Вашингтон и ЕК загрижени заради приетия в Полша закон за противодействие на руското влияние

Вашингтон и ЕК загрижени заради приетия в Полша закон за противодействие на руското влияние

Полският опозиционен лидер Доналд Туск в парламента по време на дебатите по законопроекта на 26 май 2023 г. Снимка: АП

Европейската комисия и САЩ изразиха загриженост във връзка с приетия в Полша закон за създаване на комисия за противодействие на руското влияние, предаде Франс прес. Според тях комисията би могла да се "намеси в свободните избори" през есента - обвинения, отхвърлени от Варшава.

"Особено сме обезпокоени от приемането в Полша на нов закон за специална комисия, който ще даде възможност да се лишат гражданите от правото им да заемат изборни длъжности без възможност за правна защита", заяви във вторник европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс. "Възниква въпросът дали правилата за достъп до правосъдие, правилата за достъп до независим съдия, все още се спазват, когато се взема административно решение", продължи той, като подчерта, че Европейската комисия "няма да се поколебае да предприеме действия", ако законът наистина доведе до подобни проблеми.

От своя страна САЩ осъдиха закона, с който според Вашингтон "може да се злоупотреби, за да се попречи на провеждането на свободни и честни избори в Полша", според снощно изявление на Държавния департамент. Вашингтон споделя "опасенията, изразени от много наблюдатели, че този закон може да бъде използван за блокиране на кандидатурите на опозиционни политици без надлежна процедура". 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ничие лицемерие не може да се мери с това на лайномозъчните

    30 Май 2023 22:53ч.

    Лайномозъчните са либерастите от всички разновидности. Влизат и нашенските жълтопаветни умнокрасиви, особено тия дето сега правят майдан пред президентството :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поздравления на Редактора

    30 Май 2023 23:53ч.

    за удачно избраната снимка - дядото на Доналд Туск е генерал от армията на А. Хитлер. Също както дедите на Олаф Шолц и Урсула ф.д.Л...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поляк е професия

    31 Май 2023 0:03ч.

    Неонацизмът в Полша е в настъпление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 30-те години

    31 Май 2023 11:28ч.

    Преди да разпърдят отношенията си с Хитлер, и да се стигне до 1-ви септември 1939 , поляците няколко години подред се прехласват по Третия Райх. Цъкат от умиление по постиженията на нацистите. Споделят с ентусиазъм антисемитизма ! Поляците буквално се натискат в обятията на Адолф и му предлагат съюз и общо требене на евреите /огромна общност тогава в Полша/. Поляците не се посвеняват хич ! Когато след Мюнхенския сговор започва "разкостването" на Чехословакия, Полша се включва в мародерството и отхапва от "братята" славяни парче от територията им до северната граница. Въобще не е бил случаен прякора на Полша през 30-те , "Хиената на Европа"... По време на немската окупация повече евреи са изтребени от самите поляци, отколкото от окупаторите немци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жорко

    31 Май 2023 18:08ч.

    Потвърждавам . Всички концлагери без един са на полска територия и то най- големите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи