"Вашингтон пост": Генералният секретар на ООН е "бил ядосан", че трябва да награждава украински войници в Киев

"Вашингтон пост": Генералният секретар на ООН е "бил ядосан", че трябва да награждава украински войници в Киев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е бил много недоволен, че Киев е включил в посещението му церемония в чест на украинските войници, съобщава "Вашингтон пост", позовавайки се на секретни документи на Пентагона и американското разузнаване, които станаха публични в интернет. В статията на вестника се казва още, че Гутериш "подчертал, че се е опитал да не се усмихва през цялото време" по време на церемонията. Генералният секретар на ООН посети Киев на 8 март, за да обсъди сделката за зърното.

След частната среща на Гутериш със Зеленски и съвместната пресконференция, генералният секретар е докладвал на говорителя си Стефан Дюжарик, че е "наистина ядосан" за изненадващата публична церемония в чест на Международния ден на жената по време на посещението.

По-късно помощници заявиха, че Зеленски е организирал събитието, включващо връчване на медали на униформени войници, без предупреждение и по-късно е публикувал снимки и видеоклипове от събитието, от които става ясно, че генералният секретар е поздравил военнослужещите от едната страна на руско-украинската война. Гутериш многократно е осъждал руската инвазия в Украйна като нарушение на Устава на ООН и международното право. "Суверенитетът, единството и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат отстоявани в рамките на нейните международно признати граници", заяви той на пресконференцията си със Зеленски в Киев.

Гутериш е казал на говорителя си Дюжарик, че е отишъл в Украйна, за да помогне, но украинците "правят всичко, за да ни ликвидират", според прихванатия разговор в доклада.

В петък Дюжарик заяви в интервю за "Пост", че Гутериш "наистина е бил неприятно изненадан, че в края на много продуктивната му среща в Киев с украинските лидери е била добавена церемония по връчване на медал, без да се консултира с тях. Той обаче категорично отрича да е използвал термина "ликвидиране".

В секретните документи се казва още, че Гутериш "не е бил щастлив" от необходимостта да отиде в Киев. Според неназован дипломат от ООН генералният секретар е бил на път от седмици и не е бил доволен от още един дълъг полет.

От документите "Вашингтон пост" прави извода, че САЩ са подслушвали разговорите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с други служители на ООН. Това става ясно от четири секретни доклада, с които изданието разполага.

По-рано говорителят на генералния секретар, Стефан Дюжарик, заяви, че Гутериш не е изненадан, че телефонните му разговори може да са били подслушвани.

Би Би Си, позовавайки се на секретните документи на Пентагона, твърди, че САЩ смятат, че генералният секретар на ООН е твърде чувствителен към интересите на Русия, включително в контекста на преговорите по сделката за зърното. Според Би Би Си документите съдържат информация от разговори между Гутериш и неговия първи заместник Амина Мохамед. По-специално в един от разговорите той "изразява загриженост" относно призива на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към европейските държави да увеличат производството на оръжия и боеприпаси за Украйна. Телевизионният оператор предположи, че САЩ може да са получили тази информация чрез шпионаж на генералния секретар на ООН.

Източници: ТАСС, washingtonpost.com

 

 

 

 

Коментари

  • >>>

    18 Апр 2023 16:40ч.

    ...става ясно, че Гутериш е просто една марионетка, а ООН е тотално подчинена на САЩ & Co. Но е добре все пак, че тези неща излизат наяве, в крайна сметка. Пробуждането започна. Следва Възраждането! ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха добър ден

    18 Апр 2023 17:35ч.

    Това беше ясно още при избирането му. Фарса с кандидатурата на Сталинка Георгиева срещу Ирина Бокова. И Сталинка я наградиха с пост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Апр 2023 20:00ч.

    Да отиде в Судан, там поне се бият сериозно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соф

    19 Апр 2023 6:54ч.

    Може и Йемен да посети там е повече време от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    18 Апр 2023 16:41ч.

    Глобалната наглосаксонска сатрапия се е настанила във всичките международни организации и ги е превърнала в разбойнически вертепи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украинците правят всичко, за да ни ликвидират"

    18 Апр 2023 17:52ч.

    Мда, усеща, че ООН е в заника си. Тази организация я чака съдбата на Лигата на нациите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    18 Апр 2023 18:20ч.

    Оставям настрана факта, че Гутериш е подслушван от "своите". Неговото поведение е недопустимо. Той представлява обединените НАЦИИ, а не само една нация - украинската. По същата логика би трябвало да награди и сражаващите се руски войници, защото и те изпълняват командите на своите началници. Ако пък (както се твърди) е поставен в капан от Зеленски, трябвало е да откаже категорично да участва в подобна церемония. Излиза, че една нация е с предимство в ООН. Това не е ли вид нацизъм, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За какво да награждава рашистките изверги?!

    18 Апр 2023 21:46ч.

    За това, че ограбиха, гавриха се, изнасилваха и убиват цивилни украинци, включително и деца ли?! Ето, двама от тях си признаха, че по заповед за "разчистване" са убивали цивилни, между които деца пред заплахата да бъдат разстреляни, както се е случило с такива, които са отказвали да изпълняват такава заповед. >>> https://www.youtube.com/watch?v=vYqdso9Hx_8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    18 Апр 2023 19:02ч.

    Генералният секретар на ООН е американска кукла на конци. И боковата щеше да е същата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    18 Апр 2023 19:50ч.

    Сатаните от САЩ са наслагали слугите си навсякъде! Гутиериш също е слуга и той го знае. Макар да не му хресва играе по тяхната свирка. Понякога му идва много, но и той не си изпълнява задълженията, като застава на едната страна, което е абсолютно недопустимо! Че Сатаните подслушват всеки се знае, но повечето от слугите кротуват защото Империята на злото макар да загива все още има сили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Картинката е ясна

    18 Апр 2023 20:25ч.

    Глобалното Правителство, сатанистите, се гъбаркат с т.н. ООН - параван на истинската власт. Възможно е организацията да се разтури и рогатите директно да ни сложат чатала на врата. Или за следващ генерален секретар да сложат Бил Гейтс или Тедрос Гебресус...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хехе, глобалното правителство или рашистката пропагандна машина?!

    18 Апр 2023 22:30ч.

    Глобалното правителство, какво е това освен конспирация:) Изтеклите документи се манипулират и разпространяват от акаунт "Donbass Devushka", зад който стоят 15 човека, работещи за руската пропагандна машина. >>> https://www.newsweek.com/us-navy-veteran-runs-pro-russia-account-spread-leaked-documents-1794898

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прасета в космоса

    18 Апр 2023 21:22ч.

    Не украинците, а хасидската секта "Хабад".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Апр 2023 22:17ч.

    Накарали го награждава. А Аналена и финландката кво ги накараха да правят? Щото те не са ядосани. Даже изглеждаха доволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    18 Апр 2023 22:24ч.

    Ядосан но ги наградил. А материалчето си е поръчково защото Гутиериш се е усетил за издънката и сега трябва поне малко да замаже гафа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Donbass Devushka е акаунтът, зад който стоят 15 човека, работещи за руската пропагандна машина и разпространяват версии на изтеклите секретни документи от Пентагона

    18 Апр 2023 22:44ч.

    Главният администратор на акаунта "Donbass Devushka" се оказа американка, ветеран от армията. Промосковски активист в социалните медии, който се представя за руски евреин, живеещ в окупирана Източна Украйна, се оказа 37-годишна разведена американка от Ню Джърси. Donbass Devushka, или Donbas Girl, натрупа значителни последователи в Twitter, Facebook и Telegram. Тя има 135 000 абонати на канала си в YouTube, където разпространява проруска пропаганда. През последните седмици тя сподели секретни файлове на Пентагона, за които се твърди, че са изтекли от Джак Тейшейра, член на военновъздушните сили на САЩ, който е обвинен в споделяне на секретни документи в интернет чат стая. Жената зад акаунтите всъщност е Сара Билс, ветеран от американския флот, която е служила като техник по авиационна електроника на остров Уидби в щата Вашингтон и сега управлява бизнес с тропическа риба. Нейната самоличност беше разкрита от организацията North Atlantic Fella, която работи за борба с дезинформацията за конфликта в Украйна. Акаунтите на Билс в социалните медии възхваляват руската инвазия в Украйна и празнуват действията на групата "Вагнер" - паравоенната част, участваща в някои от най-тежките битки. Групата е обвинена във военни престъпления, включително изтезания и екзекуции на украински военнопленници. Donbas Devushka е една от най-следваните англоезични платформи, подкрепящи руснаците. Билс призна, че е част от акаунта, когато The Wall Street Journal се свързаха с нея през уикенда, но каза, че тя е една от 15-те "по целия свят", управляващи мрежата. Някои от сметките й са замразени. Тя е напуснала флота миналата година и твърди, че е била принудена да напусне заради левите си възгледи. Тя отрече да е замесена лично в изтичането на класифицирана информация и не е ясно дали ролята й на подофицер би й дала достъп до секретни файлове. "Очевидно знам тежестта на строго секретните класифицирани материали. Ние не ги изнесохме", каза тя. >>> https://www.euronews.com/2023/04/18/former-us-navy-officer-exposed-for-running-pro-kremlin-disinformation-account

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    19 Апр 2023 16:24ч.

    14 августа 2014 года Национальный совет Украины по вопросам телевидения и радиовещания распорядился прекратить вещание русскоязычного Euronews на территории своей страны, однако это решение не затрагивало существовавшую на тот момент украиноязычную версию канала[35]. С 12 апреля 2021 года по решению Министерства информации Республики Беларусь канал запрещён к показу в стране[42]. 21 марта 2022 года Роскомнадзор ограничил доступ к телеканалам и сайтам «Euronews» и «Евроновости» на территории России. Причиной ограничения доступа стало «систематическое размещение недостоверной общественно значимой информации о проводимой Вооруженными Силами Российской Федерации специальной военной операции, а также информации с призывами к участию граждан в массовых (публичных) мероприятиях, проводимых с нарушением установленного порядка на территории Российской Федерации»[43][44][45][46].

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    19 Апр 2023 7:44ч.

    От всичкото ви драскане едно не става ясно: американските ви работодатели подслушват ли всички наред?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ясно е вече

    19 Апр 2023 11:49ч.

    Отговорът: https://pogled.info/svetoven/amerika/otkade-im-e-navikat-na-amerikantsite-da-nadnichat-navsyakade.154900

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    19 Апр 2023 14:03ч.

    Какво е търсил при зеленски и не знае ли предварително протокола? О..рал се, пък после пита кой ме е о...л, но пък за сметка това го е направил без да се усмихва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    19 Апр 2023 15:39ч.

    а на мен ми е по-интересно как Фокс Нюз ДОБРОВОЛНО плати $787 000 000 за клеветата, че машините за гласуване са манипулирани и затова Тръмп не спечелил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    19 Апр 2023 15:45ч.

    ето още една интересна тема: кога Дачков ще забележи политическите процеси в Рашистка Фашагия? https://meduza.io/feature/2023/04/19/putin-voennyy-prestupnik-v-itoge-ya-ustuplyu-emu-svoe-mesto-v-tyurme Тази седмица Владимит Кара-Мурза, руски журналист и политик, беше осъден от Кремль на 25 години затвор за "държавна измяна". И пак тази седмица Руската Дума прие законопроект за държ. измяна да има доживотен затвор( а кое е държ. измяна ще се определя от Путьо и неговите копои).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    19 Апр 2023 16:32ч.

    кажи и за Беларус: "Беларус въвежда смъртна присъда за държавна измяна" и не е Владимит Кара-Мурза, а Владимир и същия има и УК гражданство, да го питаш чии го дърви в Русия и като е там, що не спазва законите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    19 Апр 2023 16:52ч.

    извинявам се за "голямата" грешка, въпреки, че на клаватурата ми "Р" е точно до "Т":-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи