Върховният съд забрани юридическата смяна на пола

Върховният съд забрани юридическата смяна на пола

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Гражданската колегия на Върховният касационен съд прекрати възможностите транссексуалните хора в България да променят пола си по юридически път, съобщиха от ВКС.

Решението е взето с 28 на 21 гласа от върховните съдии, като тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на ВКС по въпроса дали предпоставките за промяна в данните в актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, произтичат от чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи или установеният правопорядък на територията на Република България разбира понятието "пол" само в биологичния му смисъл и не позволява съдът да допусне промяна в съставените актове за гражданско състояние относно пола.

Според тълкувателното решение на ВКС българското право "не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален". Тълкувателното решение може да бъде преодоляно само с промяна в закона.

Досега се смяташе, че юридическа смяна на пола е възможна само изрично след съдебно решение. Закон за българските документи за самоличност , например казва, че при промяна на пола гражданинът е длъжен да подаде заявление за издаване на нови документи в срок до 30 дни, затова и част от българските съдии допускаха възможност за смяна на пола при несъмнени доказателства, че това се налага.

Върховните съдии обаче стъпват върху решение на Конституционния съд отпреди две години. В него се казва, че българското право разбира пола "като нещо, което се определя с раждането и съществува само в смисъла на биологичен пол". Освен това, юридическата промяна на пола на едно лице се отразява и на други - децата и брачния партньор, имало и риск от брак между хора от един и същи пол или деца с родители с еднакъв пол, което било недопустимо по конституция.

Затова върховните съдии казват в тълкувателното решение, че "подобна промяна следва да се приеме за допустима само при детайлна законодателна уредба, каквато към момента липсва. Ако съдът допусне подобна промяна без детайлна законодателна уредба, това би поставило в състояние на несигурност правното положение на брачния партньор на молителя и на техните деца".


Източници: "24 часа", dnes.dir.bg, mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Христо

    20 Фев 2023 18:45ч.

    Браво! Една малка крачка на ВКС, но огромна за нормалните българи! Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    21 Фев 2023 19:20ч.

    И все пак още няма индикации на колко години ще се пенсионира лице от третия пол !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    20 Фев 2023 18:49ч.

    Чудесна новина! Най-после нещо нормално в изстрадалата ни държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рада Дълбоката-Брюксел

    21 Фев 2023 1:48ч.

    Ще обжалвам!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюкселският фонд Next Generation?! Испания получи 6 млрд.евро след като прие закон за Транссексуалните!

    20 Фев 2023 18:54ч.

    Дават милиардите по Плана срещу нови Закони = изпълнени условия на Брюксел! ......... На 16 февруари Испания прие закон за свободна СМЯНА на ПОЛА на деца и тийнейджъри без да се изискват медицински свидетелства за полова дисфория и доказателства за преминат двегодишен курс на лечение с хормони, както бе досега в случаите с пълнолетни граждани. .... Пламенно защитаван от радикалната лява партия "Подемос", съюзничка на социалистите в правителството на Педро Санчес, законодателният акт, наречен "Закон за транссексуалните", позволява на желаещите да сменят пола, посочен в документите им за самоличност, след навършване на 16 години, просто като подадат ЗАЯВЛЕНИЕ по административен ред! ..... "Днес правим гигантска крачка", коментира министърката на равенството Ирене Монтеро от "Подемос" закона, който по думите ѝ "депатологизира" транссексуалните. ………………… На 18 февруари Брюксел преведе 6 млрд.евро или 3-ти транш от Плана на Испания! С третият транш Испания ще е получила общо над 37 милиарда евро, което я прави страната в ЕС с най-много плащания от фонда Next Generation.!! ............ Часове след това премиерът Санчес обяви, че правителството започва работа по подготовката на 4-ти транш от 10 милиарда, който е насочен към... пенсионната реформа! ........................ Милиарди срещу нови закони на народите дали (не) в полза на народите?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно решение

    20 Фев 2023 18:56ч.

    Иначе някой ментално увреден ще реши, че е коза и ще иска така да запишатг в документите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е прекрасна новина!

    20 Фев 2023 19:03ч.

    Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    20 Фев 2023 19:08ч.

    Ако е вярно написаното, че с 28 срещу 21 гласа е взето (несъмнено правилно и според мен) това решение, буди тревога крехкото мнозинство. Значи 28 съдии уважават решението на КС на РБ, а останалите - не. Колко му е на следващо подобно разглеждане 8 съдии да "отидат за гъби" или да се разболеят "демократично" и какво: "шат на патката на главата" т.е. на Решението на КС. Няма Конституция, а ще има брюкселска директива. Натам е тръгнала горката ни държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    20 Фев 2023 19:20ч.

    Комунистическият затвор на остров Белене е празен. Трябва да се напълни с партийнокомунистическите подлеци подлоги предатели. за да видят какво те са правили с нормалните Българи.Пожелавам им същата участ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бесове

    20 Фев 2023 19:25ч.

    Така е, налага се Върховният съд да ни пази от "свободите" на разюзданите демони от "свободния свят"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, но...

    20 Фев 2023 19:29ч.

    28:21 гласа! Не трябва да имаме съмнение, че някой мъти целенасочено водата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    20 Фев 2023 19:47ч.

    И по-точно някои хора мътят правното съзнание на [българските] граждани. За съжаление тези хора не са толкова малко и с пропадането на образованието и здравия разум, те стават повече - предполагам от "общностни" съображения. Долу истанбулската конвенция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, но... 20 Фев 2023 19:29ч. 28:21 гласа!

    20 Фев 2023 21:35ч.

    Както е казал Йосиф Висарионович - всеки проблем има име и фамилия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 21 гласа

    21 Фев 2023 9:54ч.

    В документа от статията има и имената на 21-те гласа, и "особеното им мнение". Цитат от него: "Принципът на равенство в правото на ЕС е висша ценност. Българският съд е длъжен да приложи изцяло всяка разпоредба от правото на ЕС с директен ефект. Случаите, в които правото на ЕС не намира директно приложение, държавите членки следва да приложат релевантното национално право, но като го тълкуват в светлината на правото на ЕС."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    20 Фев 2023 19:30ч.

    Хубава новина, и правилно решение, чест им прави на тези магистрати, че не са забравили логиката и биологията под давлението на Сорос! Все пак колкото и да е зле положението, по някой показатели показваме, живец какъвто го няма на запад! П.П Последният избран върховен съдя в Америка, при директен въпрос- какво е жена, не успя да отговори, въпреки че тя самата е жена- цветонокожа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    20 Фев 2023 19:34ч.

    Ето я въпросната Китанджи Джаксън, попитана дали може да дефинира какво е жена: youtube.com/watch?v=BWtGzJxiONU Пази боже от такива съдии!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все още удържаме

    20 Фев 2023 19:34ч.

    ... но 21 гласа вече са "пробити" от САТАНИЗМА ! Рогатите няма да се откажат, няма да се спрат ! ... Сега за сетен път констатирам /и в личен план/, че една от най-читавите системи в България е съдебната система ! ДА, ДА ! Напук на непрестанните клетви и убеждения в обратното, съдебната система у нас е най-малко увредена от Новото Нормално, поздравления за правистите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗАЩО СЕ РАДВАТЕ, НАИВНИЦИ?

    20 Фев 2023 20:02ч.

    Казано е изрично: "Може да стане с промяна на закона!" Или си въобразявате, че е трудно да се промени законът? О, наивни нещастници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не просто ще поискат да променим

    20 Фев 2023 20:31ч.

    закона, но ще поставят това изменение като условие за следващ транш по ПВУ. Или позволяваме на 15 грешки на природата да си сменят пола, или губим 2 млрд. евро. Познайте колко депутати ще изберат парите и колко “морала”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    20 Фев 2023 20:56ч.

    Българинът е лъган, малтретиран, ограбван от управляващите и затова НЕ ИМ ВЯРВА и не следва повелите им и това е прекрасно. Точно затова, да си решават каквото искат, просто реалността ще остане българска, подобно к.овид отровите, които българина отрече, въпреки , че избиваха хората в болниците…..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в тази връзка

    21 Фев 2023 15:57ч.

    броят на допълнителните смъртни случаи (от всички причини) у нас през 2022 година е спаднал, (с - 0.2% - окт. 2022, и - 2.6 % ное. 2022), докато средно за ЕС се е увеличил с + 8-9 % за същия период. В държави с висок % на ваксиниране е нарастнал с десетки %: Гърция - увеличение с + 7.8 % (окт.), +14.9 % (ное.); Германия + 23.2 % (окт.), +15.6 % (ное.) - https://youtu.be/adqAKqN2qYg?t=306

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    20 Фев 2023 20:08ч.

    Това доказва че да си българин е гордост. Бог и България започват с "Б". Сатаносоросистите нямат почивен ден, но ще им се поизронят зъбките.. Смерчът от Изток се задава....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    20 Фев 2023 20:08ч.

    До 10години властта ще е изцяло в ръцете на морални уроди и изроди и тежко ни/ви!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    20 Фев 2023 20:28ч.

    Новината е чудесна и вече знаем кой ще е вторият закон, след изпращането на личен състав и военна помощ за Украйна от новата коалиция ДаиБъПъПъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • среден пръст

    20 Фев 2023 20:36ч.

    Световното демонопоклоничество буквално си измислиха някакъв абсурден проблем, който е напълно чужд за земния човешки вид и ни го представят като най-важния и най-животозастрашаващ проблем. А влошеното качество на въздуха, храните, водата и все повече болни хора, които не могат да се откопчат от лекарствата... Пфуу, я не ни занимавайте с глупости!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народеее ????

    20 Фев 2023 20:39ч.

    БРАВО! ВЕЧЕ СТЕ ГЕРОИ В ЛИЦЕТО НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    20 Фев 2023 20:40ч.

    Сравнително добра новина, като изключим тези 21 гласа "за " джендърляците. В българските съдилища, независимо от тяхната степен, има изключително читави и морални професионалисти на изключително ниво. Във ВКС са най-добрите. Но по политическа линия десносектантите вкараха в съдилищата немалко боклуци със силно изразен психодесен профил, интересуващи се единствено от кариерно израстване и съдебна заплата. п.с. И да, при промяна на законодателство, върховните съдии нищо не могат да направят по въпроса, освен да приложат закона. За това трябва българския избирател да внимава кой праща в парламента, така, както си избира управител на фирмата, пазач на имота, счетоводител или домоуправител в блока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The show mustn`t go on

    20 Фев 2023 20:45ч.

    За съжаление при текущата международна обстановка и тая проколониална власт нищо не зависи все още от българския избирател, уви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    20 Фев 2023 20:59ч.

    Ако има гражданско общество( вече изтъркано клише, а си задавам въпроса дали не е било винаги фикция) и един ясно изразен, масиран вот в подкрепа на българския език, религия, култура и традиции, то тези нещастници, въпреки изборните манипулации ще са безсилни. В противен случай, за да се спасим, трябва да действаме извънсистемно (меко казано).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нека да е фикция, но да е

    21 Фев 2023 16:06ч.

    В Швейцария (8.9 млн д.) всяка група от хора може да предложи / изиска референдум по всеки проблем / въпрос, ако е в състояние да събере 111 000 подписа в подкрепа на каузата си... Поне да се създава усещането, че нещо зависи от волята ти... Иначе само ни призовават да гласуваме, а хората НЕ ИСКАТ ДА СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО! Възраждане трябва да проучат швейцарския опит и организация за референдумите, вкл. преброяване на гласовете, и да изготвят проекто-закон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    20 Фев 2023 21:03ч.

    Трансексуалтите хора?????Намерете някъде за "човек" , да има нещо различно от мъж и жена.И БОГ не го е казал. Търся за 3ти пол,за 4ти пол.....Няма. ..Дори в космоса на Пионер10 има златен диск с фигури на мъж и жена.В сексуални извращения и психични разтройства на личността ще се намерят навярно.Да се качват тия извратени на самолета и при сатанистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бг клоун

    20 Фев 2023 21:28ч.

    сега ЕС ще съди България, а САЩ ще ги вкарат в магнитски и ще легнем

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    20 Фев 2023 23:44ч.

    Добре би било тези 21, които са гласували за, да ...минават ми много щури идеи във тази връзка, но нито една не за пред нормални хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЕНСИОННА СИСТЕМА

    21 Фев 2023 0:01ч.

    Ако няма разлика между половете и всеки може да си го сменя когато му кефне, тогава защо има разлика във възрастта за пенсиониране при жените и мъжете ?????? Тогава всеки мъж може да се обяви за женска и да се пенсионира със женските по-рано. Браво ако е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    21 Фев 2023 8:53ч.

    С текущата пенсионна реформа се цели изравняване на условията за пенсиониране при мъже и жени - възраст 65 г. и стаж 40 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още от Испания - почват и здравеопазването, искат да приватизират държавното здравеопазване!

    21 Фев 2023 0:45ч.

    Като за целта обвиняват регионалните правителства в някакви бюжетни дефицити, така щото регионите натрупали към 15 млрд.евро задължения към медицински доставчици. За да конфронтират хората се зародила идеята хората с над 100 х.евро годишна заплата да доплащат за държавното здравеопазване и пр. Казват частното здравеопазване било почти недостъпно от скъпотия. ........... Въпреки евромилиардите безработицата била 25% и расте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УЖАС

    21 Фев 2023 1:11ч.

    ШОК: Скандалният американски агент ристю ифан0ф е поискал България незабавно да приеме за нормално - изнасилванията, секс с малолетни (педофилията), зоофилията, възможността за избор - човек или животно! В прав текст американският агент и българоубиец ристю ифан0ф е посочил, че трябва да приемем тези евроатлантически ценности, за да затвърдим членството си и защото сме пълноправни партньори (явно със злото)! Всъщност горните искания са искания и на пепетата, на депесе и на герб, които желаят България да забрани християнството! Шушука се, че пропагандаторът на лъгъбътъ извращенията - някой си ник0лай хаджиджендер0ф е казал на всеослушание, че да си бял и хетеросексуален е архаично!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • моля ви не ме трийте

    21 Фев 2023 3:48ч.

    Никъде не съм споменавал уважаваният от мен генерал Атанасов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ са сатанисти

    21 Фев 2023 1:12ч.

    В соца нямаше наркомафия, нямаше дрога, нямаше гей паради - ЛГБТ, нямаше омраза, нямаше безработица. Нямаше и порнография, нямаше педофилия, нямаше циганизация, нямаше ислямизация, нямаше чалгализация, нямаше милионери, нямаше корупция, нямаше наркомани, нямаше талибани, нямаше секти, нямаше роби, нямаше лихвари, нямаше ало измамници, нямаше бебета, хвърлени на бооклука, нямаше клошари, нямаше просяци, нямаше самозапалвания, а циганите работеха и се образоваха, защото бяхме с руснаците, които ни мислят доброто, а сега - еврейсият елит на банкерите разделят, развращават, оскотяват, джендеризират, пропагандират ненормалността с лъгъбътъ извращенията на сащ и поробват нациите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-после нещо нормално

    21 Фев 2023 3:07ч.

    Рядко пиша хвалебствия в тоя сайт (почти никога). Но сега се налага! Най-после някакъв разум да покълне в тая проклета от Бога държава, най-после нещо нормално (за първи път от много години насам). Бях решил, че всички са идиоти (или само аз съм такъв), но слава Богу, не било съвсем така. Плюл съм много тая съдебна система. Днес си вземам думите назад. Не всичко е загубено, има някаква надежда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво става, сънувам ли?

    21 Фев 2023 3:35ч.

    Съдебната власт започва да минава на страната на народа. Ако и това не е бунт срещу ненормалността, здраве му кажи! Да не би да се изправяме и да тръгнем да се отлепяме от дъното? Това ли е? Ако не е, ощипете ме да се събудя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гвоздейче

    21 Фев 2023 7:42ч.

    В ковчега на извратеняците. Сега последните ще полудеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    21 Фев 2023 7:59ч.

    32 години вече съм в съдебните зали. Приветствам това решение, но за тези 32 години не разбрах как и ВКС се дели в едни особени мнозинства от рода на : ТР прието с 16 на 15 гласа, сега 28 на 21... Тоест слепци има и там... Решението е правилно, велико е за стабилитета на нацията ни- основно за нормалитета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    21 Фев 2023 8:19ч.

    Дали решението на съда е "ЗАСЕГА"? Четете внимателно: "Тълкувателното решение може да бъде преодоляно само с промяна в закона." Следващото АНТИнародно събрание бързо, бързо ще направи нужната промяна, за да угоди на господарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    21 Фев 2023 8:37ч.

    От това тълкувателно решение на ВКС разбираме колко са заразените магистрати от непеотата на Шорош и Хъмерика фор Бългериъ - 21 броя. Толкова от върховните съдии са плюли на Конституцията, на Решението на Конституционния ни съд, на правото и на неговия здрав смисъл. Хич не са малко, но все пак разумът все още има известно предимство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа...

    21 Фев 2023 12:33ч.

    Интересно от тези 21 подчовека колко от тях имат деца?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянец

    21 Фев 2023 9:18ч.

    Браво на ВКС! Не ни е толкова лоша съдебната система. ВКС направи нещо немислимо за евроГейския съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега остава само да забранят и замяната на българския лев с друго!

    21 Фев 2023 9:55ч.

    Швейцария вече мисли как да забрани замяната на швейцарския франк. Искат си националната валута хората, и не желаят единствения начин за разплащане да стане т.н. CBDC! (Swiss Referendum to Block Cashless (CBDC) Society) https://www.bitchute.com/video/bx4Hwi0gF7QE/ Междувпрочем, в 8.6 милионна Швейцария са необходими само 111 000 подписа за да се проведе референдум по какъвто и да е въпрос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феликс

    21 Фев 2023 10:16ч.

    Интересно дали има някой с повторна смяна на пола? Примерно - родил се мъж, станал жена, но след време си променил мнението и пак станал мъж?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има,

    21 Фев 2023 10:31ч.

    даже и говорят, но нещо не ги дават много: https://nypost.com/2022/06/18/detransitioned-teens-explain-why-they-regret-changing-genders/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    21 Фев 2023 11:20ч.

    От всичко написано по-горе идвам до извода - братя българи, бъдете умни и три пъти помислете, за кого ще гласувате! Кой ще защитава интересите ни, кой няма да позволи ЛГТБ то, кой ще се бори против войните срещу други държави, кой ще се грижи народът ни да е нахранен и защитен и кой ще защитава неговите права, а не тези на чужди държави! Мислете, братя, за това пари не се искат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи