"Вашингтон пост": Залужни дал на Зеленски да разбере, че ситуацията на бойното поле едва ли ще се подобри

"Вашингтон пост": Залужни дал на Зеленски да разбере, че ситуацията на бойното поле едва ли ще се подобри

Вестникът, позовавайки се на свои източници, съобщава, че на 29 януари е проведен разговор, по време на който украинският лидер съобщил на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, че скоро ще бъде уволнен.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни в разговор с украинския президент Владимир Зеленски даде да се разбере, че ситуацията на бойното поле едва ли ще се промени към по-добро за Киев в близко бъдеще. Това съобщи вчера Washington Post, позовавайки се на свои източници, предаде ТАСС.

Според източниците на "Вашингтон пост" на 29 януари е проведен разговор, по време на който Зеленски съобщил на Залужни, че скоро ще бъде уволнен. Според украинския президент промените във военното командване ще помогнат за подобряване на цялостната ситуация. По време на срещата Зеленски казал, че обществеността е все по-уморена от конфликта и помощта от международните партньори се е забавила. На свой ред генералът дал на президента да разбере, че бързо подобряване на позицията на Украйна на бойното поле е малко вероятно. Той предложил и някои идеи за предизвикателствата, пред които ще се изправи неговият наследник.

Както отбелязва изданието, отстраняването на Залужни "може да доведе до обратния резултат и да позволи на Москва да се възползва от нестабилността". „В тази ситуация само Русия ще спечели“, отбелязва източникът на вестника. По думите му генералът не се е ядосал за уволнението. Отношенията между Зеленски и Залужни, подчертава изданието, са се влошили през последните две години. Според източници на "Вашингтон пост" те си нямат доверие.

На 29 януари бившият депутат от Върховната рада Борислав Береза ​​заяви, че Залужни е отстранен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Според бившия депутат в тази връзка президентската канцелария са получени възмутени обаждания от чуждестранни партньори. От своя страна депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко каза, че Залужни е информиран за оставката си, но все още няма указ. По-късно прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров съобщи, че Зеленски не е уволнявал Залужни. Въпреки това спекулациите в украинските медии и социалните мрежи за съдбата на Залужни продължават и до днес. "Вашингтон пост" съобщи на 31 януари, че Зеленски вече е взел решение за оставката на Залужни, въпреки че съобщението може да се забави известно време. CNN по-късно уточни, че указът за оставката на главнокомандващия ще бъде подписан преди края на тази седмица.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че има много въпроси относно новините за Залужни, но е очевидно, че „всичко не е наред“ с режима в Киев. А официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ситуацията около темата за уволнението на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна отразява агонията и краха на държавността на Украйна, добавя ТАСС.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • бензинджия

    02 Фев 2024 7:59ч.

    „В тази ситуация само Русия ще спечели“ -- и не само в тая, умковци. заради чорбаджиите си ще си затриете народеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    02 Фев 2024 8:04ч.

    Желание Владимира Зеленского уволить главкома ВСУ Валерия Залужного стало следствием тайных переговоров украинского военачальника с Западом о завершении конфликта с Россией, заявил американский журналист Сеймур Херш в колонке на онлайн-платформе Substack со ссылкой на источники. https://ria.ru/20240202/ukraina-1924931754.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно когато Европа реши да им дава 50 мларда за войната

    02 Фев 2024 8:26ч.

    И да я спрат, ....... не, трябва да се внимава, никаква вяра на тия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    02 Фев 2024 8:32ч.

    Излиза, че Орбан пак изигра зелките в Брюксел - изтъргува и "пусна" 50-те милиарда за Украйна, а ще се окаже, че няма да има нужда от тях там.... Друго си е да имаш вътрешна информация - както се твърди, ватиканското разузнаване е може би най - доброто в света...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    02 Фев 2024 12:22ч.

    И без война Украйна има нужда от външно (безвъзмездно) финансиране. Иначе няма да има с какво да изплаща заплати на заетите в бюджетната сфера и пенсии за пенсионерите. Та тези 50 млрд. са за това. За военно подмагане има друг фонд - "Фонд на мира"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бездушието на технологизаторите

    02 Фев 2024 9:03ч.

    Продължават да ни заблуждават, че войната е само между Русия и Украйна. Войната е всъщност на обединения Запад срещу Русия и засяга съдбата на целия свят. Днес хората трябва да знаят, че който е на страната на Запада, който въвежда модерно цифрово робовладелство над света, му предстои да загуби много или всичко, ако не преосмисли живота и приоритетите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    02 Фев 2024 9:24ч.

    Съвсем нормално е Залужни да бъде сменен. След Оръжието-чудо на Украйна ще и трябва и Командващ-чудо и после още много чудеса. Появиха се и първите информации за застреляни служители на мобилизационните центрове. Видях и ужасяващо видео от село призрак, две хиляди жители просто са се изпарили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ситуацията на бойното поле едва ли ще се промени към по-добро за Киев в близко бъдеще

    02 Фев 2024 9:33ч.

    Aма как? Буданов нали ни обясни, че само чакат пролетта за следващия "контранаступ"?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    02 Фев 2024 9:42ч.

    В останкинките на сваления ИЛ-76 намериха табела указваща произхода на ракетата -убиец, както и средството за поражение. Разведката вече издирва имената на разчета - според следователи украинци и американци! ASSY 11455748, SN740179, ASSY 11461343, SN740206, ASSY 11461865, SN740207, Raytheon, CONFIDENTIAL classified by PATRIOT SECURITY CLASSIFICATION GUIDE DATED: 9/22/83 ADDENDA DATED 11/28/83 8/8/84 CONTRACT NO/DAAH01-86 °C-A018, а также 18876 ASSY, MARTIN MARIETA и 10253043-39 02 S/N 80025.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    02 Фев 2024 13:05ч.

    Напушения Клоун наистина е затъпял от прекомерна употреба на „бело“… Изправяйки се срещу Залужни, Зелето само попадна в капана на собственото си малоумие. Сега, ако уволни Залужни, ще му предостави възможност същия да се заеме с политическа дейност и създаде нов собствен полит-проект, който ще бъде подкрепен дори и от бившите западни куратори на Зеленчука. Защото, докато Залужни е на поста си, в качеството си на военен, няма право на каквато и да било политическа дейност. От дъга страна, ако актьорчето не уволни генерала, силата и популярността на Залучжни сред украинците само ще расте, след неуспешния опит да бъде отлюспен и изчегъртан. Допълнително към този цунг-цванг, Зелето получи и нож в гърба от Буданов и Сирски, на които предложи да заемат мястото на Залужни и от които в отговор получи само едно твърдо, „НЕ, благодаря“… Логично. Кой ще иска да командва армия, която е на прага на зануляването и капитулацията си?... Видимо вече и с просто око, примката около нежното актьорско вратле се затяга, така че, в крайна сметка, Зеленски, ако продължава да се инати и да стои в бункера си в Киев, най-вероятно ще последва съдбата на румънския диктатор Чаушеско, който позорно беше разстрелян заедно със съпругата си, в задния двор на една казарма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    02 Фев 2024 13:33ч.

    сатанистът Блинкен (след посещението му на гробището в Киев): „Виждаме добър напредък в контранастъплението.“ цру и ми6 доставят кокаин на наркоманчето „Зеля“, за да убива православното население в руската "македония". англо-американските извратеняци притежават каналите за наркотрафик в планетарен мащаб и целево "зареждат" своите марионетки - та нищо чудно това и у нас да е така (евро-атлантиците имам предвид)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    02 Фев 2024 14:56ч.

    Предлагам на мястото на Залужни да бъде назначен ген. Атанасов! Така хем ще бъде задоволена манията му за величие и високи постове, хем на бойното поле ще може да затвърди "дълбоката си убеденост, че Руската Федерация ще изгуби войната" и лично да се погрижи "мирът в Европа ще бъде възстановен"! https://glasove.com/novini/atanas-atanasov-otgovarya-na-shefa-na-dumata-ubeden-sam-che-rusiya-shte-izgubi-voynata

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи