"Вашингтон пост": Млад мъж, работил във военна база, е в основата на изтичането на разузнавателна информация

"Вашингтон пост": Млад мъж, работил във военна база, е в основата на изтичането на разузнавателна информация

Човекът в основата на изтичането на американски класифицирани документи, довело до разследване на службите за националната сигурност в САЩ, е 20-ина годишен мъж, работил във военна база, съобщи в. "Вашингтон пост", като се позова на членове на неговата онлайн чат група.

Младият мъж споделил класифицираната информация с група в платформата за незабавни съобщения "Дискорд" (Discord). В групата имало около двадесет и пет мъже и младежи, които споделяли "обща любов към оръжията, военното оборудване и Бог“, пише изданието.

Вестникът базира информацията си, в която не се споменава името на извършителя, върху интервюта с двама членове на чат групата в "Дискорд".

Агенция "Ройтерс" не е успяла да провери подробности от изнесеното във вестника. Министерството на отбраната и министерството на правосъдието не са отговорили веднага на искане на "Ройтерс" за коментар.

Миналата седмица министерството на правосъдието започна официално наказателно разследване, след като въпросът беше повдигнат от Пентагона, който прави оценка на щетите, нанесени от вероятно най-зловредното изтичане на американска класифицирана информация през последните години.

Един от източниците на "Вашингтон пост" описва младия мъж като човек, уважаван от членовете на чат групата.

"Той е в добра форма. Силен е. Въоръжен е. Обучен е. Почти всичко, което можете да очаквате от един първокласен филм", каза член на чат групата, който не е навършил 18 години и говори при условие за анонимност с разрешението на майка му, съобщава "Вашингтон пост".

Американските служби за национална сигурност и министерството на правосъдието разследват изтичането на документи, за да оценят щетите за националната сигурност и за отношенията със съюзници и други страни, включително Украйна.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ЗИП

    13 Апр 2023 9:04ч.

    Всички строят и строяха гигантски конспирации, как това изтичане а американска дезинформация.А който познава американската история знае, че там винаги е имало бая тъй наречени "whistleblower"-и.Свободни граждани, които с риск на живота споделят свръхсекретна информация.Такива граждани предадоха чертежите на атомната бомба на СССР....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха хахаха

    13 Апр 2023 9:59ч.

    не е млад мъж, а е стара чанта в обкръжението на умствено некомпетентния пиндос. От нея изтичат данните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    13 Апр 2023 10:47ч.

    За ;да я споделиш, първо трябва да я притежаваш. А щом един сополанко с лекота може да притежава информация, която е строго охранявана от толкова много мъже... Или ти си глупак, че вярваш, или те ни смятат за идиоти. А може и двете, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    13 Апр 2023 9:13ч.

    Според мен това са пълни, ама пълни глупостите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Апр 2023 9:17ч.

    Глупости за човек който не е чувал за Етел и Юлиус Розенберг или за Силкууд примерно... За семейството електрочески стол а за Силкууд "катастрофа"....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е Баширов!

    13 Апр 2023 9:21ч.

    Или Петров!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    13 Апр 2023 9:22ч.

    Гарантирано, че човеко е бял, моногамен и психо. И групата била пълна с пубери. Това заприлича, както при нас Путин хакна училищата за да помогне на учениците да не правят контролни. И те си имат подобни на нашия Министър на вътрешните работи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    13 Апр 2023 9:25ч.

    Берия ръководи проекта на Сахаров и сие за атомната бомба на СССР. Въпросният е раководел преминаването на промишлеността на военни релси зад Урал в началото на ВСВ. Напоследък се чуват доста гласове за реабилитация на Берия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Апр 2023 9:30ч.

    Не е истина, какви циркове се разиграват от сценаристите! Трябва да им се признае - на бойното поле са гола-вода, но зад кадър са много изобретателни! Само дето и ние вече не сме, чак такива балъци, че да кълвем на блесна!... На тези елементарни димки от сорта "Едни дечица си играли, па се осрали" и "за да не ги излагаме всички ще ги запазим в анонимност", вече само малцина балъци се връзват. Поредните американски простотии, точно както предния път, с взривения от тях Северен Поток - "Ааа, не сме ние - украинците бяха, ама то, не точно те, а някакви случайници с малка платноходчица"... Аре, стига тъпотии и фъшкии!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Апр 2023 9:30ч.

    А дали е бил хакер, иначе откъде ще има достъп до секретни документи. Тая версия на Сащ е дори по-плоска, от украинската група за взривяване на потоците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И един мармот загъва шоколад, Сър!

    13 Апр 2023 9:35ч.

    Явно целят дезинформация по отношение на Русия! Приспиване, etc.! Но кой ли ше се хване? Русия, едва ли! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хохол

    13 Апр 2023 9:37ч.

    Млад,20 годишен мъж,който има достъп до толкова секретни документации?!Та той още си е в тинейджърска възраст,кажи - речи и получава такъв достъп ....хахахаха ,тия наистина са много тъпи в пропагандата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Old_BG

    13 Апр 2023 9:38ч.

    Абе вие надничате ли под леглото като си лягате? Да вярвате на тези среди е безнадеждна работа. Може цялата работа да е абсолютен фейки на службите им, също толкова може да е случайно изтичане, също толкова може да е нарочно праскане на неккъф куку пред последователите му пубери, също толкова може да е всичко друго. Тези служби колкото се стараят да добият инфо, толкова и да прикрият следите си и/или източниците и/или достоверността. Я им таковайте таковата и си живейте живота!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    13 Апр 2023 9:39ч.

    Даже и паспорта му намериха след пожара.. ъъъъ не бе, Колин Пауър го държеше в ръка... ъъъъ Путин е бил 100% преоблечен като американски тийнейджър от Discort с американски VPN за да не го открият... или пък от яхтата с българите дето думната потоците е пуснато... Тия зад голямата локва са наистина мноо прости и една лъжа като хората не могат да измислят! Най-лошото е, че е пълно с балъци и дебили дето им се вързват, че и вярват, та чак по новите пушилка вдигат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешев

    13 Апр 2023 9:44ч.

    Точно така е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изкуствен мустак

    13 Апр 2023 9:41ч.

    Тези идиоти ще вземат наистина да бастисат бадева едно младо момче, че да не им лъсне голия гъз на версията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешев

    13 Апр 2023 9:45ч.

    ХАйде стига с тези глупости. 20 год пикльо ще има достъп до класифицирана информация. Ама вярно ли е това? ?Има ли балъци да вярват на тези смешки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    13 Апр 2023 9:46ч.

    Наистина се смея с широко отворено гърло.)))))) Седя си аз пред компютъра, натискам разни клавиши и хоп - пред мен е строго секретната и закодирана информация на Пентагона. С лекота дешифрирам файловете и веднага бързам да споделя огромната случайност с моите приятели. Даже не се опитвам да я продам някому за много, ама много пари, а директно я пльосвам за общ достъп. Нищо не могат да ми направят, понеже съм анонимна, почти като анонимните алкохолици.))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    13 Апр 2023 9:52ч.

    Украинска банда с надуваема лодка ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Млад, около 20-тина годишен,

    13 Апр 2023 10:01ч.

    на яхта в Балтийско море, с чанта пълна с документи, дето само 2-3 в света ги знаят... А мармотите си завиват шоколади...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Апр 2023 10:05ч.

    А защо не предположим, че информацията е вярна и всички последващи стъпки са дезинформация за да се усъмним в нея! Разбира се може и да е пипната в последствие.Примерно дават се украинските загуби в 131 000 а те са поне два пъти повече.... Да се "приспи" Русия? Получи се точно обратното.Руснаците са още по нащрек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    13 Апр 2023 10:24ч.

    Замълчи бе крадецо на никове, лъжеЗИП. Поне тука сме останали с неизгладен мозък по наште ширини, че да мислим как ще се приспи Русия и цялото им разузнаване. Как ще повярват на изтекли по нета документи от 20 годишен сополивко. Я, закуси и после се помъчи да мислиш, но не си споделяй мислите, че само за посмешище си (който и да си крадецо на никове).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    13 Апр 2023 10:06ч.

    А ето какво пише Асошиейтед прес преди ден: ОТ КЪДЕ ДОЙДОХА ДОКУМЕНТИТЕ? Никой не знае със сигурност, дори шефът на Пентагона. „Те бяха някъде в мрежата и къде точно и кой имаше достъп в този момент, не знаем. Ние просто не знаем“, каза министърът на отбраната Лойд Остин на пресконференция във вторник. „Ще продължим да проучваме и ще обръщаме всеки камък, докато не открием източника на това и степента му.“ Възможно е изтичането да е започнало от сайт, наречен Discord. Discord е платформа за социални медии, популярна сред хората, които играят онлайн игри. Сайтът Discord хоства гласови, видео и текстови чатове в реално време за групи и се описва като място, „където можете да членувате в училищен клуб, група за игри или световна арт общност“. В един от тези форуми, първоначално създаден да говори по редица теми, членовете обсъждат войната в Украйна. Според един от членовете на чата, неидентифициран обект споделя документи, за които авторът твърди, че са класифицирани, като първо ги въвежда със собствените си мисли, а след това, от преди няколко месеца, качва изображения на сгънати хартии. Човекът, който казва, че е член на форума, каза на Associated Press, че друг човек, идентифициран онлайн само като „Лука“, е споделил документите в чат на Discord. Оттам те изглежда са били разпространени, докато не бъдат подхванати от медиите. Много подробности от историята не могат да бъдат проверени веднага. И висши служители на САЩ признават публично, че все още се опитват да намерят отговори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    13 Апр 2023 10:08ч.

    Намериха отговора. Путин се преоблякъл като двадесетгодишен хлапак и хакнал Пентагона, ха-ха-ха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Апр 2023 10:15ч.

    Един способен айти "хлапак" е много по способен от бая мастити специалисти завършили преди 30 години в ерата на шайбовите телефони...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    13 Апр 2023 10:46ч.

    По-скоро говори, колко са калпави системите, ако ти си прав, щом един 20-годишен сополанко може да ги разбие, при това без да иска...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    13 Апр 2023 11:14ч.

    Ако оригиналната статия е толкова безсмислена, колкото е преразказът и от БТА, чудя се как в. "Вашингтон пост" въобще си намира читатели. Не пише нищо за квалификацията на въпросния млад мъж, за евентуалните му мотиви, каква позиция е заемал, за да има достъп до тези документи. Писанията са от сорта "ЕЖК".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    13 Апр 2023 11:32ч.

    Течът на секретни документи става страховит. Това вече не са онези първи кротки капчици теч. Пробивът започна да църцори, а на моменти направо блюе, както красиво се изразяват в трънско, Важна разузнавателна информоция достига вече и в България. Ето само един пример. В неделя, 9-ти април гражданинът Сотир Х. от Пловдив, висшист, ерген, неосъждан поръчва две пици - калцоне с шунка и гъби. Доставката е изпълнена с необичайна бързина. Огладнелият Сотир и неговата годеница Евдокия нетърпеливо отварят кутиите и лакомо се нахвърлят върху пиците. Стоп машини! Оказва се, че под всяка от тяп има 24 странична цветна диплянка. Това не е толкова странно. Странното е, че съдържанието на диплянката не е свързана с пицарията, а представлява професионално изработен доклад за украинската 93-та отделна механизирана бригада "Холодний Яр". Докладът с текст и снимки увлекателно разказва за състава на бригадата, нейното въоръжение, дислокация и морално състояние на личния състав. Сотир научава, че командир на 93 ОМБР е полк. Микац Хотомор-Николаевич, 47 годишен, разведен. Определен е като човек с непостоянен характер, склонен към злоупотреба с горилка и силно податлив на амурни влияния. Пише също, че полковникът твърде явно фаворитизира професионалното израстване на капитан Боило Захарчук, командир на ротата за радиоелектронна борба, с когото поддържа интимна връзка и практикува тантра йога. При отваряне на затворените пици Сотир и Евдокия пък намират в тях ламинирани снимки, показващи сцени от полов акт между Зеленски и Урсула фон Лайен. На тях и двамата са голи и изпълняват поза 44 от Кхаджурахо каталога, наречена "Сънят на таралежа". Сотир и Евдокия толкова се възбуждат от тази находка, че вместо да се хранят се мятат в леглото и го разскърцват. През това време калоцонетата им съвсем изстиват. Разузнавателните централи наистина са загубили всякаква мярка. Позор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    13 Апр 2023 11:55ч.

    Стига сте се излагали. Отделени милиарди от парите на данъкоплатците за кибер сигурности, секюрити и алабализми от сорта. To бяха сканиране на палци, очи, телефони и прочее, пък тъй на един 20 годишен мамковец се добрал до тях и ги пуснал по Discort...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шефа на Discord

    13 Апр 2023 12:07ч.

    Никога не съм си представял, че една рекламна кампания може да ми излезе толкова евтино и да постигне такъв успех!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудо Юдо

    13 Апр 2023 12:35ч.

    САЩ си напълниха армията с пе@@раси и разни други отрепки, а сега се чудят как са им отишли секретните данни в Интернет. Ами то вече е казано отдавна - пе@@раси, сър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайли лайкли едва ли е така, но

    13 Апр 2023 18:42ч.

    пак поне, според официалните факти, като не е излязъл на площада с мегафон и лична идентификационна карта да обясни на електората, как е пробил дупката, за да изтече всичко това...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи