"Вашингтон пост": Си Цзинпин поискал от Байдън да не допуска Пелоси в Тайван

"Вашингтон пост": Си Цзинпин поискал от Байдън да не допуска Пелоси в Тайван

Само няколко дни преди председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси да посети Тайван, китайският президент Си Цзинпин е поискал от американския държавен глава Джо Байдън да намери начин да не допуска визитата, пише в. "Вашингтон пост".

Искането е било отправено в телефонния разговор на двамата лидери на 28 юли, съобщава високопоставен представител на Белия дом, пожелал анонимност. Последвали са многобройни предупреждения от китайски длъжностни лица към американските им колеги за действията, които Пекин може да предприеме във връзка с посещението на Пелоси на самоуправляващия се остров, посочва вестникът.

Байдън обаче не се съгласил и обяснил, че Конгресът е независима част от правителството и че Пелоси, както и други негови членове, сами вземат решенията за пътуванията си в чужбина. 

Въпреки че високопоставени американски представители защитиха правото на Пелоси да посети самоуправляващия се остров, те изразили сериозна загриженост във връзка с пътуването, съобщават няколко високопоставени лица от Белия дом. 

Американското министерство на отбраната и Индо-Тихоокеанското командване на САЩ са предупредили председателката на Камарата на представителите за рисковете, които визитата ѝ крие. В крайна сметка обаче тя посети Тайван, а Китай даде безпрецедентен военен отговор, който включваше изстрелване на ракети във водите около острова, както и над него, като ракети попаднаха и в японската изключителна икономическа зона, припомня "Вашингтон пост".  

Източници: "Труд", БТА

 

 

Коментари

  • софиянец

    20 Авг 2022 20:26ч.

    а аз като станах тая заран - отидох да пикая, представяте ли си?!?!?!..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедовия ми

    20 Авг 2022 20:50ч.

    Какво друго може да направи един пикльо!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • US Congressmen

    20 Авг 2022 20:37ч.

    Ам, чи кой е Сатаната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай даде безпрецедентен военен отговор, който включваше изстрелване на ракети във водите около острова

    20 Авг 2022 22:40ч.

    Много повече направи Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Авг 2022 23:24ч.

    А в оня парцал "Факти", бяха писали, че другаря Си помолил Байдън! Толкова са елементарни, че не е за вярване! Китайците се молели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миролюбив

    21 Авг 2022 1:27ч.

    Парцалът Факти се посещава единствено и само заради коментарите, но не повече от веднъж в седмицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "В крайна сметка обаче тя посети Тайван" Смела, смела, смела!

    21 Авг 2022 3:11ч.

    при това придружена от сина си, който е притежател на акции в тайванскa 5G компания. И не просто притежател на 253 милиона, а най-големият притежател, леко по-малко от директора на компанията. Така, че сем. Пелози отново съчетава полезното с приятното ... на държавни разноски. Нещо като Хънтър Бай Дън. В рая на евразиjската уфсъ талантите и парите се предават по семейна линия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След посещението си в Тайван 3-тият политик на САЩ решила да спре и в Южна Корея,

    21 Авг 2022 3:27ч.

    и кацнала там, но президентът на Ю.Корея отказал да си прекрати годишния отпуск за да се срещне с Нанси за непланиран разговор... Такова нещо може ли да се случи на наш политик? Помните ли когато Хилари Кл. отскочи у нас за 3 часа на връщане от някъде си, за да ни предложи настоятелно да внедрим "фракинг" в Добруджа? Добре, че добруджанци не спят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи