ВАС отхвърли всичките 13 жалби на "Промяната" срещу ЦИК

ВАС отхвърли всичките 13 жалби на "Промяната" срещу ЦИК

Константин Бачийски, водач на листата на "Продължаваме промяната" в Бургас.

На 12.08 ЦИК назначи с решения всичките 31 РИК. Последва мощна кампания от "Продължаваме промяната", че ЦИК са нарушили закона и че ПП ще обжалват тези решения.

Мотивите са, че в ръководството няма достатъчно хора на Кирил Петков и Асен Василев, въпреки, че те са най-голямата партия.

Водачът на листата в Бургас Константин Бачийски написа открито писмо, в което се казва "Приемаме случилото се като доказателство за това колко много се страхуват ГЕРБ и ДПС от изборните резултати и като сигнал, че те ще се опитат с всички средства да си осигурят предимство“.

Партията му излезе със становище: „След днешното заседание стана ясно, че въпреки най-добрия резултат на "Продължаваме Промяната" на предишните избори, ЦИК е решила да избере представители на ГЕРБ и ДПС на ръководните длъжности за председател, заместник-председател и секретар на РИК”

На 15.08.2022г. в ЦИК са внесени 13 жалби срещу решения на ЦИК за назначаване на РИК. Съгласно закона, тези жалби са препратени незабавно на ВАС. На 18.08.2022, няколко състава на ВАС едновременно отхвърлиха всичките 13 жалби на ПП, като посочват, че в Изборния кодекс „няма изискване най-голямата партия да има задължително председател или секретар в РИК.”.

Успехът на една политическа сила се изразява в това, че те имат най-много членове в РИК, условие, което е изпълнено навсякъде. Любопитното е, че ПП спечелиха последните избори без да имат нито един член в РИК.

 


 

Коментари

  • Слави

    19 Авг 2022 21:15ч.

    ПП вече ги гони параноя. Виждат как губят изборите и това им действа доста дискомфортно. Да не си мислят, че веднъж като са спечелили и така ще е вечно. Те показаха какво могат, разочароваха много хора и не не мисля, че имат втори шанс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mallen

    19 Авг 2022 22:13ч.

    Тоя от снимката прилича на седмокласник от помощното училище, който току ще е рабрал, че няма да муха суха паста за закуска и мама ще му бие шамари за лош успех по физическо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    19 Авг 2022 22:34ч.

    Съдът отново е фраснал по тиквите Кирчо и кокорчо, но е огромен рискът от повторни фалшификации с машините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пепо

    20 Авг 2022 7:56ч.

    Този от снимката е голям бургаски смешник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нема а се плашите

    20 Авг 2022 7:58ч.

    Машините са с нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи