"Вашингтон Поуст": Жозеп Борел не е добре дошъл в Израел

"Вашингтон Поуст": Жозеп Борел не е добре дошъл в Израел

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Израел е дал знак на ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, че не е добре дошъл в страната след критичните коментари, които направи за израелските политики в окупирания Западен бряг, съобщиха израелски официални лица в сряда, пише "Вашингтон Поуст".

Това е последният знак за влошаване на отношенията между новото крайнодясно правителство на Израел и някои от най-близките му съюзници.

Борел разстрои Израел със статия, публикувана миналата седмица, в която според израелски официални лица израелските жертви на палестински нападения се приравняват с бойци, убити при операции на израелската армия.

"Да бъдеш честен означава да признаеш, че екстремизмът се надига и от двете страни. Безразборните нападения и насилието отнемат живота на много хора", пише Борел в "Project Syndicate".

"Насилието от страна на израелските заселници на Западния бряг все повече застрашава живота и препитанието на палестинците - почти винаги безнаказано. Освен това израелските военни операции често причиняват смъртта на цивилни палестинци, често без ефективна отговорност", допълва той.

Израелският външен министър Ели Коен осъди коментарите в разговор с Борел във вторник, съобщиха от израелското външно министерство.

"Няма място за сравнение или балансиране между жертвите на тероризма от израелска страна и палестинските терористи, подкрепяни от палестинската власт", каза той.

Израелски служител заяви в сряда, че макар да няма официални планове или искания за посещение на Борел, израелското правителство му е дало ясно да разбере, че в момента той не е добре дошъл.

"Не му е забранено", каза служителят, говорейки при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да обсъжда въпроса официално. "Не смятаме, че сега е подходящият момент да дойде."

В Брюксел говорителят на Европейската комисия Питър Стано заяви, че на Борел не е било забранено да влезе в Израел, защото той не се е опитвал да го посети.

"Не ни е известно за каквато и да е забрана или за каквото и да е решение на официалните израелски власти, с което да не се разрешава" на Борел да посети страната.

Той допълни, че коментарите на Борел отразяват официалните позиции на 27-те държави членки на ЕС.

Израел има тесни политически и икономически отношения с много европейски държави. Министър-председателят Бенямин Нетаняху трябваше да пътува до Германия в сряда, седмица след официалното си посещение в Италия.

Но през годините Израел и ЕС многократно са имали разногласия относно отношението на Израел към палестинците, изграждането на израелски селища и липсата на напредък в мирните преговори.

В статията на Борел се изразява съжаление, че "нито израелската, нито палестинската страна са готови за мир". Той призова палестинските фракции "да се откажат от тероризма и да преодолеят политическите си разногласия", а Израел - да спре изграждането на селища върху окупираните земи, за които претендират палестинците, да спре насилието от страна на заселниците и да предложи преговори за създаване на независима палестинска държава.

В момента палестинците са разделени между две правителства - международно признатата Палестинска власт, която управлява полуавтономни зони в окупирания Западен бряг, и Хамас, ислямската войнствена групировка, която управлява ивицата Газа. Палестинската автономия е слаба, непопулярна и става все по-авторитарна, докато Хамас отказва да признае правото на Израел да съществува.

Новото правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху е доминирано от ултранационалисти, които се противопоставят на палестинската независимост и на по-нататъшното разширяване на селищата, в които сега живеят около 700 000 израелци.

Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, разкритикуваха обявяването на израелските селища от правителството на Нетаняху и продължаващото насилие на заселниците срещу палестинците. В отклонение от стандартните обичаи американски представители се срещнаха тази седмица с министъра на финансите на Израел, крайно десен политик и лидер на движението за заселване.

Борел заяви, че не обявява европейска мирна инициатива, а вместо това призова "да проучим с какво всички ние можем да допринесем за израелско-палестинския мир, когато той настъпи".

 

Източник: washingtonpost.com

 

 

 

Коментари

  • санкции

    15 Март 2023 20:15ч.

    Израел докога ще бомбардира безнаказано Сирия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Израел да бомбардира Брюксел

    15 Март 2023 21:04ч.

    Ще бъде хуманитарна бомбардировка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Март 2023 18:33ч.

    Юдеите не харесват никой друг, освен богоизбраните . Техните политически ръководители апелират за по 2800 броя роби на всеки от тях, а останалите ще бъдат оставени на измиране. Израел не притежава конституция ................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борел поначало

    15 Март 2023 21:38ч.

    Е невероятен дипломат. Удоволствие е да го гледа човек в действие...Нали той беше който каза, че "Европа е градина, а останалият свят- джунгла"? Което " останалият свят" шумно аплодира в захлас...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    16 Март 2023 14:16ч.

    Дипломацията на Борел е като слон в стъкларски магазин. Ако обяви европейска мирна инициатива, това означава да подкрепя с оръжия палестинците, но го е страх така да не настъпи мотиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евреите имат специална служба за работа с гьонсурати, Шин Бет се казва

    16 Март 2023 14:36ч.

    Дедо Борел да си гледа украинския мирен процес, по-здравословно ще е за него :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи