Варуфакис: Един милион деца в Газа са блокирани, без вода, храна и електричество: това не може да е отговорът на цивилизования свят

Варуфакис: Един милион деца в Газа са блокирани, без вода, храна и електричество: това не може да е отговорът на цивилизования свят

Автор: obektivno.bg

Израел наложи пълна блокада на Газа, като остави над 2,3 милиона палестинци без вода, електричество, гориво и храна. ЕК също обяви, че спира всякаква хуманитарна и финансова помощ за Палестина.

„Без ток, без храна, без гориво за 1 милион деца. Това не може да бъде отговорът на цивилизования свят, каквито и различия да имаме относно това кой на кого какво е направил първи или последен.“ Това коментира професорът по икономика и бивш министър на финансит на Гърция Янис Варуфакис.

Поводът за коментара му беше изявлението на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който обяви пълна блокада на Газа след нападението на „Хамас“. „Наредих пълна обсада на ивицата Газа“, каза Галант. – „Няма да има електричество, храна, гориво, всичко е затворено“, добави той.

ЕС се присъедини към Израел, като спря всякаква помощ за Палестина. По-нататъшни бюджетни предложения, свързани с помощта, също са отложени „до второ нареждане“, според еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели.

Брюксел ще преразгледа цялата си политика за помощ и развитие спрямо Палестина, каза служителят, твърдейки, че „мащабът на терор и бруталност срещу Израел и неговия народ“ е „повратна точка“ за ЕС.

Според Вархели ЕС е бил „най-големият донор“ на палестинците и решението от понеделник ще засегне помощта за развитие на стойност 691 милиона евро. „Всички плащания са незабавно спрени“, обяви той.

Международната очна клиника в Газа е сред разрушените сгради при израелската въздушна атака.

 

Коментари

  • Порошенко какво каза за децата на Донбас

    09 Окт 2023 21:05ч.

    Че децата на Донбас ще стоят в подвалите/ избите, а децата на Украйна ще ходят на училище. Те това е същото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Окт 2023 21:19ч.

    Една част от Света вече е прогледнал след ослепяването на 9 май 1945 г !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поROSHENко

    10 Окт 2023 15:18ч.

    смята че ТОВА е начинът да спечелят войната с децата на Донбас... https://www.bitchute.com/video/SPsyHsTS4vh2/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    09 Окт 2023 21:11ч.

    Варуфакис се доказва отново като по-стойностен от нагнездилите се в управлението на ЕС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази блокада до нищо добро няма да доведе

    09 Окт 2023 21:15ч.

    Конфликтът само ще ескалира. Израле е обграден от море от мюсюлмани и само с лошо няма да стане. Ще накарат Иран да се намеси и тогава ще захвърчат не самоделки "Касам", а Шахаби с обсег 2000 км и ядрени бойни глави... Израел трябва да седне на масата и да преговаря. Израел трябва да върне земи. Няма друг път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елементарно, Уотсън!

    09 Окт 2023 22:47ч.

    Иран в момента няма никакъв интерес от подобна ескалация! Значи търсим на кого е изгодно!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    09 Окт 2023 22:54ч.

    Елементарно, Уотсън! 09 Окт 2023 22:47ч. На кого ли? Пак на същите: "SNArabia: САЩ може да нанесат удар по Иран от Средиземно море"- https://kritichno.bg/politika/sn-arabia-sasht-mozhe-da-nanesat-udar-po-iran-ot-sredizemno-more/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То е ясно!

    09 Окт 2023 22:57ч.

    Важното е Иран да се отнесе с достолепна мъдрост, присъща за хилядолетна нация и да не реагира на тази провокация!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Израел трябва да седне на масата и да преговаря. Израел трябва да върне земи. Няма друг път".

    10 Окт 2023 0:50ч.

    за да има мир, Израел върна ивицата Газа на палестиците през 2005 година, там няма веч

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Израел трябва да седне на масата и да преговаря. Израел трябва да върне земи. Няма друг път".

    10 Окт 2023 0:55ч.

    Там няма вече израелци, демонтираха селищата си и напуснаха преди 18 години. Защо пак няма мир? Точно тези, които презрително използват новосъздадените думи "либерасти" и "толерасти" май станаха либерасти и толерасти, за да не се дискутира, че ХАМАС е терористична организация(която е добре дошла в Кремъл, имаха много срещи там)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма мир и няма и да има, защото ционисткия лозунг от времето на британската империя е "Една земя без народ за един народ без земя".

    10 Окт 2023 10:04ч.

    Само че тая земя си е имала народ... който е "прочистен" от нея по най-зверски начин. Старозаветен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предполагам, че в опустошителния отговор на Израел

    10 Окт 2023 15:29ч.

    ще разрушат с арт-обстрел не само цялата ивица Газа, но ще взривят и джамията Ал Акса, която се намира точно на мястото където Израел иска да изгради новия си храм за Второто Пришествие... До сега се задоволяваха само с "дребни" хулигански прояви (с полицейска охрана) - да заковат вратите на джамията за да не могат мюсулманите да влязат за служба, или групи жизнерадостни туристи да се разхождат, да си правят селфита и да снимат джамията отвътре по време на служба... Ето какво е Ивицата Газа: https://www.bitchute.com/video/ROEdPqLHulbZ/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Земя без хора, за хора без земя 2.0

    10 Окт 2023 15:50ч.

    Прав е АкаДенков - двете войни - в Украйна и в Израел са тясно свързани. След изборната победа през 2019 г. пръв Бенджамин Н. поздрави Zеленски с думите: "Честито! Ти си вторият еврейски президент!", а Zеленски каза тогава, че U-crane е "вторият Израел"... И наистина проектът "Земя без хора 2.0" се състои в зачистването на Украйна от рускоговорящите, за да могат там да се завърнат от цял свят ... хазарите, защото Велик Израел (между реките Нил и Ефрат) е тесен за двата клана - Safardic евреите и хазарите... BlackRock отдавна изкупиха 70% от земеделските земи на Украйна и в момента успешно пласират реколтата си в цяла Европа. А по фронтовата линия наблюдаваме как етнически украинци и руснаци, 100% идентични генетично, се самоизбиват с военната и финансова подкрепа на Колективния Запад... Сенатор Линдзи Грейъм неотдавна каза радостно, че счита войната в Украйна за страхотна "инвестиция": (https://www.wsws.org/en/articles/2023/06/01/wrzv-j01.html) “And the Russians are dying. The best money we’ve ever spent.”...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Окт 2023 21:25ч.

    Проблемът е че Иран е потенциална, а Израел настоява ядрена сила. Според Вануну още тогава в Димона("текстилна фабрика "- кат нашата " Кинкалерия и Текстил") са имали повече ядрени бойни глави, отколкото в момента Великобритания. Създадени с френски центрофуги, уран от ЮАР и откраднати от САЩ ядрени "спусъци". Толкоз за сигурността на американският ядрен арсенал и тревогите на САЩ терористи да не получат нюкове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    09 Окт 2023 22:07ч.

    И ако Израел си позволи да използва ядрено оръжие? Друга реална ядрена сила е Пакистан, що се отнася до Иран не е съвсем ясно колко е потенциална и колко реална...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rat

    09 Окт 2023 21:27ч.

    Плъхът е дребно интелигентно животинче, но притиснеш ли го в ъгъла, скача и впива нокти и зъби в лицето ти. Бог да ти е на помощ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • убийци по дифолт

    09 Окт 2023 21:35ч.

    Спрямо Крим не направиха ли подобна водна блокада цивилизаторите? Беше същата работа. Да не говорим, че даже не си мръднаха пръста да забележат убийствата на стотици невръстни деца в Донецк и Луганск от укрохунтата цели 8 години, та и до днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    09 Окт 2023 21:36ч.

    Как ли ще реагират на решението на ЕС няколко милиона мигранти - млади мъже от арабски произход? Сигурно дюнери ще правят... Толкова за политиката на неизбраните елити в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оцелелите в Газа деца ще им докажат "правотата си"

    09 Окт 2023 21:52ч.

    И това ще е скоро, преди да порастат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИКИ

    09 Окт 2023 21:44ч.

    РОДИТЕЛИТЕ НА ТОЯ МИЛИОН ДЕЦА КЪДЕ СА , А ВАРУ ФАКИС , КЪДЕ СА ?????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Там са, къде другаде?

    09 Окт 2023 21:59ч.

    Там живеят 2,5 млн. палестинци, умник…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Справка за НИКИ!

    09 Окт 2023 22:55ч.

    Секторът Газа: 40 км дълъг; 6-12 км широк. 2 млн жители - 5000 жители на кв.км! Виж поне едно видео оттам, бе човек! Можеш ли да си представиш въобще мащаба на трагедията?! Бягащи бащи с деца на ръце, хора, които се опитват да измъкват деца изпод развалините... И изявлението на Бениамин Натаняху: НИЕ ЗАПОЧНАХМЕ! ИЗРАЕЛ ЩЕ ПОБЕДИ! Айде сега се сети как ще реагират милиони мюсюлмани на това?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    10 Окт 2023 1:05ч.

    най-напред прочетох, че в ивицата Газа имало 2 млн палестинци, след това-2,1 млн, станаха 2,3 млн и сега последно 2,5 млн...или пак е предпоследно? На Варуфакис не му потръгна със социализЪмЪ в Гърция, сега в Палестина ли ще го построи? Че там вече е комунизъм-не работят, живеят само на израелска и на европейска помощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?русский "освободитель"

    10 Окт 2023 6:06ч.

    Това ли е най-важното в тази история - дали палестинците са 2 млн. или са 2.5 млн. ? Но ти трябва да си заработиш тролската надница, така че - дерзай. Какъв по-добър начин за това от оплюването на Варуфакис .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та всички гета в САЩ са на помощи, така им е по-евтино

    10 Окт 2023 7:29ч.

    И ГАЗА е гето, уви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-напред прочетох, че в ивицата Газа имало 2 млн палестинци

    10 Окт 2023 10:05ч.

    Както и другите ти сведения, и това е нейде от 1988

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    10 Окт 2023 15:17ч.

    до "Та всички гета в САЩ са на помощи, така им е по-евтино"-истина е. Както е истина, че в "брацката" Рашистка Фашагия 75% от всички административни единици (автономни области, реСпублики и т.н.) са на дотации. Доста голямо гето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gretchen

    09 Окт 2023 22:35ч.

    Само Ирландия не е била съгласна да се спре помощта за Газа. Срам и позор е EU.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кво?

    09 Окт 2023 23:00ч.

    Да не им е за пръв път? Една Сирия само е достатъчна, за да приключим разговора за морала на т.нар. евроатлантическа западна цивилизация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джоко Росич

    10 Окт 2023 11:08ч.

    Браво на Ейре! Това са истински хора! Останалото са извратени педали и лесбийки! Отврат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    10 Окт 2023 14:06ч.

    знаят какво е да умират от глад милиони

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    10 Окт 2023 15:54ч.

    рашистите, какво чакате-минавате с каскет и събирате помощи за палестинците. Когато една държава дава помощи, тя поне има право да определи колко и защо да дава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • там, в Ивицата Газа

    10 Окт 2023 15:57ч.

    67% от всички жители са деца по-малки от 15 години. А над 90% от водата е негодна за пиене. И това ПЕРДИ сегашната блокада...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    09 Окт 2023 22:39ч.

    Според израелската власт това са децата на "хората-зверове". Затриването им ще освободи още жизнено пространство за децата на избрания народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даам

    09 Окт 2023 22:43ч.

    Именно това е и отговорът! Трагедията просто е ужасна! Толкова кръв и безжизнени детски тела! Донбас се повтаря, но още по-брутален и жесток! Това само доказва, че за Злото граници няма!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друга гледна точка

    09 Окт 2023 23:02ч.

    Това което се върши с народа на Палестина е престъпление срещу човечеството !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    10 Окт 2023 5:13ч.

    Абе Вуруфакис- педеракис..... а убитите 260 младежи на музикалния фестивал.... да кажем браво на чалмосаните терористи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кура ми не

    10 Окт 2023 6:41ч.

    Търсят там бе мухльо . Освен това ,тези младежи са бъдещи потенциални убиици на палестински деца и жени . Добре са дали фира ,даже хамас малко младежи са убили .Щото убитите палестински жени и деца са със хиляди повече .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    10 Окт 2023 8:39ч.

    Не знам защо наричате Ивицата Газа най-големият затвор на открито, като това не е затвор, а концентрационен лагер. Самите евреи в сайта https://aboutholocaust.org/ пишат какво е концентрационен лагар: "Концентрационният лагер е институция, учредена в Нацистка Германия, за да служи за затвор на политически врагове и противници. Често разположени в покрайнините на големи градове, концентрационните лагери са очевиден показател за охотата, с която нацисткият режим използва насилието и терора, и служат за сплашване и принуждаване към мълчание на евентуална опозиция. Затворниците в концентрационните лагери са държани в нечовешки условия, подлагани са на мъчения, глад..." Само трябва за заменим Германия с името на друга държава ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хемус

    10 Окт 2023 8:46ч.

    Да де ама точно същите юдео-хазари са приложили тази система години по-рано в СССР

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де

    10 Окт 2023 8:59ч.

    ама да не забравяме резерватите във САЩ където белите терористи натикаха индианското население във собствената им страна . Да не забравяме и концентрационните лагери на британците във техните колонии по света . Във тези лагери бяха затваряни жени деца и възрастни хора . А във лагерите във сибир Сталин затваряше спекулантите ,черно борсаджиите и предателите като солженицин и такива отрепки като теб .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Окт 2023 9:01ч.

    А още по-преди, бледите британски спирохети - в Африка, по време на войната с бурите. Малко по-късно - поляците за пленени червеноармейци - другарят ви Пилсудски. Впрочен в лагерите в СССР не е имало газови камери, примерно. Не са източвали кръвта на деца за нуждите на вермахта, не са правели абажури от човешка йожа, не са правели медицински експерименти и разни други "незначителни" разлики. Газа е жив концлагер, за съжаление създаден от евреите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    10 Окт 2023 9:58ч.

    Иронията е, че западняците, които спасиха евреите от концлагерите сега си затварят очите, че израилтяните могат да правят същото от което бягаха с араби ... А че Великите сили могат да го правят за съжаление е неуспорим исторически факт, както и че германците си помислиха, че са велика сила - именно двете световни войни са да удържат и наказват германските амбиции за световна сила. Китайците и сега го правят с уйгурите, но китайците са световна сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Окт 2023 9:04ч.

    Наличието в Гърция на политически фигури като Варуфакис, подчертава голямата разлика между гърците и нас. Нашите политици мълчат като бити г*зове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    10 Окт 2023 9:18ч.

    Ами тия деца,дето лееш крокодилски сълзи за тях-да си бяха направили труда да ги изучат,а не -да ги отглеждат като дебилчета и олигофрени-и по цял ден да им дават като играчки-пищови и картечници,с които ги виждаме накичени по снимките.Не бъдещи,а сега-в момента-убийци!На снимка от 7.10 2023-ясно се вижда 7-8 годишен най-отгоре на колата влязла да убива в Израел.А децата на Израел-които взеха за заложници-ги държат в клетки за животни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анони

    10 Окт 2023 9:31ч.

    Янчо,на тия деца-за които се напрягаш измъчено да изтръгваш по някоя сълзица-досега държавата даваше и ток и вода и работа.А родителите им-под претекс че работят,са използвали това,за да проучват и шпионират с цел-подготвящи варварски нападения .С парите,които цял свят им праща,да ги бяха изучили да бъдат човеци-а не животни както се изрази политик-защото точно такива са им муцуните,които виждаме сега по всички предавания!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимниците четат Евангелието като Дявола

    10 Окт 2023 9:52ч.

    толкова им стига акъла на горките, колкото им подскаже телевизора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • афи

    10 Окт 2023 10:30ч.

    Ха-ХА!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    10 Окт 2023 11:06ч.

    Според "циливилизования" свят и ес явно има деца, и деца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    10 Окт 2023 13:27ч.

    Византиецо лицемерен, затваряй си привилигированата лъжлива уста! От коят стърчат пълен комплект златни лъжички! Добре напълнени, разбира се! Казали са ти го коментиращи преди мен- къде са им родителите на тия "мили дечица"!? В Хамас и Хизбула! Избиват ДРУГИ нечии деца и родители. И ти знаеш това, жалка византийска лисицо. Недей рева на чужд гроб. Като ти е толкова жал за тия деца- що не зададеш няколко прости въпроса? Защо вместо да ги образоват и да се грижат за тях, родители им "отглеждат" тия деца с една- единствена цел- да им промият мозъците, за да станат пушечно месо за Хамас? Там просто се отглеждат терористи, които да взривяват гари, концертни зали и летища. Там никой не се вълнува от това, че детето му може да бъде лекар, архитект или учител. Ти знаеш това, лицемерен византиецо. Така че не пробутвай евтин популизъм! Тези деца жънат това, което родителите им са посели. Може да не е справедливо. Сигурно. Но никой никога не е обещавал, че животът е справедлив. Особено за невинните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Варафакис

    10 Окт 2023 14:41ч.

    оправи гръците, готов да го направи и с филистимците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи