Върнат от Италия кораб с мигранти акостира във Франция

Върнат от Италия кораб с мигранти акостира във Франция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Корабът на благотворителна организация "Оушън вайкинг", превозващ над 200 мигранти, спасени в Средиземно море, хвърли котва в Тулон, Южна Франция, след като Италия отказа да го допусне до пристанищата си, съобщи френската телевизия БФМ, цитирана от Ройтерс. Френският вътрешен министър Дармарен определи поведението на Рим като "недопустимо" и "безотговорно", съобщава БТА.

Вчера френското правителство се съгласи да приеме плавателния съд, но преди това разкритикува остро Рим и обяви, че замразява плановете си да приеме 3000 мигранти, пристигнали в Италия. 

Днес служител от най-близкото политическо обкръжение на новия премиер на Италия Джорджа Мелони предупреди Франция да не изостря двустранния спор за мигрантите чрез ограничаване на достъпа на Рим до европейските средства за възстановяване от пандемията. "Надявам се Франция да не прибягва към никакви действия, засягащи европейските средства за следпандемично възстановяване", каза днес пред всекидневника "Кориере дела сера" Джованбатиста Фацолари, сенатор и заместник-държавен секретар, отговарящ за изпълнението на управленската програма на правителството. Той добави, че подобни действия ще се отразят "много сериозно" на двустранните отношения.

Предвижда се Италия да получи около 200 милиарда евро от Плана за възстановяване и устойчивост и на практика е най-големият бенефициент по този механизъм на ЕС, създаден за преодоляване на отрицателните икономически последствия от пандемията.

Италия настоява да се отнасят с уважение към нея, добави Фацолари, след като вчера френският вътрешен министър Жералд Дарманен каза, че спорът за мигрантите между Париж и Рим "ще има изключително сериозни последици за двустранните отношения". Френският министър заяви това в коментар на отказа на Италия да приеме кораба "Оушън вайкинг", който Франция впоследствие се съгласи да влезе в пристанището на Тулон. Дармарен определи поведението на Рим като "недопустимо" и "безотговорно".

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Честито на Френска Еврабия

    11 Ное 2022 12:29ч.

    Ще зарадват ненормалния им президент извратеняк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    11 Ное 2022 13:02ч.

    Тези кораби пътуват под определен флаг, в повечето случаи- немски. Нека тези благотворители доставят спасените в Германия, а не да натоварват други държави. Тези мигранти сами поставят себе си в риск - всеки трябва да отговаря за решенията си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    11 Ное 2022 13:14ч.

    Каравелата "Пинта" с 40 емигранти на борда се е опитала да доближи Бапамския о-в Гуанахани. Тя е била спрана от лодки на бреговата охрана. Всички на борда са имали европеидни черти. Разрешено им е било само да допълнят припасите си с вода и храна. Местният лоцман е прегледал навигационните карти на прищълците. Те са били фрашкни с грешки. "Цяло чудо е, че този кораб е успял да достигне до нашия остров" - твърди лоцманът Гуан Негро и продължава - "Представете си само - тези клетници мислеха че се намират в Индия и носеха послание до жителите на Калкута".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    11 Ное 2022 13:49ч.

    Лоцманът Гуан Негро по-късно разказва, че се е запознал с капита на "Пинта". "Говореше приличен испански. Представи се като Христофор Колумб, мореплавател на свободна практика. Имаше поне два паспорта - единят български, а другият, издаден от Генуезката република. Предполагам, че и двата бяха фалшиви. Пенасяше купища забранени стоки , пълни боклуци: стъкалца, мъниста и човешки пениси, направени от лоени свещи. Типичен авантюрист!" - сподели на брифинг Гуан Негро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи