Варшава: Пропутинските лозунги на полските фермери може да са повлияни от руски агенти

Варшава: Пропутинските лозунги на полските фермери може да са повлияни от руски агенти

Антиукраинските и пропутинските лозунги, издигнати по време на вълната от протести на полски фермери, може да са повлияни от "руски агенти", заяви днес полското външно министерство, цитирано от Франс прес. "Смятаме, че става дума за опит за установяване на контрол върху протестното движение на фермерите от страна на екстремистки и безотговорни групи, които може да са повлияни от руски агенти", се казва в изявление на министерството.

По време на демонстрация вчера фермерите в Горжички, Южна Полша, издигнаха транспарант, на който пишеше: "Путин, възстанови реда в Украйна, Брюксел и нашето правителство", развявайки знаме на Съветския съюз. Снимката на транспаранта беше разпространена в социалните мрежи, което предизвика остра реакция от страна на Киев.

Варшава "отбелязва с голямо безпокойство появата на антиукраински лозунги и други, възхваляващи Владимир Путин и войната, която той води, по време на неотдавнашните блокади на земеделските производители", се казва в изявление на полското министерство, което подчертава, че подобни действия създават "лош имидж на Полша".

Говорител на местната полиция заяви днес пред АФП, че "знамето и транспарантът" са били "иззети". "Лицето, управлявало автомобила, е идентифицирано", посочиха органите на реда. Полицията е започнала разследване за пропагандиране на фашистки или тоталитарен режим и подбуждане към омраза - престъпление, което в Полша се наказва с до три години затвор.

Полският министър на тайните служби Томаш Симоняк определи днес транспаранта като "скандален", а инцидента - като "провокация". "Това са срамни думи, които изобщо не съответстват на позицията на нашата държава и на чувствата на нашите граждани", заяви Симоняк по радио "Зет".

Украйна, която някога е била наричана "житницата на Европа", преживя сътресения в селскостопанския си сектор заради руската инвазия, като много от пунктовете за износ в Черно море бяха блокирани, а земеделските земи станаха неизползваеми заради боевете.

Полша е един от най-големите поддръжници на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., но през последните месеци отношенията им се влошиха заради търговски спорове.

Полските фермери започнаха вчера нова вълна от протести, като блокираха около сто пътища в страната и гранични пунктове с Украйна, недоволни от "безконтролния" внос на зърно от Украйна и от европейската селскостопанска политика. Тези нови протести избухнаха само няколко седмици след края на подобна блокада на границата с Украйна от полски шофьори на камиони, отбелязва АФП. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Бреей!

  21 Фев 2024 20:55ч.

  Много агент, много нещо! И то в цяла Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом плакатът е разпространен мигновено по социалните мрежи

  21 Фев 2024 21:45ч.

  Ясна е работата! .......... Да командироваме нашите европомиярски тролове, да им обяснят ситуацията с Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нацистка параноя за ционистко присъствие.

  22 Фев 2024 6:11ч.

  Свикваме и че за тех свети слънцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Фев 2024 21:00ч.

  Да де, каква ще да бъде тази цензура, къде да пребори 90% руски агенти в ЕС?!? ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mнали

  22 Фев 2024 9:12ч.

  То по-голямата част от народите в ЕС са все путински агенти. Тази част, дето работи, а не се издържа с грантове. Ми как да се преборят с тях правилните сили? Само с цензура не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се създаде специална европолиция, която да обикаля вечер къщята и да проверява за Путин под леглата на европейците

  21 Фев 2024 21:22ч.

  Евроидиотите ептен изплискаха легена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи

  21 Фев 2024 21:37ч.

  ако хората искат нормален живот и възможности, са агенти на Путин или са повлияни от агенти на Путин/Кремъл?! Нека е така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Фев 2024 21:41ч.

  Руснаци завладяват Полша с трактори. А какво ще стане когато влязат с танкове?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна, която някога е била наричана "житницата на Европа", преживя сътресения в селскостопанския си сектор

  22 Фев 2024 7:05ч.

  Ако са верни пропагандистките опорки, че над 60% от Украинскитв земеделски земи и то в онази им част, върху която се води войната са собственост на китайски, американски и германски чорбаджии картината на СВО и особено на времето след нея става много интересна. Русия с кого ще подписва договор с държавата Украйна или с мултинационалните собственици на земята там?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа

  21 Фев 2024 21:43ч.

  Тази измет ,която управлява в момента цяла Европа ,скоро ще бъде и трябва да бъде пометена,ама много жестоко,от народната любоффф.Гаврата е вече много сериозна и тежка ,тия нечовечета ,прекрачиха всякакви граници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Видиш ли

  21 Фев 2024 22:02ч.

  Това е положението! Щом поляците, най-надъханите русофоби се събудиха, какво остава за другите. На мен ще ми бъде драго да наблюдавам гърчовете на нашите видни евроатлантици и най-вече на Ал Йо. Ще бъде незабравима гледка и голям смях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  22 Фев 2024 3:23ч.

  Моля те, не забравяй оня с трабанта и црън ванчо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  21 Фев 2024 22:05ч.

  Много курназ поляците. Като не им харесва червеното знаме що не върнат сталинските подаръци на немците. Бреслау, Данциг и още няколко града и области. Пак разчитат на англосаксонски гаранции. Забравили са онези гаранции от 1939 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдаааа

  21 Фев 2024 22:15ч.

  Нещата бързо загрубяват! 1933. ЗЗД. Умната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тцъ

  21 Фев 2024 22:26ч.

  русата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пшепишчица туск, и не само, са ...

  21 Фев 2024 22:24ч.

  Правилно! Руски агенти, ма не искат да се демаскират! Изобщо и въобще, "елитът" на ес (кака урсулка, борелчо-градината, мишелчо-някой_си) са от същата порода! И колкото повече действат, толкива по-русофили стават! Так держать, евроджендърия! Анадънму????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Путин, възстанови реда в Украйна, Брюксел и нашето правителство"

  21 Фев 2024 22:58ч.

  А. ако ти остане време, що се не разходиш и къмто нас, в България. Ние, по древна българска традиция, все чакаме някой отвън да ни свърши работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй тъй

  21 Фев 2024 23:25ч.

  ФЕС все повече заприличва на запуснато психиатрическо заведение. Скоро ще почнат да скачат през прозорците, бягайки от многобройните двойници на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  22 Фев 2024 6:32ч.

  Кажете си го направо! Който не е съгласен с Брюксел и Вашингтон, независимо по какви въпроси, той е изявен путинист! Всичко на запад изглежда като доста изкривена картинка на положението в СИВ от пред 40-на години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  22 Фев 2024 7:25ч.

  Грешка е да се смята, че Полша е монолитна в русофобията си. Както обикновено екстремистите са по-кресливи но съм срещал поляци с нормално човешко отношение към руснаците. Наследниците на Армия Людова излизат на сцената което е изнервящо за Варшава. От друга страна самите руснаци дотягат с тази тяхна жажда да бъдат обичани и ако си неутрален да те обявяват за враг което определено им пречи в междусъседски те отношение.. Също като американците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агенти

  22 Фев 2024 8:38ч.

  Абе вируси направо. Има и ваксина, фактчекър се казва, made in EUSA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи