Външният министър: От много тясната рамка на отношенията с Русия ние не можем и няма да излезем

Външният министър: От много тясната рамка на отношенията с Русия ние не можем и няма да излезем

Отношенията между България и Русия в момента се развиват в много тясна рамка, която е определена от обективните обстоятелства, че Русия води една агресивна война в Украйна и от факта, че се придържаме към международното право и че членуваме в ЕС и НАТО, заяви служебният външен министър пред БНТ. От рамката ние не можем и няма да излезем, добави той.

Подготовката на изборите в чужбина тече постоянно, дори извън предизборните кампании, заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Николай Милков, служебен министър на вътрешните работи. "Посолствата организират определени дейности, които са свързани с поддържане на връзка с активистите сред българската общност, поддържане на контакти с местни власти, които трябва да съдействат. Така че ние се готвим перманентно за някакъв вид избори", посочи министър Милков.

По думите му в момента са в напреднал етап на подготовка за вота на 2 октомври. "Навсякъде отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 положителни отговори. Най-вероятно в над 60 държави ще се организират избори", каза Милков като уточни, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800. 

Възможно е да имаме нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина. Министърът каза още, че очаква между 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на вот.

"От Русия имаме разрешение, там вотът ще бъде организиран в двете ни дипломатически представителства - в Москва и в Санкт Петербург", допълни Николай Милков.

Той уточни, че в Украйна може да се стигне до решение избори да не се организират, ще зависи от активността на българите там.

Към момента не се обмислят ходове да отзоваване на руски дипломати. При положение, че постъпят сигнали от службите, мерки не може да не бъдат предприемани, заяви Николай Милков.

Той отчете, че отношенията между България и Русия в момента се развиват в много тясна рамка, която е определена от обективните обстоятелства, че Русия води една агресивна война в Украйна и от факта, че се придържаме към международното право и че членуваме в ЕС и НАТО. От рамката ние не можем и няма да излезем, каза още външният министър.

Николай Милков заяви, че МВнР ще продължи да работи за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. По отношение на Северна Македония коментира, че имаме шанс да разрешим проблеми, които от десетилетия са съществували, но не са били третирани сериозно.

Източник: БНТ

 

 

 

 

Коментари

  • От много тясната рамка на отношенията с Русия ние не можем и няма да излезем

    19 Авг 2022 9:14ч.

    A трябва ли, и ако да - защо? Другото, което разбрахме от статията е, че членството в ЕС и НАТО забраняват водене на самостоятелна политика. А колкото до "международното право" - не е ли отживелица, за чието спазване настояват сатрапии като Русия и Китай и не го ли заменихме вече с "rules-based order"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    19 Авг 2022 9:16ч.

    От "много тясната рамка" на колония винаги трудно се излиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиот

    19 Авг 2022 9:23ч.

    Няма проблем, още не сме излезли от цървулите, прилягат ни. Може и някоя претоплена манджа я за прехваленото априлско въстание, я някой тъп филм с идиоти от 60 те години , това сега е Велика България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от идиоти-цървули

    19 Авг 2022 13:28ч.

    с детски комплекси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логично

    19 Авг 2022 9:28ч.

    Човек, който е с вързани крака и ръце и запушена уста, сам не може да се отвърже. Свободата може да дойде само отвън. Така се случва с Украйна сега - така че там не се води "агресивна война", а бавна и системна освободителна операция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    19 Авг 2022 9:48ч.

    свободата подарена отвън не се цени. това е като парите - не ги ли изкараш с работа, не ги цениш. примери колкото щеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейка

    19 Авг 2022 9:30ч.

    Докато не се спре войната и не се смени тоя сатрап с някой по-нормален ще бъде така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    19 Авг 2022 9:38ч.

    Прав си, Zеленски трябва да си получи заслуженото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тясна рамка, тясна дупка -

    19 Авг 2022 9:38ч.

    все тая, полирани мозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От рамката ние няма да излезем

    19 Авг 2022 9:39ч.

    При това положение на "рамкиране" всеки що годе грамотен човек става за външен министър. Пък и папагала на съседите също може да я върши тази работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    19 Авг 2022 9:41ч.

    На тримореца от Козяк само идиоти му предлагат и той немедлено ги назначава! Примери безброй.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • международното право и че членуваме в ЕС и НАТО

    19 Авг 2022 9:45ч.

    Дали членството в ес/нато, плюс международното право, са достатъчни условия за формално съществуване на България, дори без собствено представително управление. Практиката показва, че ДА. Но докога страната на българите ще битува в това позорно положение? Междунар.право, установено след края на Студената война, в лицето на ес/нато, е изцяло в наш ущърб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Междунар.право, установено след края на Студената война, в лицето на ес/нато,

    19 Авг 2022 10:15ч.

    е изцяло в ущърб на Путинова руZZия и някой терористични криминални елементи, станали колаборационисти на окупационната Работническо-селска червена армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    19 Авг 2022 10:06ч.

    Голямо мислене е паднало да се измисли тази тясна рамка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    19 Авг 2022 10:18ч.

    Г-н министърът на външните работи да обясни къде е това международно право, защото отдавна такова животно няма. И в името на нещо, което не съществува, този службогонец смята, че аз и семейството ми, както и останалите българи, трябва да страдаме. Министър на външното влияние, това е този човечец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много тясната рамка

    19 Авг 2022 10:30ч.

    Се нарича ОТНЕТ СУВЕРЕНИТЕТ. По-просто, ние сме под вражеска окупация. Окупирани сме от силите /военни и невоенни/ на САЩ. "Вражеска" , защото очевидно ни мислят само злото и изчузването като нация и народ... А се смеехме преди десетилетия на "Доктрината Брежнев" за ограничения суверенитет по времето на соца и Варшавския договор ? Смейте се сега - под робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кука

    19 Авг 2022 11:34ч.

    Е то това е "цивилизационния избор" на Пешо коне и Иван мангала...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой бяга от хубавото?

    19 Авг 2022 11:37ч.

    Освен това си имаме "съюзнически задължения", които трябва да се изпълняват! Няма тън-мън, има ЗАДЪЛЖЕНИЯ. (Това никъде не го пише, обаче.) А министър Заков каза, че ако след няколко години останем без самолети (преди да са дошли ефките), може САЩ да поемат охраната. Ей така го каза, без да му мигне окото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • снишаване

    19 Авг 2022 11:40ч.

    Верно е отбелязано по-горе, че има балкан разлика между "международното право", и "rules-based international order". Разликата е, че второто изключва първото. Но проблема с международното право е, че няма правоприлагащ орган, особено при конфликти между големите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от многознайковци с изути гащи!

    19 Авг 2022 12:54ч.

    Тоя да каза нещо различно от всички досегашни плямпачи? Като седнат в министерските кресла са като пружинки, навивани от един и същ говняр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mahatma

    19 Авг 2022 13:22ч.

    Турция - член на нато. България - член на нато. Турция - приятел на Русия. България - враг на Русия. Кой е по-глупавия - Турция или България ? Няма нужда да отговаряте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байно,

    19 Авг 2022 13:26ч.

    Suitcase, station, Washington и там си се затваряй в каквито си щеш рамки. Пътьом прибери и тоз, който след Кирил, Асен, Денков и теб те назначи за служебен министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От рамката ние не можем и няма да излезем

    19 Авг 2022 13:30ч.

    Демек, зимата ще изпукаме от студ, а с индустрията ще приключим окончателно..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    19 Авг 2022 13:49ч.

    Тясна рамка?! Евфемизъм за белезници на ръцете и краката и чорап в устата. Рамка на Българската вътрешна и външна политика може да бъде единствено нашия национален интерес. Другото е робство и окупация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mahatma

    19 Авг 2022 14:01ч.

    Точно казано. България няма политици които да могат да отстояват интересите на България. Всички, които се изредиха да управляват след преврата 1989 г. нямат качества. Ако е писано България да я бъде , ще се намери и управляващ който ще изведе България от блатото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mahatma

    19 Авг 2022 14:06ч.

    Важно допълнение: България е оцеляла за 1300 години като провинция в рамките на две империи около 800 г., като монархия, като социалистическа република в рамките на световна империя. Сега оцелява като провинция в рамките на световна империя. Отново. И все още я има България. Не са я затрили, въпреки опитите. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя, пък!

    19 Авг 2022 14:48ч.

    След 2-ри октомври, ще се разчупят и границите и отношенията. Само стой и гледай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе да

    19 Авг 2022 18:02ч.

    Интересно санкциите на кое право се основават? Единствено санкциите са законни ако са гласувани от съвета за сигурност на ООН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи