"Вашингтон пост": Ръководството на Пентагона е в паника заради изтичането на секретни документи

"Вашингтон пост": Ръководството на Пентагона е в паника заради изтичането на секретни документи

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Марк А. Мили Снимка: Ройтерс

Предполагаемото разпространение на секретни документи на Министерството на отбраната на САЩ в интернет предизвика паника в неговото ръководство. Това съобщи в събота "Вашингтон пост", позовавайки се на източници.

Според изданието онзиден военното ведомство е "ограничило процеса на предаване на разузнавателна информация в отговор" на изтеклите документи. Събеседници на изданието нарекоха това ограничение "необичайно строго" и казаха, че "то показва високо ниво на паника сред ръководството на Пентагона".

На свой ред, както отбелязва вестникът, европейската разузнавателна общност е загрижена, че Вашингтон може да ограничи достъпа на съюзниците до тяхното разузнаване. Много от публикуваните документи съдържат специални отметки, които забраняват предаването им на чужди граждани. Въпреки това други членове на "Петте очи", разузнавателен съюз, който включва Австралия, Канада, Нова Зеландия и Съединените щати, могат законно да получат редица документи.

Някои от документите съдържат данни на американското разузнаване за дейностите на Обединеното кралство и Канада, което „подсказва, че последствията от изтичането няма да се ограничат до Съединените щати“, се подчертава в статията. Неговите автори казаха, че в вчера американски официални лица и техните чуждестранни съюзници "са били шокирани и в някои случаи разгневени от необичайно големите подробности, които разкриват как Съединените щати шпионират както приятели, така и врагове".

Длъжностни лица в няколко държави казаха, че се опитват да оценят щетите от изтичането, като мнозина се чудеха как документите са останали незабелязани толкова дълго. Изданието допуска, че публикуването на материали може да "предизвика дипломатически разногласия" сред съюзниците и партньорите на САЩ.

Както отбелязва "Вашингтон пост", „пълният обем на изтичането все още е неясен“: вероятно само първата партида документи вече е публикувана. Според източника на вестника много от тези доклади са били изготвени през зимата за председателя на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили. Вестникът посочва, че намерените в интернет материали "засягат почти всички сфери на дейност на разузнавателния апарат на САЩ". Те разкриват по-специално как ЦРУ вербува агенти, „посветени в тайните разговори на световните лидери“, както и как Съединените щати следят движенията на руските въоръжени сили.

Документите съдържат тактическа информация за руската специална военна операция (СВО) в Украйна, включително информация за нивото на бойния потенциал на киевските сили за сигурност. Така те описват "колко са изтощени украинските сили след повече от година" на СВО. Източник от украинското правителство каза вчера, че "изтичането на информация разгневи военните и политическите лидери в Киев, които се опитаха да скрият от Кремъл уязвимостите, свързани с недостига на боеприпаси и други данни за ситуацията на бойното поле". Той добави, че украинските власти също са загрижени за възможността за публикуване на нова класифицирана информация за тяхната страна.

По-рано американски медии съобщиха, че Пентагонът и Министерството на правосъдието са започнали разследване на изтичането на секретни документи, свързани с плановете на САЩ и НАТО за подготовка на украинските въоръжени сили за контранастъпление. В Туитър и Телеграм бяха публикувани много материали, разкриващи данни за графици за доставка на оръжие и численост на войските.

Преди два дни "Ню Йорк Таймс" съобщи, че в интернет се е появила нова порция американски секретни документи по украинския въпрос. Открити са и материали, свързани с Близкия изток и Китай.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • Европейската разузнавателна общност е завряна в ... дори не в ъгъла. Позор!.

    09 Апр 2023 13:47ч.

    Както отбелязва "Вашингтон пост" европейската разузнавателна общност е загрижена, че Вашингтон може да ограничи достъпа на съюзниците до тяхното разузнаване. Много от публикуваните документи съдържат специални отметки, които забраняват предаването им на чужди граждани. Въпреки това други членове на "Петте очи", разузнавателен съюз, който включва Австралия, Канада, Нова Зеландия и Съединените щати, могат законно да получат редица документи." ............ Европейски съюзници ли? Пълна гавра и унижение за европейския "елит".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    10 Апр 2023 12:30ч.

    Шарена пушилка ..................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    09 Апр 2023 13:58ч.

    Такива документи не "изтичат" просто така. Направено е с умисъл - или да заблуждава Русия или да компрометира Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз така мисля

    09 Апр 2023 14:13ч.

    Няма начин да е случайно. Сигурен съм, че ГРУ си знае работата..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подготовка на малко по-достоен изход от U-crane

    09 Апр 2023 14:32ч.

    https://obektivno.bg/kakvo-ne-e-nared-v-iztekliya-sekreten-plan-na-nato-za-ukrainska-ofanziva/ Както се случи в Афганистан - отлично изпълнена логистична задача - транспорт и доставка на оръжие за 81 милиарда най-близо до целта, и пускането му в обръщение чрез т.н. черен пазар; това оръжие се "появява" където е необходимо).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марго

    09 Апр 2023 16:15ч.

    Щото Русия си набавя разузнавателната информация от Туитър и Фейсбук...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    09 Апр 2023 14:34ч.

    още на 16 февруари 2022 г. Байдън знаеше, че украинските фашисти, насъсквани от англо-американците, са започнали тежък обстрел на цивилните граждани в Донбас (броят на обстрелите надхвърляше 300 бр. ежедневно). и така „Джо Деменцио“ принуди Путин да направи труден избор: да помогне на руснаците в Донбас с военни средства, като по този начин създаде международни проблеми за Русия, или да гледа как фашистите унищожават рускоезичното население там...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Престанете с тази перверзия

    09 Апр 2023 14:54ч.

    за помощта. РФ “помогна” на руснаците в Украйна, като изби и осакати стотици хиляди от тях, а останалите лиши от близки, от жилища, от работа, от нормални условия на живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво прави САЩ на майната си в руския свят?

    09 Апр 2023 15:21ч.

    Ти за идиоти ли ни имаш бе? Кой ти каза, че ти не си идиот??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин е най-големият душманин

    09 Апр 2023 15:36ч.

    на Руския свят. Дай, Боже, да управлява още 2-3 мандата, за да ни спаси от тази чума. Представям си реакциите на българските полезни идиоти (по Ленин) след разпадането на РФ. Ще е едно чудене и маене предател ли е бил Путин или обикновен глупак. Историята с разпадането на СССР и упреците към Горбачов ще се повтори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не ни будалкай

    09 Апр 2023 16:34ч.

    Това са празни безотговорни лозунги, а не обяснения. Путин мисли за всичко, а ти мислиш само как да си начешеш крастата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Василев

    09 Апр 2023 15:13ч.

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0rMRFBxpQv1wrnLAmED7xZ7VuUrPXDoQTwj3h2sHWi8oCkoJsFjTuNiR4kGP4pgpRl&id=100003208032044&eav=AfbgZ54C9ELrvZ8DGewxK0m9xouOYXKPtnEiVUmBdybZMvozpDMuWOy-7DuS73NQvzY&paipv=0. Чак пък в паника. Някой друг е в паника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мароканец

    09 Апр 2023 16:18ч.

    Като човек живеещ в САщ от 23 години мога да ви гарантирам, че американската военна мощ съществува само по холивудските постановки. Иначе беше супер живота тук до 2009-10, защото се живееше на гърба на останалия свят. Харчиш и някой друг плаща сметката. Останалото е отчайващо копие на СССР от 1968.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що ми намирисва на поредният

    09 Апр 2023 16:33ч.

    “договорняк” между рашаните и хамериканците!Помник как Наришкин(шефа на руското външно разузнаване) ходи и се срещна с шефа на ЦРУ-то в Стамбула града голяма два месеца след началото на поредната гражданска война в губернията украина и там са се разбрали кой как,кога,колко и т.н.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аддд

    09 Апр 2023 17:01ч.

    тия двамата на снимката ----дядо ми ще ги бие на лицеви опори, а и не само

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    09 Апр 2023 17:46ч.

    Не били изтекли, а подхвърлени, не били секретни, а фалшиви и не били документи, а спам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През май месец миналата година,

    09 Апр 2023 18:26ч.

    когато стана ясно, че войната минава в друга фаза за двете страни – РФ и НАТО, излязоха различни мнения от неутрална страна, турска?, че и двете страни трябва да излязт от конфликта, щадейки взаимно достойнството си. Може да е дошъл този момент да се мисли как точно това да се изиграе. За честолюбието им не точно ние имаме грижа да се кахърим. Факт е, че ВСУ беше унищожавана, в момента я няма, има натовски наемници.В метрото в Ню Йорк има обява за безработни хора очевидно да се запишат кто такива в Украйна.Желаещи очевидно няма. Ще трябва да се примнава към отиграване на достойнстовото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    09 Апр 2023 22:27ч.

    Със две думи и накратко Москва на сълзи не вярва ,щото цялата тази тупурдия е роман за найвници .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи