Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация на расов признак при приема в университет

Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация на расов признак при приема в университет

Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация в приема на студенти в университетите и принуди висшите учебни заведения да потърсят други начини за осигуряване на расово многообразие на учащите в тях, предаде Асошиейтед прес. Байдън изрази "категорично несъгласие" с решението на Върховния съд.

Решението беше взето по дело, заведено от неправителствена организация на име „Студенти за справедлив прием“ (Students for Fair Admissions) срещу най-старото съответно частно и държавно учебно заведение в САЩ Харвард и Универистета на Северна Каролина заради политиката им на прием на студенти.

Консервативното мнозинство в съда отмени плановете им за прием, с което на практика беше сложен край на утвърдената от дълги години практика на позитивна дискриминация на расов признак в американското висше образование.

Председателят на съда Джон Робъртс посочи в мотивите си да подкрепи решението, че университетите прекалено дълго „погрешно са смятали, че най-определящото за идентичността на даден човек не са предизвикателствата, през които е преминал, или уменията и опита, които е натрупал, а цветът на кожата. Нашата конституционна история не толерира подобен избор.“

Съдия Соня Сотомайор застъпи обраното становище, че с решението „се слага край на десетилетна практика и епохален прогрес“.

„Това е истинска трагедия за всички нас“, коментира гласувалата също против решението Кетанджи Браун Джаксън - първата чернокожа съдийка във Върховния съд на САЩ.

За последните 20 години Върховният съд на САЩ два пъти е потвърждавал позитивната расова дискриминация при приема на студенти в университетите. Последният път, когато направи това беше неотдавна, е през 2016 г.

Но това беше, преди към състава на конституционните съдии да се присъединят трима съдии, назначени от бившия президент Доналд Тръмп, чрез което консерваторите сред съдиите станаха мнозинство (шест на трима). На дебатите по въпроса в края на октомври и шестимата консервативни съдии изразиха съмнение в основателността на практиката, която е утвърдена с решения на Върховния съд, датиращи още от 1978 г.

Съдилища на по-долна инстанция също утвърдиха програмите на Университета на Северна Каролина и Харвард, с което отхвърлиха твърденията, че двете висши учебни заведения дискриминират белите кандидат-студенти, както и тези от азиатско-американски произход.

Бившият президент Тръмп приветства решението на Върховния съд и го определи като „голям ден за Америка“, предаде Ройтерс.

По думите на бившия президент, който се бори за президентската номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 г., решението е залог за това, че САЩ ще запазят конкурентноспособността си спрямо останалия свят.

„Това е голям ден за Америка. Хората, които притежават изключителни умения и способности, както и всичко необходимо за успех в живота, най-накрая са възнаградени. Това е решението, което всички чакаха и за което всички се надяваха, а резултатът е прекрасен“, посочи Тръмп.

По-късно днес се очаква отношение по въпроса да вземе и президентът демократ Джо Байдън.

Решението на Върховния съд е сериозен удар по практиката на позитивната дискриминация, която често се използваше за увеличаване на броя на студентите в университетите от чернокожото, латиноамериканското и други малцинства, които са по-слабо представени в американските университети, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "категорично, категорично" не е съгласен с решението на Върховния съд на страната да отмени използването на положителна дискриминация при приема на студенти в колежите, като заяви, че съдиите са се отказали от "десетилетна съдебна практика". Държавният глава подчерта, че в Америка продължава да съществува дискриминация на расова основа, отбелязва Асошиейтед прес.

Той също така призова колежите да не оставят днешното решение "да бъде последната дума".

"Те не трябва да се отказват от ангажимента си да осигурят студентски колективи с разнообразен произход и опит, които да отразяват цяла Америка", заяви Байдън от Белия дом, като призова колежите да оценяват "преодоляните трудности", пред които са били изправени кандидатите.

По-рано днес Харвардският университет заяви, че ще се съобрази с решението на Върховния съд на САЩ, с което бяха отменени програмите му за прием на студенти, съобразени с расовата принадлежност, по начин, който ще запази ценностите му за разнообразие и възможности във висшето образование, съобщи Ройтерс. "През следващите седмици и месеци, като използваме таланта и опита на нашата общност, ще определим как да запазим нашите ценности, в съответствие с новото решение на съда", добави елитното учебно заведение.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • уууу расисти хомофоби ксенофоби език и ритник на омразата

    30 Юни 2023 0:12ч.

    уууу тъпофоби уууу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Walter

    17 Дек 2023 15:32ч.

    Russian porn

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    30 Юни 2023 0:34ч.

    Не знаех, че имало позитивна и негативна дискриминация! Ама какво се учудваме, след като бившият им държавен секретар твърди, че убийството на 1 млн цивилни иракчани по фалшифициран повод си било съвсем позитивно нещо! Значи и убийството се разглежда като позитивно и негативно! Боже, какви "същества" са се самоопределили като световен хегемон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно си баба знае, едно си бае

    30 Юни 2023 0:53ч.

    Много по-лесно е да се отчетеш с текстче нямащо нищо общо с темата, отколкото да използваш мозъка си. Хайде да ти помогна. Позитивната дискриминация всъщност е расизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не разбрах

    30 Юни 2023 1:37ч.

    Какво е “позитивна расова дискриминация”? Чувствам се безкрайно тъпо (може би защото съм тъп). Никога няма да мога да разгранича 38 вида гейове. За мен всичките са педераси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз съм прост човек

    30 Юни 2023 1:42ч.

    За мене негърът си е негър и педалът си е педал. Как ще се наричат те помежду си, не е моя работа. Важното е да стоят далеч от мен (на безопасно за тях разстояние).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Примери за позитивна дискриминация

    30 Юни 2023 3:01ч.

    Пример 1. Цецка Цачева следва право ( под въпрос е дали завършва) в РабФак, т.е. работнически факултет, в който се овладява висшето образование, докато се работи. Пример 2. Немалко от така наречените "български турци" завършиха висше образование, защото просто имаше определени бройки за тях във висшите учебни заведения, а не защото биха могли на общо основание да бъдат приети в същите тези висши учебни заведения. Същото важеше и за циганите, които станаха вишисти, само защото имаше определени бройки за тях, с цел интеграция в една нация - нация техническа, нация комунистическа! Пример 3. Бял човек от България прави грешка на летище "Кенеди" в Ню Йорк да мине през граничен контрол на емигрейшън от негърски произход. И три визи за една година да има, негърът му ги съкращава до престой от няколко дни. Обяснение не се дава, но затова пък, негърките изсипват багажа от куфара на белия човек, за да му го проверят. Затова на летище "Кенеди" в Ню Йорк, белите като правило чакат на опашка за граничен контрол при бели емигрейшъни, а черните - при черни емигрейшъни! Иначе, няма дискриминация в САЩ, още със стъпването на американска земя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако е така

    30 Юни 2023 4:46ч.

    У нас е пълно с примери за “позитивна дискриминация”. Например: ако не си прост пожарникар, бодигард, мафиот или шарлатанин, не можеш да станеш министър-председател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация на расов признак при приема в университет

    30 Юни 2023 0:43ч.

    След като Върховният им съд е казал А, следва да каже и Б и да отмени дискриминацията и по полов признак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нов

    30 Юни 2023 1:07ч.

    Те от Харвард си го казват направо как ще заобиколя това съдебно решение: "призова колежите да оценяват "преодоляните трудности", пред които са били изправени кандидатите."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Престанете да дискриминирате, потискате ибиете педерастите, тъпанарите и негрите, бе! Какви демократи сте???

    30 Юни 2023 1:12ч.

    БЛМ! 45 години стигат! Грета Тунберг за вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    30 Юни 2023 1:29ч.

    Чудесна новина! Пробив и път към нормалтото. Т.нар."affirmative actions", даващи привилегии по расов и полов белег, са дискриминация за масовия американец и за белия човек. В САЩ и тъмнокожите не са за тия привилегии, защото с тях ги таксуват за непълноценни. Дано тази стъпка направи походка за елиминиране на закона за транс джендърите и цялата вагханалия на ЛБТВ, която се утвърди законово от демократите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бял човек от САЩ

    30 Юни 2023 2:29ч.

    Не само дискриминация за белите кандидат студенти.. Половината отличници във университетите и колежите на САЩ са деца от азиатски произход.При прием те също са дискриминирани, както белите деца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    30 Юни 2023 1:30ч.

    Цицерон: "Всеки човек е склонен да греши, но само глупакът е склонен да упорства в грешката си."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    30 Юни 2023 2:16ч.

    Според Wiki (не че и вярвам безрезервно) "Дискриминация има тогава, когато е налице официално или неофициално разделяне на индивидите в отделни групи по някакъв техен общ признак, при което им се дават или отнемат дадени права, задължения и възможности, според групата към която принадлежат. Отношението към индивидите от различни групи трябва да е различно, неравноправно и нерационално." Т. е. даването на права и възможности и отнемането им от други само заради "черни очи" си е дискриминация отвсякъде. Позитивна или негативна дискриминация са си чисто субективни и конюнктурни определения

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    30 Юни 2023 2:16ч.

    позитивна дискриминация - практика на университетите от времето но НРБ да приемат чрез запазени квоти, бонуси и други изключения от правилото, кандидат студенти от малцинствата, от арабските страни и другги националности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    30 Юни 2023 2:18ч.

    "Позитивна дискриминация" - безкрайна тъпотия. Човек или е способен, или не. Белият човек не може да бяга колкото черния, и черния не може да прави тойота, както японеца. Тези западняшки тъпотии слагат край на тяхната цивилизация, основана на "ИСТИНСКА ДИСКРИМИНАЦИЯ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    30 Юни 2023 2:50ч.

    Нашите харвардци вероятно са ги водили като афроамериканци - джендъри. Ако скъсаме отношенията с Америка, само ще спечелим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма нищо за късане

    30 Юни 2023 4:56ч.

    Какви отношения имаме пък ние с Америка? Да не би тука да е пълно с американски стоки? Да не би да е дошъл американският газ, пък аз да не съм разбрал? Щото този който идва е само руски (купуват го от Русия и ни го продават като азърбайджански, турски, гръцки, американски). Какви връзки имаме ние с Америка, които трябва да скъсаме? Културни, икономически, исторически? Просто трябва да ликвидираме американските бази у нас и край на мача. И понеже ние се туткаме и подмотаваме, Путин е на път да ни изпревари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американски стоки и в Америка няма.

    30 Юни 2023 5:02ч.

    Дотам я докараха. Първите в сбета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашите харвардци вероятно са ги водили като афроамериканци

    30 Юни 2023 11:14ч.

    Нямате представа колко сте прав в предположението си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    30 Юни 2023 9:29ч.

    Сега остава да се оправи и количественото съотношение в затворите. Как може негрите да са 20% от населението, а пък затворниците негри да са 80% Повечко бели трябва да търкат наровете... Може би в изпълнение на тази квота негрите взели си безплатно от магазините стоки до 1000 долара не подлежат ни на арест ни на затвор? Щото не съм чул белите да се присъединяват към този почин "до 1000 долара"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    30 Юни 2023 13:18ч.

    Байдън наложи мораториум върху смъртното наказание за федерални престъпления, защото бил непропорционално висок броят на смъртниците негри, спрямо албата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    30 Юни 2023 9:33ч.

    Моника явно лукавит. Хоть Доня Трамп и является единственным американским президентом, у кого в роду нет рабовладельцев, но больше всего для черных в Америке сделал Самоходный Джо. Он сократил полицию, урезал ее в правах, дал больше свободы неграм и меньше ответственности. Ни при одном президенте неграм в Америке нельзя было безнаказанно грабить магазины, а сейчас можно! Доня им рассказывает про рост экономики и хочет, чтобы они за него проголосовали. Но среднему американскому негру интересно украсть что-нибудь побыстрее и на вырученные деньги ширнуться в подворотне. Вот и вся экономика! https://t.me/proofzzz/11989

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зъвиждаме им

    30 Юни 2023 10:06ч.

    ииих късам се от яд и завист; мноо напреднаха след двеста и нещо години държавно развитие; не моим ги стигна американците; отчаяние деба изостанахме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за негри може, а за пИдали не може

    30 Юни 2023 12:42ч.

    Дискриминацията Ни е по-добра от дискриминацията Ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    30 Юни 2023 19:12ч.

    Сега въпросът е какво ще научат в Харвард, защото ако продължат да бъдат обработвани самите обучавани според същата „позитивна дискриминация“, която съдът отмени, те отново ще върнат нещата по старому в следващите поколения. Вирусът е в мисленето, а университетите станаха сборище на прогресисти, чиято цел е да придадат научна достоверност на тия извращения и да ги превърнат в норма за студентите. Човек най-трудно преодолява стереотипи в мисленето, които е научил в младостта си и от родители и учители, а лъжата изговорена в Харвард става много лесно „истина“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    30 Юни 2023 21:38ч.

    Всяка дискриминация е ПОЗИТИВНА за тези, в чиято полза е - и НЕГАТИВНА, за дискриминираните. И робството е било позитивно за белите плантатори, които са натрупали богатства от робски труд - и негативно - за нигърите-роби. Каква е разликата сега? Ами просто са си разменили местата. Това - да приемат в Харварт някой тъпaк само защото е нигър, за сметка на някой много по умен бял човек, било то европеид или азиатец, си е ДИСКРИМИНАЦИЯ от най-чиста проба. Да не говорим колко е вредно за страната. Стига с тия либерaстки дивотии. Ако ще само 1% от негърите да стават висшисти, ама да се знае, че дипломите им са заслужени - и ако нигърът е лекар например, да знаеш, че можеш да му се довериш да те лекува. Ясно е какво ще каже чучулото байдън. Не беше ли той 8 години нигър на нигъра?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи