"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се оттеглиха от Авдеевка дезорганизирани и в паника. Това съобщава "Вашингтон пост" като се позова на разказите на седем украински войници.

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал лице в лице с руските сили в жилищни сгради в Авдеевка и почти е попаднал в плен.Той се присъединява към украинската армия през 2020 г.

По думите на един от тях, 21-годишен войник, към момента на отстъплението той е станал лидер на своето подразделение, тъй като поради големия брой ранени не е останал никой по-възрастен. Той нарича изтеглянето на украинските войски от Авдеевка "път на смъртта".

Когато групата му най-сетне напуска изцяло града, той вижда как конвоят пред него избухва в пламъци и артилерията го унищожава. "Това беше конвой от хора, конвой от най-добрите хора в историята. И пред очите ни този конвой беше унищожен от артилерията. Хора на моята възраст, между 20 и 30 години."

"Това беше пътят на смъртта", каза той, "последният път от Авдеевка".

20-годишният с позивна Кавказ, войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, е работил в контролен център в коксохимическата фабрика в Авдеевка. Преди началото на войната е бил студент

Друг събеседник на изданието заяви, че някои бойци на ВСУ в града са загубили връзка с командването си и не са знаели за заповедта за отстъпление.

Според американското издание загубата на Авдеевка е тежко поражение за Украйна, която до последната минута все още насочв войски към града в отчаян последен опит да задържи руснаците. В същото време свидетелствата на войниците от АФУ ясно показват сериозността на неизгодното положение на Украйна на бойното поле, допълват авторите.

Авдеевка беше освободена от руските въоръжени сили на 17 февруари. В този ден руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че превземането на града е позволило да се отдалечи фронтовата линия от Донецк и съответно значително да се обезопаси градът от ударите на киевския режим, тъй като от 2014 г. украинските въоръжени сили редовно обстрелват жилищните райони на Донецк откъм Авдеевка.

Източници: ТАСС, washingtonpost.com

 

 

Коментари

 • На стара коза яре

  03 Март 2024 15:42ч.

  Тая "война" на РФ срещу фашагите е просто един голям майтап. Пиша го с целият си опит и знания като офицер (от резерва) от сухопътните войски.Това е голям майтап.Фашагите отдавна можеха да бъдат приключени и то без ОМП. Който е запознат с "тази материя" ще ме разбере. Който не, ваш проблем. Истината има 1 страна.Тя,истината е копие което уцелва винаги. Слава на истината.Долу гадната колониална власт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  03 Март 2024 16:23ч.

  Ако беше прочел какво е казал Путин за Украйна, щеше да разбереш защо тази война се води така, а не както Израел в ивицата Газа. За сравнение - Грозни е построен изцяло на ново след войната в Чечня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Март 2024 17:34ч.

  Ловнитепдружинки и охранителите на всички видове мафиоти у нас, са повече и по-добре оборудвани от Тагаревската армия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  03 Март 2024 19:12ч.

  Мариупол го вдигнаха наново също. И се строи база на ЧФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  03 Март 2024 19:15ч.

  Това наистина е военна операция. Да хвърляш СВ из разни села и паланки. Да се копаят окопи и траншеи...тази тактика е за водене на дълга и изтощителна операция. Иначе Русия можеше за една седмица да изтрие от лицето от земята цялата украинска територия с всичките й жители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АКАДЕМИЯ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА СВО

  04 Март 2024 0:45ч.

  Най добре е фронтовата линия да достигне границата с Полша и Молдова. Така и Приднестровието ще успее да се върне в лоното на родината майка Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Deloptes

  03 Март 2024 17:52ч.

  Ами господа, що не напишете кои всъщност са бойците от 3та щурмова. Това са нацистите от Азов. Защо спестявате това на читателите (разбира се предполагам, че материалът е преведен и американците не бива да споменават думата Азов).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Залезът на Запада

  03 Март 2024 18:21ч.

  Започнаха да излизат отчайващи равносметки и самопризнания - https://t.me/Politnavigator/140375

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  03 Март 2024 19:27ч.

  Много странни украинци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  03 Март 2024 21:20ч.

  Типични арийци според идеологията, която изповядват.🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  03 Март 2024 20:56ч.

  Това "АФУ" кърти всичките мивки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  04 Март 2024 8:08ч.

  От членовете на Азов над 50% са рускоезични от района на Харков. Идеолога им е руснак, професор от Харков. Парите с които са финансирани са на олигарха Коломойски. Коломойски финансира и Зе. Коломойски/Зеленски/Азов всичките са част от пъзела ( спомнете си върволицата от Холивуд). Запознатите с истинската история могат даже да намерят паралели и със Сталинските репресии и проекта Кримска Калифорния. Няма нищо ново, светът е бил такъв и такъв ще бъде само дето ще се увеличават паметниците на избитите. Преди 10-на години евреи от Европа и Украйна тръгнаха към Израел и САЩ а Путин отправи публичен призив към евреите да идват в Русия където ще бъдат защитени от това което идва. Но шило в торба не стои

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи