Ваня Григорова: Няма допълнителен 1 млн. лв. за "Топъл обяд", но има за ремонт на ремонта

Ваня Григорова: Няма допълнителен 1 млн. лв. за "Топъл обяд", но има за ремонт на ремонта

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В бюджета на Столична община средствата за общински болници и за заплати на медицинските работници са замразени, каза председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика от МК "БСП за България"

Допълнителен 1 милион лева за "Топъл обяд" няма, но има за ремонт на ремонта. Това коментира председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика от МК "БСП за България" Ваня Григорова. Тя предупреди, че средствата в бюджета на Столична община за общински болници и за заплати на медицинските работници са замразени.

Общинският съветник и член на тази комисия Диана Тонова добави: "ГЕРБ укоряват ПП-ДБ-СС, че не са заложили пари за изграждане на ясли, а новите управляващи от своя страна винят старите, че не са усвоили средствата за ДМА през 2023 г. Споровете между ГЕРБ и ПП-ДБ-СС са лицемерни".

Тя заяви, че с проекта на бюджет за 2024 г. управляващите в Столична община орязват значително средствата за придобиване на дълготрайни материални активи в здравеопазването с аргумента, че заложеният бюджет за миналата година не е усвоен. "Но пък запазват парите за основен ремонт, въпреки че тук са използвани под 9% от отделените за 2023 г. средства, коментира Диана Тонова. - Колкото до детските градини и яслите ГЕРБ шест години прави две ясли. Основният проблем на предложения ни бюджет е в това, че се залагат повече средства там, където е ясно, че няма да бъдат усвоени. И се орязват там, където е безспорно, че има огромни, незадоволени нужди".

Представителите на ПП-ДБ-СС смятат, че голяма част от исканията на лечебните заведения за апаратура са необосновани. "Общинските болници работят в силно конкурентна среда и когато не разполагат с необходимото оборудване, пациентите отиват в частните болници. Ето например ангеографът на Втора градска болница е развален. Директорът търси апарат под наем или средства за нов, защото сега се налага да отказва прием на пациенти, които се пренасочват към частните болници в София. Т.е. болницата губи пари. А междувременно Столична община трябва да намери няколко милиона лева за дофинансиране на възнагражденията на медицинските специалисти. Дори от икономическа гледна точка това е самоубийствено поведение на общинските власти", отбеляза Ваня Григорова.

Тя беше категорична, че за групата на МК "БСП за България" е недопустимо замразяването на средствата за допълнителни дейности на общинските болници на 10,5 млн. лв. Това е единственият начин СО да подпомогне болниците, които са търговски дружества, за да не бъдат санкционирани защото не изпълняват заложените в браншовото КТД трудови възнаграждения на лекарите и медицинските сестри.

"Голяма част от болниците в страната вече са надскочили договорените в КТД възнаграждения за медицинските сестри. В общини като Добрич например заплатите са в размер на 1800-1900 лв., а в столицата, в която уж възнагражденията са най-високи, тези специалисти получават по 1350 лв. месечни основни заплати. Настояваме зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев възможно най-скоро да изпълни обещанието си да направи план за осигуряване на необходимите около 7 млн. лв. за дофинансиране на общинските болници, тъй като тези средства трябва да бъдат включени в бюджета на СО за 2024 г.", добави Ваня Григорова.

Тя призова заместник-кмета Иван Василев да се отзове на поканите на синдикатите в здравеопазването за разговор и да не допуска да се стига до протести на медицинските работници, за каквито намерения СО вече беше уведомена.

Сред исканията на МК "БСП за България" са и допълнителни средства за ремонт на три отделения на Първа градска болница, ремонт на ясли, закупуване на оборудване за общински лечебни заведения, ремонт на Столичната библиотека, в която се разкриват филиали, но за ремонт и оперативна дейност средства не са заделени. "Бюджет на застоя не ни е необходим, а виждаме, че непрестанно идват искания за средства за належащи ремонти, само на това заседание имаше две писма от ДКЦ-та за течащи покриви, които са ремонтирани през последните 5 години. Това е "ремонт на ремонта" в чист вид. Данъкоплатците са платили стотици левове за ремонти на покриви с твърде кратък живот, докато ние настояваме Столична община да намери отнякъде допълнителни 1 млн. лв. за програмата "Топъл обяд", за да не се налага бедните софиянци да се хранят с два пръста олио в порциона. Сега не само не им помагаме, а им вредим", заключи Ваня Григорова.

Източникк: bspsf.bg

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    22 Март 2024 15:08ч.

    За по-високата ти заплата нъл се намериха? Айде сега, спри да плюваш по себе си, защото ти управляваш София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да бе, ама

    22 Март 2024 15:15ч.

    Какво искаш една РУКОЛА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Март 2024 16:13ч.

    "една РУКОЛА" instead of brain.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ruth

    22 Март 2024 16:17ч.

    Но пък за вашите кралски заплати се намериха, нали?!😡

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ох Ваня Ох кеф

    22 Март 2024 19:21ч.

    Ето я кметицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи