Ваня Григорова е най-търсената от българите личност в Google през 2023 година

Ваня Григорова е най-търсената от българите личност в Google през 2023 година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Google публикува днес своя традиционен годишен списък с най-търсените думи, който предоставя уникален поглед върху най-значимите тенденции в България през изминалата година. "Годината в Google Търсене 2023" за пореден път показва кои теми и личности са били най-популярни през изминалите 12 месеца.

Голям брой земетресения бяха регистрирани тази година както по света, така и в региона, поради което този термин е начело нa най-търсените термини от България. „Избори 2023" е следващият термин в списъка, а имената на политическите личности Ваня Григорова и Мария Габриел също намират място в челната десетка. Актуалните глобални събития, като войната в Израел и Палестина привлякоха голямо внимание у нас, така че и двата термина са сред най-търсените през 2023 г. Сочената за най-щастливо животно в света, австралийската куока, е привлякла интереса на българите, което я нарежда на почетното девето място в класацията.

Политически лица преобладават при най-търсените български личности през годината, като класацията се оглавява от кандидатът за кмет на столицата Ваня Григорова. Място в челната десетка намират и шампионката по шах Нургюл Салимова, певицата Керана, Васил Божков и Иван Гешев.

Отличената с престижната международна награда "Букър" книга „Времеубежище" на Георги Господинов води класацията сред книгите, изпреварвайки биографичните книги на Матю Пери, принц Хари и Лили Иванова.

Сред филмовите заглавия редом до нашумелите „Опенхаймер" и „Барби" се нарежда българската лента „Чалга". А най-търсеният концерт е бил този на групата Imagine Dragons, които посетиха България за първи път през 2023 година. Очакваният концерт на Ед Шийрън заема второ място, като челната тройка се допълва от концерта на Графа. Разнообразните стилови предпочитания на българите проличават в класацията, в която място намират концертите на Николина Чакърдъкова, Софи Маринова, група "Молец" и пианиста Евгени Генчев.

Сред спортните събития традиционно преобладават футболните срещи на големите ни отбори, като тази година интерес са предизвикали и Световното първенство по футбол за жени, както и благотворителният „Мач на надеждата", организиран от бившия капитан на националния ни отбор Стилиян Петров.

Гореща тема тази година, когато се разглеждат термини, свързани с технологии, игри и мобилни устройства, е изкуственият интелект, за който мненията все още са разделени. В тази категория най-търсеният термин е ChatGPT, а платформата „Дигитална раница" на Министерство на образованието, както и системата за ранно известяване BG-ALERT също са в топ десет на търсенията.

Предпочитаните рецепти, правописни затруднения, въпросите „как" и „колко струва", както и определения на понятия като „инфлация", „свръхпечалба" и „интимна връзка" също вълнуваха българите през изминалата година.

Източници: "24 часа", kaldata.bg

 

 

Коментари

 • Sin

  11 Дек 2023 16:00ч.

  Как, повече от Кубилкина ? Това не може да е вярно. Няма как.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едмънд БлякАдър

  11 Дек 2023 16:47ч.

  Сигурно го вдига повече от Кубилкина .........Рейтинга

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебнещ

  11 Дек 2023 16:42ч.

  Ха ха. Не вярвайте на тези глупости. В жужъл работи алгоритъм за даване на наклон на у.я. Пишеш една буква и алгоритъма допълва по твърдение на Гугъл според интереса, но интереса на търсенията, или интереса на някой друг, който е платил да излезе това не е ясно. Признаха си в тубата че продават гледания, логично е и търсения да продават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кочо

  11 Дек 2023 17:28ч.

  Нормално за функционално неграмотните българи, на последно място в Европа по математика и литература да търсят циганката от махалата да ги упрравлява! След някоя и друга година ще търсят най-много някоя негърка лесбийка мигрантка която хегемона им трупяса след медийна подготовка на аборигените!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цивилен милиционер

  11 Дек 2023 17:42ч.

  Тая жена ти е подпалила бизнеса нещо, затова е и толкова многото топлина, изхвърлена в яда ти. Въглеродният ти отпечатък нараства десеторно, ще вземат да те екстрадират от Еврогейския съюз като неблагонадежден резидент. И не се пали толкова, че да не почернееш като печка и да не можеш нивга вече да се избелиш. Зер, туй последното, и без това не е твоя лична заслуга...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахой

  11 Дек 2023 18:25ч.

  Проекти,проекти, проекти...А да видим от тоя какво ще излезе,след като тиквеният вече изгни и се вмириса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  11 Дек 2023 19:21ч.

  аз също не знаех коя е и търсех информация в нета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи