Ваня Григорова: Ще направим и невъзможното, за да запазим комплекса "Марица-изток"

Ваня Григорова: Ще направим и невъзможното, за да запазим комплекса "Марица-изток"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Граждани питаха лидера на Коалиция Солидарна България кога ще бъдат наложени санкции за вредни емисии на онези, които пращат оръжие в Украйна

Комплексът "Марица Изток" има фундаментално значение за българския енергиен суверенитет. Това каза Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България" и водач на листите в 25 МИР и за европейски парламент, пред граждани в Стара Загора. "Ще направим и невъзможното, за да запазим комплекса, но не като музей, а като ключово енергийно предприятие за България, категорична беше тя. - Дори и 5% шанс да има за това, ние ще го използваме".

Според нея "Зелената сделка" и Националният план за възстановяване и устойчивост категорично трябва да бъдат предоговорени. "Зелената сделка" звучи чудесно на хартия, но на практика тя лишава страната ни от енергиен суверенитет и задълбочава неравенствата както вътре в самите общества, така и между отделните държави", заяви тя.

Лидерът на Коалиция "Солидарна България" даде за пример факта, че електромобили в момента могат да си купят само хората, които имат по-големи финансови възможности. Ваня Григорова обясни, че след закупуването на електромобил, собственикът незабавно получава първо данъчни облекчения, а след това възможност за паркиране безплатно. "Има дори субсидии за закупуването на такива автомобили, а на места съществува възможност за безплатно зареждане, каза тя. - С подобна политика богатите стават по-богати и неравенствата се задълбочават".

Ваня Григорова отбеляза, че в момента всички политически сили се надпреварват да искат предоговаряне на "Зелената сделка", въпреки че част от тях я подкрепиха. "ПП-ДБ участваха в подписката за спасяване на "Марица Изток", но като дойдоха на власт, поеха ангажимент за редукция с 40% на вредните емисии. От ГЕРБ също подписаха "зелената сделка", припомни тя. - Радан Кънев сега тръби навсякъде, че "зелената сделка" трябва да бъде реформирана, хвали се, че постоянно бил спорел с Тимерманс. Но ние помним как през 2020 година той говореше, че всички, които предупреждавахме за опасностите, сме ретроградни манипулатори. Ето това хамелеонстване на политиците оставя лош вкус в устите на гражданите и разколебава хората да гласуват".

Лидерът на Коалиция "Солидарна България" е категорична, че квотите за вредни емисии трябва да бъдат предоговорени. "Те не са природна даденост, а са политическо решение, обясни Ваня Григорова. - То може да бъде променяно. Доказателство е Германия. Когато трябваше тя да се презапаси с въглища, изведнъж цената на квотите беше намалена. Дори временно бяха спрени санкциите срещу Русия. Когато Германия се запаси с достатъчно руски въглища, цената на емисиите беше вдигната".

Водачът на листата на Коалиция "Солидарна България" в Стара Загора Щерю Щерев, който е бивш директор на "Мини Марица-изток", посочи трите най-големи проблема в България - миграцията, влошеното образование и слабата икономика. "Като си затворим въглищните централи ще решим ли тези проблеми или напротив - ще ги задълбочим. Нека не забравяме, че с комплекса "Марица Изток" пряко или косвено са свързани съдбите на около 120 000 души, каза той. - В момента ТЕЦ-овете от "Марица Изток" работят с капацитет от 9%. Германските работят с 37%, полските с 67%, чешките с над 50%. При нас има и друг парадокс - колкото повече ВЕИ-та се включват да работят, толкова повече цената на тока расте. Защо? Защо не намалява?".

Щерю Щерев изрази опасение, че в един момент животът в България ще зависи изцяло от слънчевото греене. "Ще чакаме ли да изгрее слънце, за да изгладим, да изперем и да сготвим", пошегува се той.

Сутринта на празничния 24 май Ваня Григорова поднесе цветя пред бюста на Пейо Яворов в родната му къща-музей в Чирпан, а след това се срещна със симпатизанти от града. В сряда вечерта тя беше в Димитровград, а днес посети и Раднево. Срещите с гражданите преминаха при много голям интерес, а част от тях проявиха сериозен интерес за войната в Украйна. Беше поставен въпрос на Ваня Григорова и за това кой ще наложи санкции за вредни емисии на онези, които в момента имат интерес войната да продължи и въоръжават една от страните.

 

 

 

Коментари

 • И тоя балон

  24 Май 2024 19:19ч.

  ще се пукне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • блокиран

  24 Май 2024 23:51ч.

  твърде малко може да се направи при сегашните реалности. при обвързаностите, които има територията с т.н. съюз, при допълнително поетите от всякаква из.м.ет ангажименти (коалиция "шарени чорапки" и подобни), потенциални възможности би имало, и то не особено големи, при друга конфигурация в европейския парламент. но подходяща такава едва ли би се получила, за съжаление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тох

  24 Май 2024 23:54ч.

  Когато Ванчето спре да ламти за власт, и спре да говори по евроатлатически, може и да и повярвам отново. Засега за мен тя е поредният проект, и абсол/тен въздух под налягане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  25 Май 2024 2:16ч.

  Излизане/ или поне подмяна на водещите /от субектът наложил "зелената" измама и всичко ще е наред!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  25 Май 2024 8:03ч.

  Нищо и не мисли да прави. Тя самата не е самостоятелна, проект е. Работила е за сорос. Най-много да лобира за американските "Марици".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая пък коя беше и

  25 Май 2024 10:45ч.

  за какво се натиска с бозолявото същество Мая М. за влатли или пак за проклетите пари?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпичка е

  25 Май 2024 11:10ч.

  Имах вузможност да общувам по проблем в общината който изисква намеса на секундата. Неграмотна е за елементарни меща. Нула като човек и общинар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи