Ваня Григорова: Мат с пешка! Лидерът на "Солидарна България" отново играе сама в предизборния си клип

Ваня Григорова: Мат с пешка! Лидерът на "Солидарна България" отново играе сама в предизборния си клип

Лидерът на Коалиция "Солидарна България" Ваня Григорова приема предизвикателството за двубой с представител на задкулисието. Това е сюжетът на новия й 30-секунден предизборен клип за двойния вот на 9 юни, за който тя води листите в 25 МИР и за европейски парламент.

Двубоят със задкулисието се разиграва върху шахматна дъска срещу сградата на Народното събрание. За да спечели партията, на Григорова й се налага да жертва фигури, включително дама. Така успява да вкара противника си в капан. "Забравихте пешките – те са душата на всяка игра", контрира с усмивка лидерът на "Солидарна България" преди да направи решаващия ход – мат с пешка. 

 

 

Сюжетът е вдъхновен от мисълта на знаменития френски шахматист и музикант Франсоа-Андре Филидор, че "пешките са душата на шахмата - те са тези, върху които се гради атаката и защитата, от тяхното добро или лошо разположение като цяло зависи победата или поражението в партията". А оттук е и препратката към предизборния девиз на "Солидарна България", който акцентира върху силата и значението на обикновените хора.
Така Ваня Григорова за втори път поема предизвикателството да играе сама в предизборния си клип, вместо за целта да бъдат ангажирани професионални актьори. На кметските избори в София тя акцентира върху това колко е важно за един политик да може да казва "Не" на съблазнителни оферти, като засне видео, предизвикало фурор в социалните мрежи.

Сценарист на новия клип отново е журналистът Калин Първанов. Консултант е известният шахматист и преподавател по шахмат в НСА гл. ас. Радислав Атанасов. Заснемането, режисурата, фото и видео обработката е дело на Теодор Ангелов-младши, който въпреки възрастта си от 19 години, вече има богат опит със заснемане на видеа. 

Екранен партньор на Григорова е Златомир Спасов, активист на "Изправи се.Бг" и кандидат за народен представител от коалиция "Солидарна България" в 25-ти софийски МИР и в Пазарджик. В реалния живот "представителят на задкулисието" е бакалавър по културно-историческо наследство и магистър по политически науки и международни отношения. Любопитно е, че животът за втори път пресича пътищата на Злати и Ваня, които преди години заедно са започвали трудовия си път във верига за бързо хранене в софийския ж.к. "Люлин".
 

 

 

Коментари

  • ввв

    29 Май 2024 18:20ч.

    Платен материал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    29 Май 2024 18:21ч.

    Купупването и продаването на гласове е престъпление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалко!

    29 Май 2024 18:24ч.

    Изхабена пешка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    29 Май 2024 18:47ч.

    Много ресурс в дамата "екс синдикатилистка". Явно добре им се заплаща!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    29 Май 2024 19:44ч.

    Благодаря Ви сърдечно, за мнението относно моят стомах! Явно сте подрастващ! Дано стигнете зрелост в главата и оценката на случайно видяното! 😊

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Май 2024 19:10ч.

    Има донякъде право мосю Филидор за пешките.Мен пък не знам защо ми хрумна аналогията на пешката с нещо от биологията.Осем пешки се състезават коя първа ще стигне до края и ще се превърне в царица.... :)) Иначе едно време бях научил "позицията на Филидор". Топ и офицер срещу топ.Мат в около 20 хода.Ся съм я забравил.Но и противниците сами се навират в мата. Иначе шаха не е много популярен сред народонаселението.Ваня требеше да избере или табла или бридж белот... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Май 2024 19:15ч.

    Филидор май беше топ и пешка срещу топ. Кохрен е топ и офицер срещу топ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Май 2024 19:21ч.

    Абе Филидор е 1.е4 е5 2. Кf3 d6 ...И е дебют, а не ендшпил. Общо взето, кофти избор на черните (ако може така да се изразяваме - бели, черни)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    29 Май 2024 19:19ч.

    НИЕ ГРАЖДАНИТЕ и ВЕЛИЧИЕ влизат в Парламента, Ваня е на прага му. Атлантически социолози: Две партии от YouTube влизат в парламента… https://www.youtube.com/watch?v=vE2z2HNipB8 Влог на писателя Добри Божилов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    29 Май 2024 19:51ч.

    Ванчето може да работи разпоредител в сградата на НС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    29 Май 2024 20:59ч.

    А ти можеш да работиш като разпоредителка в градския кенеф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    29 Май 2024 20:25ч.

    От краткия 30 секунди клип не може да се разбере как е протекла цялата партия. Не става ясно и кой е противникът на Ваня. Зрителят за кратко зърва неговия профил. После се мярка масивние му пръстен и охраненият надиплен бичи врат. Проличава също, че нито Ваня, нито съперникът й, нито режисьорът на клипа познават шахматна игра. Вземаната фигура не следва да се бута на доската, а трябва да се отстрани като се повдигне с ръка. По аналогичен начин фигурата, която се премества, не се тътрузи по дъската, а се повдига и поставя на желаното поле. Но това са пренебрежими дреболии в сравнение с грешката във финалната позиция. Тя е фиксирана на 30-тата секунда от клипа. Ваня с белите играе g4-g5 и обявява мат на черния цар, разположен на h6. Това е очевидно недоразумение. Черните могат да се спасят от мата, жертавайки топа си - Тg7xg5. Ваня хубаво цитира Фиридор, но комай не знае, че той е бил и композитор. Вместо да се мъчи с шахмата, по-добре е да изпее адна ария от негова опера. Препоръчвам й Le Puits d'amourа. И още нещо - нека не мъчи шахматната дъска само и само за да цитира Филидор, че избирателите са душата на предизборната борба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    29 Май 2024 20:57ч.

    ЛидерЪТ на "Солидарна България" отново играе самА в предизборния си клип === Повръща ми се от този идиотски новоговор. Анатема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я,мангалите се

    29 Май 2024 21:54ч.

    развихриха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    30 Май 2024 6:01ч.

    Дачков, това, което си пуснал е платен пасквил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи