Ваня Григорова: Хората с парите вече не търсят път до законодателя, искат те да са законодателя

Ваня Григорова: Хората с парите вече не търсят път до законодателя, искат те да са законодателя

Автор: Таня Джоева, epicenter.bg Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София успя да обедини левите партии. Зад нея застанаха и „БСП за България“, и „Левицата“, общо над 15 формации. Темпото на кампанията й е много високо, идеите – различни от модела, прилаган досега. Как кандидатът под номер 86 си представя бъдещето на столицата, кои са приоритетите й, какво споделят гражданите на срещите от наситената й програма?

- Г-жо Григорова, позволете да започнем интервюто с един експеримент. Написала съм на един лист трите най-големи проблема, от които, според мен, страдат жителите на столицата. Гледната точка, разбира се, е субективна. Моля да напишете и Вие един своеобразен топ 3 след първите десет дни на кампания. Предлагам след това да сравним „класациите“. (На моя лист съм отбелязала – първо, паркиране и трафик, второ, презастрояване, трето – въздух и замърсяване. Ваня Григорова също написва три проблема и правим сравнението). Трите проблема, г-жо Григорова, които Вие сте отбелязали са презастрояване, градски транспорт, „Топлофикация“. Почти пълно съвпадение, но има и разлика. Да започнем с презастрояването. Решим ли е този проблем?

- Това е гигантски проблем. Хората усещат, че сградите вече завземат жизненото им пространство. Все по-често им се налага да се обединяват във формални или неформални инициативни комитети, за да могат да водят, буквално казано, битки – битки с администрации, с архитекти, с главни архитекти на съответната община. 

С презастрояването е свързано и паркирането. Проблемът е решим, когато започнем да разплитаме възела там, където можем. 

Тези дни бяхме в зона Б-19, където пред съществуващ блок е затворено пространството и е оградено, за да се строи. Теренът е бил общински и е бил продаден на търг, забележете, с един участник! Към този терен е дадена и съществуваща павирана улица. Разрешението първоначално е било за триетажен търговски център, след това е препродаван няколко пъти на свързани лица, близки до първия купувач, за да се заличат следите, и след това се получава разрешение за шестетажна жилищна сграда.

Хората от близкия блок започват да търсят начини да спрат проекта, тъй като искат теренът да остане зелена площ, да има място за паркиране. Оказва се също, че мястото е с високи подпочвени води и ако започне строеж на нов блок, това може да подкопае основите на съществуващия. Живеещите в него ни показаха и видео, което показва как повикани линейка и пожарна не могат да стигнат до техния блок, защото има затворена улица и трудно се стига, ако хората имат нужда от помощ. 

Разказвам този случай, защото той много добре илюстрира, че парите са изяли общината, общинското, публичното. В момента Столична община спира този строеж. Но защо общинските съветници са гласували теренът да бъде продаден?! 

Има голям проблем с местата, върнати по време на реституцията. Тя пречи на изграждането на обществена инфраструктура. Към това се прибавят и продадените вече имоти от страна на СОС в последните мандати. За да могат да се отчуждят местата, за да се запазят обществени пространства, са нужни милиард и половина лева. Това няма как да се случи без помощта на държавата. Ние, данъкоплатците, ще трябва да платим далаверите на всички, управлявали столицата през последните три десетилетия. Това е цената, която трябва да платим, ако искаме да спрем презастрояването и да минимизираме проблема с паркирането. 

- Всички предлагат София да се развива в северна посока. Как се отнасяте към тази идея?

- Чувам как някои мои опоненти предлагат София да се развива в северна посока и го представят като своя мъдра идея. Та това е заложено в градоустройствения план. Те не предлагат нищо, което вече не е заложено. 

Въпросът е какво правим в другите райони, във вече презастроените квартали, защото апетитите за още строителство там не секват. Част от собствениците имат разрешение за строеж, друга част ще продължават да осъществяват натиск върху общината, за да получат разрешение, защото терените им са частна собственост. 

- Има и друга идея, която от години се лансира – изграждане на паркинги под училищата в столицата. Тя бе обсъждана и в дебат между вашите основни опоненти Антон Хекимян и Васил Терзиев. 

- Изграждането на подземни паркинги е скъпо и вероятно неефективно. Много по-изгодно е да се изграждат подземните паркинги заедно с метрото, защото тогава цената на едно паркомясто излиза такава, каквато ще бъде, ако бъде изградено над земята. При подземно строителство само за паркинг, едно място излиза около 35-38 хиляди лева! 

Това, което може и трябва да се направи, са буферните паркинги на крайните спирки на метрото, както и на „Интерекспо център“ на бул. „Цариградско шосе“, за да могат идващите в София да оставят колите си там и да ги ползват безплатно, ако имат годишна карта за градския транспорт.

Лошото е, че има изградени паркинги, които не са в експлоатация. Такъв е паркингът на „Сливница“. Но на „Метрополитен“ му е много скъпо да поддържа паркингите. 

- Вашият лозунг е „София за всички“. За кого не е София в момента?

- Не е за редовия гражданин, не е за работещия софиянец, който би трябвало да е в центъра на вниманието на общинската власт. Столицата сега е смазана от диктата на парите, а този, който ги няма, остава невидим и нечут. 

- Да поговорим за два проблема, които наричам двете П – пари и права. Защитаваме ли правата си, когато живеем под диктата на парите?

- Не. Не защитаваме правата си, защото до голяма степен хората са обезверени да участват в обществения и в политическия процес. През шлифованите приказки много често те не долавят какво точно им се предлага. А десните кандидати нерядко си казват в чия полза ще управляват, но го представят префинено, за да не дразни ухото. Избирателят няма време да се задълбае в програмите и да разбере философията на кандидата, затова нерядко гласува за харизма, например. 

Казано с терминология от футбола, вкарахме си автогол и сега сме демотивирани да участваме в мача, защото може пак да си вкараме автогол. Призовавам този път да вкараме в чуждата врата. 

- Докато правехме парламентарни избори след парламентарни избори, една от тезите беше, че държавата има пари, ако не се краде. Достатъчен ли е бюджетът на София? Има ли столицата пари?

- София има пари. Но те не се крадат, те се отклоняват законово. Трябва да затворим възможностите за отклоняване на парите по законен начин. Един от начините е да си върнем по-голямата част от общинските дейности в общински ръце – сметопочистването, водоснабдяване, озеленяване, осветление, което също е дадено на частна фирма. София имаше разсадник, но той не работи от десетилетие и в момента е пред ликвидация. Затова плащаме теменужките на три пъти по-висока цена. Ако има общински разсадник, цената на градинката, с която се хвалят сегашните управляващи, ще бъде не пет, а два милиона. 

- Теменужката като жълто паве?

- Не е изключено, да. 

- БСП не е управлявала София в последните три десетилетия и десните наложиха сегашния модел на управление. Как се разгражда модел, създаван толкова дълго време? Откъде ще започнете, ако спечелите изборите?

- Вече започнахме. Сложихме началото с разговора с гражданите. Ако успеем да спечелим кметското място и да вкараме достатъчно общински съветници, това ще е първа победа. Това ще означава, че обществото вече отхвърля този модел на диктат на големите пари и е направило първата стъпка към неговото разграждане. Ще означава също, че всички мерки, цялата политика, за която говоря в кампанията, има обществена подкрепа и ще бъде много по-лесно да бъде приложена на практика. 

Големите промени не стават за един ден, за една година и даже за един мандат, но задължително започват през изграждането на една нова представа. Именно това предлагам аз. А ключът към тази представа е в отговора на въпроса какво искаме от общинската власт – да защитава частни интереси, често представяни като общовалидни, или да защити общите ни пространства. Местата, където се превръщаме от индивиди в общество. Все пак думата община произлиза от общност...

- Контекстът на тези избори – войни в различни точки, геополитическо напрежение, помага или пречи на кампанията Ви?

- Не може съвсем да се избяга от него. И тук опираме до спосоността на един политик да умее да казва „Не“ и да знае кога да каже „Не“ и кога - „Да“. Сегашната управляваща сглобка всекидневно ни показва, че е готова на всичко, за да остане на власт, дори когато цената е пълна загуба на държавност и суверенитет. За да постигнат целта си обаче им е необходима сглобка и в столицата.

- Какво е различното, което предлагате Вие като ляв кандидат? Като кандидатът, който обедини зад себе си левите?

- Кандидатите на ППДБ и ГЕРБ залагат на още от същото – на концесии.  Те си го казаха – нямало нищо лошо в концесиите, в аутсорсинга. За мен това категорично не е така. Концесията е вид разпродажба. Концесията е отказ от управление. Това означава, че прехвърляш управлението на ключова за обществото дейност в частни ръце, за да може след това, когато цената е висока или качеството е лошо, общината да каже: аз не нося отговорност, обърнете се към оператора... 

- Въпросът за контекста на изборите съдържа и следния елемент – когато хората са стресирани от външните събития, дали ще поемат риска от голяма промяна, каквато предлагате? Геополитичесият контекст не е само въпросът за Паметника на Съветската армия, около който се фокусират страстите. 

- Не е, разбира се. Но въпросът дали избирателите са готови да поемат риск от промяна, ми напомня за един виц – по време на робството дошъл един господар, ял, пил, а накрая започнал и да се гаври с домакина си. Домакинът бил с пистолет в джоба и на въпроса на поробителя защо ти е този пистолет, отговорил: трябва ми, ако нещо лошо се случи с мен..

Мисля, че е време да кажем – „Хайде, стига!“. Трябва да започнем да променяме. Ние вече сме в капана. 

„Топлофикация“ има задължение от милиард и половина. Не може столицата да си позволи да остане без централно отопление. Не може! Наследството на ГЕРБ в общината е изключително тежко. Неслучайно партията дълго търсше кандидат, който да се съгласи да го поеме, и успя да излъчи такъв в последния момент. Явно и самите те осъзнават ситуацията, в която се намираме.

- Как ще управлявате Вие, ако нямате мнозинство в СОС?

- Първо, бих призовала всички, които ще гласуват за мен, да подкрепят и листата за общински съветници на коалицията, за да не се налага да се питаме какво правим, ако няма мнозинство. 

Ако се случи така, че съм кмет без мнозинство, управлението ще бъде трудно, но не и невъзможно. Във всяка партийна група има добросъвестни и отговорни хора. Когато се проведат конструктивни разговори, бихме могли да постигнем разбирателство по ключови за софиянци въпроси. 

- Има ли модел на управление на град, който Ви вдъхновява и искате и София да прилича на него?

- Троян. 

- Троян? Изненадахте ме. Очаквах да посочите град в чужбина. 

- А защо не гледаме добрите примери в България? Кметицата Донка Михайлова управлява пореден мандат, вероятно и сега ще бъде избрана, и тя прави точно това, което аз искам да се случи в столицата. 

Голяма част от гражданите вероятно не знаят какво се прави в Троян, защото не е Париж. Но публичните дейности в Троян са в общински ръце. Това е първата община, която се регистрира като земеделски производител. Те имат градски овощни градини, чиято продукция се ползва в детските заведения. Децата на Троян се хранят със свежи и качествени плодове и зеленчуци. Защо да не може моделът да се приложи и в София?

Впрочем, подобна регулация има и в Париж. В детските заведения се използват само плодове и зеленчуци, които са произведени на максимум 40 километра от града. Така се стимулират местните производители, а децата се хранят с качествена храна. 

- София има толкова много нерешени проблеми – например липса на детски градини, че до разговор за други важни неща като качествена храна за децата в тези детски градини не успяваме да стигнем. За какво още не успяваме да говорим? За общински жилища, например?

- Да, и за обществени тоалетни не говорим. Първият път, когато споменах, чух и присмех! Сякаш това са нужди, за които не бива да се говори. А има граждани на София, които не излизат твърде далеч от домовете си, именно по тази приччина... Е, да, друго си е да говорим за дигитализация. Само че в този конкретен случай дигитализацията няма да ни помогне.

- Попитах за общинските жилища неслучайно. България има драстичен проблем със социалното неравенство – най-високо в целия Европейски съюз, който е много видим в София – коли и имоти за милиони и хора, което няма къде да се подслонят. Може ли социалното неравенство да се намали, да се тушира през общинската политика?

- Категорично може. И аз, и господин Таков непрекъснато говорим за неравенства, независимо дали ги наричаме така или ги посочваме през различни политики. 

Общинската жилищна политика е една от тях. Тя има и много други цели, които може да постигне. Например преодоляване на недостига на лекари и медицински сестри. Специалисти, които живеят извън София и биха дошли, за да работят в местни ДКЦ-та, могат да си го позволят, ако им бъде предоставено общинско жилище. В противен случай те трябва да дават около 700 до 1000 лева за наем на месец. 

Стига се до затваряне на ДКЦ-та поради липса на кадри, като този в кв. „Орландовци“ примерно. 

София има и общински болници, които се нуждаят от допълнителни средства за поддържане на материалната база, за ремонти, за оборудване. Но за здравеопазване се отделят малко пари в столицата – около 10 милиона годишно. Съветници на БСП са искали поне 50 милиона годишно и от това има крещяща нужда. Освен поддръжка на материалната база би трябвало Столична община да има по-активна роля в превенцията, в профилактичните прегледи. Общината би могла да подпомогне и спешната помощ, която тук трябва да покрива близо милион и половина граждан, а се намира в тежко положение. Предлагаме да се организират мобилни екипи, които няма да заменят спешна помощ, но биха могли да посещават места, където вече няма никаква лекарска помощ. 

За съжаление, вече трябва да залагаме на мисионерски подходи, такива, каквито се прилагат в Африка. Нямаме стабилна здравна система. 

- Една общинска болница следователно не може да си позволи ядрено-магнитен резонанс? (Въпросът е препратка към предизборния клип, където тя казва „Не!“ на плановете на концесионери, инвеститори и местни „сглобки“, но казва „Да!“ за купуването на ядрено-магнитен резонанс)  

- С помощ от общината – може! 

- Ако стигнете до балотаж, с какво ще привлечете гражданите, които гласуват за десните или за либералите?

- Аз разговарям с всички граждани и без да чакам балотажа. Всеки ден срещам хора с такива разбирания, които заявяват, че ще гласуват за мен. Дори и да не са съгласни с всички мои мнения и позиции, те вероятно виждат в мое лице не холограмата, не билборда и не дигиталния образ, който ги залива с клипчета с подредени дървета и тротоари. А човек, който върви по улиците, по които и те вървят; среща трудностите, които срещат и те; преодолява предизвикателствата, които преодоляват и те. Моите предложения са свързани с реалните проблеми. Аз не говоря за умен, модерен и лъскав град, когато нямаме обществени тоалетни и общинска жилищна политика, затова пък има частни улици, вместо общински. 

- Къде е темата за корупцията във Вашата кампания? Вече Ви критикуват, че не говорите за нея.

- Честно казано, не съм чула подобна критика. Но, разбира се, че корупция има. Навсякъде има корупция, не само в България. Проблемът е в това, че сме оставили възможност да се правят злоупотреби с обществени средства по легален начин. Корупцията тук не е нелегална, тя е вписана в законодателството. Дадена е възможност корупционните практики да се налагат. За мен коруппцията не е нищо друго освен начинът, по който хората с парите са намерили път до законодателя. А вече виждаме и друго – хората с парите не търсят път до законодателя, искат те да са законодателят! Но този път може и да са объркали сметките.

Източник: epicenter.bg

 

Коментари

  • Нов Кмет

    15 Окт 2023 18:31ч.

    Моля те скрий се, при работническо селската пасмина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд евро-гей

    15 Окт 2023 19:33ч.

    Ваня е супер-мега- секси Красавица ! Ще гласувам за нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Окт 2023 20:02ч.

    Абсолютната истина!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не пречи

    15 Окт 2023 20:03ч.

    да се пробва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    15 Окт 2023 20:50ч.

    КомуниЗка, сър. Григорова, нито Вие, нито селяндурската пасмина, стояща зад Вас има идея какво са това "хората с пари". Вие имате идея от олигарси, които Ви притежават и поради това- командват както намерят за добре. Имате идея от крадци на едро, които в живота си не са работили друго, освен да крадат обществени поръчки и европари. С безценната помощ на мижитурки като Вас и тези, чиято кандидатура сте. Хората с пари искаме правила за ВСИЧКИ и равенство в поръчки, фондове и прочее. Това сме хората с пари. Работим от тъмно до тъмно и не се интересуваме от шуробадженашките изстъпления на случайници като Вас, Григорова. За Вас "хора с пари" са само такива, които крадат. Защото само такива познавате. И за такива работите. Жалка сте, Григорова. Жалка и смешна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Окт 2023 21:01ч.

    Да си жив и здрав, човеченце с пари, но кво ти е крива Ваня? Да не би да няма корупция, а? И да не би тази корупция да извира от "селяндурската пасмина". Не, от вас смърди, от вас! ja ja!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    15 Окт 2023 22:25ч.

    thenewone, имам един прост въпрос към Вас. Постарайте се обаче да ми отговорите обективно и честно, а не както Ви диктува ненавистта към всичко живо, което се опитва да направи нещо с живота си тук и сега. Ето въпроса. Защо, когато кандидатствам за някакви обществени поръчки извън България, обикновено нямам особени проблеми? Понякога печеля, понякога не. Общо- взето, справедливо е. Никой не ми обяснява, че ще "взема" поръчката срещу процент (кожодерски) от тая поръчка. А в България. Ах, в България. И през ум не ми минава да се явя на търг или обществена поръчката. Вече не. След два кошмарни опита. Защо, според Вас? Колкото до Григорова- не е крива. Но не е и права. Просто е популист. Обикновен, елементарен. Колкото до селяндурската пасмина- да, от там започна всичко. Аз по- скоро бих предпочел бизнесът да работи по- бавно, да ми е по- трудно, да се справя за повече време, но извън дължимите данъци, осигуровки и заплати- лев не давам извън законно изискуемото от мен. То и затова си имам ядове де, ама това е друга тема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    15 Окт 2023 22:28ч.

    А пасмината подхранва корупцията охотно. Андрешковците, тарикатите и глупаците, шмекерите на дребно задължително пробват да минат между капките. Вместо да опитат да работят честно. Все едно дали с 20 лева на катаджията или с 200 000 за кмета за някой търг. Не е важен мащаба, мисленето е важно. Провинциално мислене- провинциални резултати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак провицията

    16 Окт 2023 8:17ч.

    виновна. Знаех си аз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jaro

    16 Окт 2023 12:52ч.

    Гражданина с парите ако обича да си признае кое по ред поколение с обувки е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    16 Окт 2023 17:30ч.

    Девето поколение с добре лъснати обувки, шесто поколение с повече от едно висше образование- въпреки комунистите, "народния съд", лагерите и прочее. Горд потомък на българи от Беломорието и Македония, двама дядовци царски офицери, още една от прапра бабите ми е била дипломирана акушерка. И, да- знам кога нашите са дошли в София. И двата рода през 1903- та година. Мога да проследя произхода си до 1895- та. За по- назад време още не ми е стигнало, пък и едва ли е нужно. И това ми стига. Някакви други въпроси, jaro? И още нещо по въпроса за парите- те би трябвало да са следствие. От ум, работа, образование и способности. А не цел и подарък за "правилен" произход. Питайте Васил Терзиев, той добре знае!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дръж се

    16 Окт 2023 18:59ч.

    жено! Харесвам серт жени. Струват повече от меки мъжове. Желая успех на госпожата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • албена

    16 Окт 2023 21:47ч.

    Много по-добра от останалите марионетки. Тази жена има позиция и досегашните й изяви са го доказали. Дано успее, макар че с т.нар. машини за гласуване (т.е. за манипулиране) нищо чудно красивоумното десарче да "извоюва" победа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jaro

    16 Окт 2023 22:04ч.

    Добре Манолов, след като изложихте това CV, става ясно че сте потомък на една тясна прослойка, изживявайки се, като аристокрация. Суе! Разбира се,че не сте девето поколение СОФИЯНЕЦ, имайте преджид, че обувките на дядо ви преди девет поколения хич не са били лъснати. И тогава и сега входовете на това бивше незначително село софия са били задръстени от първенюта и дебютанти. А, парите, те са много важно нещо, те променят мирогледа на човека, при вас тази работа явно е свършена (паре люде кваре) по сръбски Парите са следствие на алчностс и първопричина на дегемерацията на човечноста. В същност това са просро документи. Лицето Терзиев се разчу зорлем от няколко дена, като пари имащ - много важно. Григорова е пламенен синдикалист известен на класата си отдавна. Съжалявам, че не мога да гласувам за нея - регистрация СО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jaro

    16 Окт 2023 22:25ч.

    Извинявам се за двете правописни грешки. Да добавя, убеждавам се все повече, че е време да се премести столицата на държавата, на пример в Стара Загора. От стратегическа гледна точка пое в цетъра от "средец". От тактическа гледна точка тази централноградска прослойка самоопределила се като елит или крем дьо ла крем на обществото, не е справедливо да бъде непосредствено близо до центровете на власт. От практична гледна точка, вредно е всички да станат "софиянци". Какво ще каже "софиянеца" девето поколение с пари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никаква Стара загора!

    16 Окт 2023 22:37ч.

    Там са най-вредните. Земеделска и всякаква друга мафия. Твърдя го от личен опит. Аз съм за Казанлък. Хубаво място, спокойни хора. Аз съм от Варна. Искам страната ни да се освободи от софия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jaro

    16 Окт 2023 23:02ч.

    Само да не е София. Помислете! Тази черна дупка в ядрото на която е посинялата аристокрация от соца, техните наследници и придворни певци и артисти, засмуква бавно но методично населението на страната, което преминавайки през хоризонта на събитият се аморфизира, изпада от традиций, обияай, добри нрави и става яаст от ядрото известно, като софийски градски планктон, за което наи-важното е перспективата да са на десет минути от центъро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dabedabe

    16 Окт 2023 23:19ч.

    Ако да сме справедливи, нека е Търново. И там са добри хора. И няма нужда от постоянно работещ и толкоз голям парламент. Да работят комисиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    17 Окт 2023 0:14ч.

    България има, имала е и ще има само една истинска столица. И това е изумителният град Велико Търново. София е просто административен, политически и икономически център. Толкова по въпроса за столиците. По останилите въпроси, jaro. "Например"- не "на пример". Софиянец може да сте Вие. И подобните на Вас. Аз съм столичанин. Разликата е огромна. Огромна. В мислене, манталитет, действие. За Вас и такива като Вас София е възможност. Място, чиито ресурси и възможности да използвате, без да направите нищо в замяна. Освен да плюете, сплетничите, иронизирате, подигравате и бълвате глупости на килограм. Докато мърляте и обезличавате столицата. Защото просто нямате елементарната култура на живеене с други хора. Примерно. Като е такова "незначително село" София- чий го дирите тъдява, а? Що не идете някъде другаде? Щото не ви отърва. Така е по- лесно. За обувките на дядо ми и далеч не само неговите- не берете кахър. Били са достатъчно лъснати още тогава. Предвид на простия факт, че се е занимавал с търговия и финанси. Трябвало е да изглежда спретнат. Такава е била работата. Ужасно съжалявам, че се налага да Ви разочаровам с факта, че в родословното ми дърво няма овчари, безпросветни орачи от тъмно до тъмно и тъкачки многомашинички. Има лекари, инженери, офицери, архитекти, пианисти, учители. Аристокрация признавам само и единствено в смисъла на духовна и умствена такава- хора, които с ума и образоваността си са постигнали нещо в тоя живот. А не защото са син, сват, щерка и шуренайка на не знам кого си. Не било важно какъв е Терзиев. За Вас- сигурно. И за мен не би било важно, ако разни недоправени пролетарии не ме занимаваха с примитивното си мислене. Вие не знаете какво е алчност и падение- но Терзиев знае. Той на 20 е бил милионер. Аз на 20 работех, докато следвам. Като всички нормални хора. Мога да докажа всяка стотинка от къде е и как е влязла в бизнеса ми. За разлика от Терзиев, който дори не е мъж на място, за да каже, че семейните връзки и червените куфарчета са му направили живота сладък и лесен. Така че вместо да плюете по всичко живо, което се опитва да работи някак- вижте кои са истинските Ви мишени и проблеми. Но няма как да го видите. Аз и такива като мен сме лесни. Защото сме видими. А такива като тая утрепка Терзиев са недосегаеми. Що не му кажете на него, че е парвеню и е алчен, а? Щото на Вася му е през оная работа за Вас. И, да. Принадлежа към една много тясна и рядко срещана прослойка в тая територия- на възпитаните и образованите хора. Които се опитват да се справят с труд и почтеност. Какво значи "не е справедливо тази прослойка да е близо до центровете на властта"? Никой никога не е обещавал животът да е РАВНО справедлив и изобщо справедлив. За никого. Ние не сме равни. Нито по ума си, нито по заложбите си, нито по способностите си, нито по произхода си. Не сме равни. Точка. Има такива, които се справят по- добре, има и такива, които не се. А има и трети. Които са крадци и лцемери. Като Терзиев и сие. Все едно. Аз приключих тук. Във всеки смисъл. В крайна сметка, от къде на къде ще се опитвам да се справям в страна, където законите са само за баламите като мен. И всяко леке с повече връзки и достатъчно много пари е цар. Нищо, че е цървул и тъпак. Гоня Михаля толкова години. Достатъчно. Това, което работя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    17 Окт 2023 0:21ч.

    , мога да го работя и другаде. При това- по- успешно. Не защото съм гении, а защото няма да ми се налага да се съобразявам с "по-равните". И цялата тая досадна провинциалщина в мисленето и манталитета. Не се научихте, ей. Не се научихте, че светът е колело и вие сте част от това колело. Стига ми толкова. Казваше едно време на един авер баба му: "Че за какво ти е да градиш черква в село, дето не те искат?" Няма лошо. Стойте си. С Терзиев и популистката Григорова. С безпросветния тъпак Копейкин и мерзавците от ПП. Аз моята черква всякак ще я направя. Все едно къде. Но тук- вече не. Надявам се Григорова да има решение за около 4 до 6 хиляди работни места, които ще се закрият, след като бизнесът ми се премести. Тя нали има решение за всичко. Няма да проумеете никога, че човек, който не е печелил сам парите си, на когото не са разчитали други хора, който не е изградил нещо от голо поле- такъв човек и курник не може да управлява. Щото е свикнал на готово. Като другарите зърнопроизводители, като миньорите и като всички видове пролетарии. Дето си въобразяват, че държавата е длъжна да ги дондурка до откат. Без да си мръднат пръста да се преквалифицират, да работят по- добре. Такива неща. Не. Тия неща са за "аристокрацията", нали така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приятелю Манолов,

    17 Окт 2023 8:27ч.

    Вижда се, че много ти се е насъбрало. Тъжно е това, което казваш, но е самата истина. И мен много неща ме дразнят. Простотията във всичките и форми и алчността. Тая малка държавица може да стане райска градина, ако всичко у нас не се прави наопаки. Все пак има едва забележими признаци, че нещата има надежда да се променят към добро. Ти навярно си видял и чужбината. Сравнението не е в наша полза разбира се, но и там не е идеално. Държава без проблеми няма. Ще ти липсва българския говор, нашата общителност, ако щеш и простотия. Та най-добронамерено те съветвам: зарежи тежката чужбина, тук ти е мястото. Бъди здрав, ти и семейството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНОЛОВ

    17 Окт 2023 13:20ч.

    До "Приятелю Манолов, 17 Окт 2023 8:27ч." Направо не мога да повярвам, че ще го кажа, но НАИСТИНА благодаря! Не съм и очаквал подкрепа. Разбиране. Въобще. На фона на останалите коментари особено. Често моралната подкрепа е всичко. Е така. Някой просто да удари едно рамо. На мен поне ми е предостатъчно. Вероятно защото рядко ми се случва- обикновено аз съм тоя, чието рамо е опората. Даже бих казал, двете рамена. :) Така че, от сърце- благодаря! Колкото до останалото, споделено от Вас. Видял съм и две, и двеста. За чужбината иде реч. Аз съм между 50 и 55 в момента. 35 от тях са в чужбина. Две висши образования, две дисертации, професура в чужд университет( в български не ме допуснаха до процедура, не е мое решение!), двайсетина патента в моята област на работа, няколко чужди езика. Жена, четири деца, три кучета, коне и един папагал за разкош. :) Нормалните неща. Първият път, когато решихме да се върнем и да работим в България, съпругата ми постави условие, което не подлежеше на коментар при никакви обстоятелства- децата да си останат в чужбина. С огромна съпротива приех. До съвсем скоро смятах, че това е грешка. С много тъга се налага да призная, че съпругата ми беше права. Поне пътищата на децата си не оплесках с моя романтичен патриотизъм. И с идеята за се работи за по- добро утре тук. Рабитил съм с различни хора. Различни общества. Различни култури. Едно нещо мога да кажа със сигурност и да се подпиша с три ръце. Тия по чужбините нито са по- умни от нас, нито са по- кадърни, нито нищо. Просто не са така чудовищно завистливи, така безпросветно мързеливи и така неспособни да вървят напред в името на обща цел. Няма идеална държава, няма идеално общество. Но огромната разлика е в последствията. Ако там стъпиш накриво- плащаш си. Глоба, затвор. Каквото трябва. Тук не просто няма закон за ВСИЧКИ и справедливост. Тук няма базова справедливост. Да знаеш, че ако някое говедо те удари на червен светофар, ще мете улиците три месеца. И никой адвокат не може да му спести това. Не. Тук справедливост има само за тия, които си имат приказката с Темида. Нямам нищо против страната си. Никога не съм имал. Но се изморих от липсата на държава. Смъртно се уморих. Да съществувам, когато се плащат данъците и осигуровките, но да ме няма, ако ми трябва подкрепа и някакво съдействие. Писна ми. Да не знам дали утре няма да променят я Трудовия кодекс, я данъчните ставки, я правилата на бизнеса, в който работя. Щото те тука тия промени са според зависи. Кой както се събуди сутринта. Не се работи така. И, не. Нищо няма да ми липсва. Нашата "общителност" е тотално незачитане на лично пространство и тотално неразбиране на концепцията на лични граници, които НЕ се нарушават. Никога. При никакви обстоятелства. Както казваше баба ми: "Ще се обадиш на майка си да я попиташ дали й е удобно да пиете кафе. Не е длъжна да е винаги на разположение за теб. Нито ти за нея. И не само за кафето. За всичко. " Права е. Кажете ми- колко българи споделят това? И говорът няма да ми липсва- около мен всички говорят български. Пък и няма как да ти липсва нещо, което си носиш с теб. София ще ми липсва обаче. София, да. Е, тъкмо ще имам повече поводи да се връщам по- често. Разбирате ли, искам животът ми да е скучен. Искам не просто да не знам кой ми е кмет- да няма значение кой ми е кмет. Защото улиците са нормални, защото има осветление, канализацията работи, транспортът ме устройва и не е нужно да обикалям три часа около дома си, за да паркирам.И просто нямам нужда да знам кой е кметът ми. Щом си е свършил работата. Това е положението. Просто се изморих до смърт. Най- много- от завистта и мързела. Това ще убие България. Завистта и мързела. И нищо друго! Бъдете здрав, Вие и близките Ви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи