Външният министър на Полша: САЩ знаеха предварително за саботажа на „Северен поток“

Външният министър на Полша: САЩ знаеха предварително за саботажа на „Северен поток“

Автор: obektivno.bg

САЩ знаеха предварително за саботажа на газопровода „Северен поток“. Това заяви министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски в интервю за вестник Rzeczpospolita.

„Ако вярваме на пресата, някой, който е бил заинтересован, го е направил. И американската страна знаеше за това предварително и не го предотврати. Така че изглежда има за какво да бъда благодарен… И моето лично отношение към „Северен поток“ е известно от много години“, каза външният министър на Полша, който през 2006 г. нарече изграждането на „Северен поток 1“ „нов пакт Рибентроп-Молотов“.

Веднага след атентата Шикорски публикува снимка на взривения газопровод в социалната мрежа X/Twitter и написа: „Благодаря ви, САЩ“. По-късно изтри публикацията си, след като американските власти отрекоха те да са извършителите.

Американският журналист и носител на „Пулицър“ Сиймур Хърш публикува разследване, според което американски водолази са поставили експлозиви под „Северен поток“, а Норвегия ги е задействала. „Водолази от военноморските сили, действащи под прикритието на учение на НАТО, известно като Baltops 22, поставиха дистанционно задействани взривни устройства, които три месеца по-късно разрушиха три от четирите тръбопровода на „Северен поток“, твърди Хърш.

Западните медии игнорираха това разследване и публикуваха версията, че Украйна е виновна. На въпрос дали украинците са могли да го направят, Радослав Шикорски изрази мнение, че „някой, който е имал егоистичен интерес, го е направил“.

Въпреки че извършителите не са установени, Швеция и Дания прекратиха разследването на саботажа на „Северен поток“ и отказаха съвместно разследване с Русия, чиито газопроводи пострадаха при серията експлозии през септември 2022 г.

 

 

Коментари

  • Разбира се,

    27 Март 2024 8:10ч.

    че са знаели предварително! И как няма да знаят, като и слепите и глухите разбраха, че са те, или поне организацията е тяхна... Той и бай Дън си го каза, че ще го сторят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те и за двата близнака знаеха

    27 Март 2024 8:28ч.

    Затова се бяха подготвили мълнеоносно за почистване на уликите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иванка ефремова

    27 Март 2024 8:31ч.

    САЩ знаеха и за атентата в Русия,много знаят,бе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Претоплена манджа!

    27 Март 2024 8:35ч.

    Поляците така и не разбраха, че доверие на англосаксите не трябва да имат! А още повече да разчитат на тях! Сега като повтори това, което нормалните хора знаят, Сикорски си мисли, че ще принуди американците да влязат в горещия конфликт. Само че защо да влизат, като си имат чавки като поляците? А на старта са прибалтийските изживяващи се, румънещите... Гледам някои ербап и у нашенско са приготвили чифте пищови на гол тумбак... Сикорски ми прилича на разгневен младоженец - прелъстен и изоставен!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Март 2024 9:11ч.

    Абе ще си признаете. Всичко ще си признаете. Само да си помислите, че всичко ви е безнаказано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гнус

    27 Март 2024 10:10ч.

    То и ние предварително всички знаехме, че специално вие, групичката от вечни назначенци на Запада в Полша и Чехия, сте извечните копелета на славянството! Срам и позор вечен за вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Католици, сър.

    27 Март 2024 10:21ч.

    През 1444 г. сме извадили голям късмет. Ако бяхме попаднали под католическо робство, нямаше да ни има отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само че....

    27 Март 2024 10:16ч.

    От това пострада Германия, а с това и ЕС и в частност също и Полша. Но на тях са им по-важни немските пари. Въпреки геноцида (милиони избити и загинали) срещу Германия и заграбените от нея територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    27 Март 2024 11:15ч.

    Шляхтичите ше требе да плащат за наглостта си! Така или иначе, руснаците ги спасиха от германските планове да ги заличат и им увеличиха държвата, ама хиената си е хиена... И пактът Молотов-Рибентроп си е бил баш на място. А шляхтата беше на мнение, че есента `39г. за две седмици ще са в Берлин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "САЩ знаеха предварително за саботажа на газопровода "Северен поток"", казва Радко Шикорски

    27 Март 2024 11:34ч.

    Не знаели, а знаеха. Значи и Радко е знаел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи