХИЛЯДИ предприятия от 25 държави. В САЩ ги сглобяват, а все още не са започнали. Очакват да започнат тази година, но това очакваха и преди три години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи