Външно министерство опроверга "Промяната": Документите за РСМ нямат секретен гриф

Външно министерство опроверга "Промяната": Документите за РСМ нямат секретен гриф

Свързани текстове: Димитър Гърдев: Четвърти ден не можем да отворим френското предложение, саботаж ли е това?

Външно министерство излезе с позиция "във връзка с появили се медийни публикации относно предоставени от страна на министъра на външните работи Теодора Генчовска преговорни документи между Република България и Република Северна Македония със секретен гриф и призива за неговото сваляне". 

"Документите нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет," обявяват от ведомството.

Посочват се входящите номера на документите:

- вх. № КВП–47-253-05-71/20.06.2022г.; изх. № 01-00-233/20.06.2022г.; 

- вх. № КВП–47-253-05-72/20.06.2022г.; изх. № 01-00-233/17.06.2022г.; 

- вх. № 04.06-781/ 20.06.2022г.; изх. № 29.01.9/20.06.2022г. 

Заведени по този начин, горепосочените документи са достъпни за запознаване от всички народни представители от 47-ото Народно събрание на Република България, уточняват от МВнР. 

По-рано от "Продължаваме промяната" призоваха министъра на външните работи Теодора Генчовска да свали секретния гриф от двустранния протокол между Северна Македония и България. Това се казва в специално съобщение, разпратено от пресслужбата на партията до медиите. 

От пресцентъра на "Продължаваме промяната" уточниха, че от Комисията по външна политика отказват да предоставят за публично разглеждане Двустранния протокол между Република Северна Македония и Република България. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп “За ползване”, което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат, твърдяха от ПП. 

От "Продължаваме промяната" призоваха министър Генчовска да свали секретния гриф, а също и външното министерство в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от министър Генчовска двустранен протокол - очакване, публично обявено и от външния министър на Северна Македония Буяр Османи.

След като МВнР обяви, че документите не са с гриф за секретност, от пресцентъра на ПП благодариха за свовременната реакция на МВнР "за избягването на всякакви спекулации и недоразумения."

От партията добавят, че  депутатите вече могат да коментират публично документите.

"В най-кратки срокове очакваме постигането на технически напредък и подписване на двустранния протокол," се казва в ново съобщение до медиите.

А според съобщение на парламентарния сайт, Комисията по външни работи на НС трябва да заседава в сряда от 15:00 часа.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Буяр Османи, днес - Кировия нос пак заби уземи

    21 Юни 2022 16:55ч.

    Второ – евентуален протокол, кој се спомнува како веќе готов документ, можеби ќе преставува записник од одржување на Меѓувладината комисија меѓу Северна Македонија и Бугарија, која е предвидена со Договорот за пријателство од 2017 година. Засега е одржана само една седница на оваа Комисија во 2019 година и овој записник, кој е единствениот протокол засега, е јавно достапен веќе три години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма ниво на класификация на информацията "За ползване"

    21 Юни 2022 17:39ч.

    , що за идиотизъм! Другата информация за какво е, за продажба? Но има ниво "ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ" за информация, която представлява служебна, а не държавна тайна. Всеки ръководител на ведомство може да одобри списък на такава инфо, която се предоставя само на служители със съответното ниво на допуск или с по-високо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    21 Юни 2022 17:54ч.

    Става въпрос за различни документи. Френското предложение не е секретно. Протоколите от разговорите на Кирето Лъжеца със западните дипломати и министри на които обещава сваляне на ветото са секретни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    21 Юни 2022 18:03ч.

    ами ако в.ч. я е завел..., пардн входирала в секретното деловодство на козяк?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    21 Юни 2022 19:26ч.

    Кога се познава, че от ПП лъжат? Когато си отворят устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кидиков

    21 Юни 2022 20:58ч.

    Като не е засекретено ЗАЩО НЕ ГО ПУБЛИКУВАТЕ ДА ГО ПРОЧЕТЕ НАРОДА????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото не е за показване

    22 Юни 2022 0:56ч.

    Макаронени работи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи