Външният министър на Австрия защити издаването на визи на руската делегация в ОССЕ

Външният министър на Австрия защити издаването на визи на руската делегация в ОССЕ

Въпреки цялата емоционалност трябва да се мисли и за това, че Русия няма да изчезне от картата, заяви Шаленберг, съобщава за БТА от Виена Цветана Делибалтова.

В късната емисия новини австрийската обществена телевизия ОРФ излъчи снощи интервю с министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, в което той отново защити решението за издаване на визи на руската делегация за участие в предстоящата сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това е задължение, произтичащо от споразумението с държавата седалище на организацията - да осигури влизане в страната на всички делегати от държавите участнички. Шаленберг допълни, че се ориентира ясно според международното право, което трябва да се приложи в този случай.

Алтернативата да се разпусне ОССЕ всъщност не е никаква алтернатива,  коментира външният министър. „Много несполучлива“ е датата на сесията - 24 февруари, когато преди година Русия нападна Украйна, но и в бъдеще ще са необходими платформи като ОССЕ. Всяка връзка и всеки разговор с Русия са трудни,  но „трябва да останем  в разговор“, обобщава Шаленберг.

Многостранността винаги е трудна, но като представители на седалището на организацията е необходимо да се погрижим да осигурим участието на всички делегати, заяви външният министър. Шаленберг изрази съжаление по повод на намерението на делегатите от Литва да обявят бойкот в случай на участие на руската делегация, защото има стойност  да се покаже на Русия колко вече е изолирана. 

Ясен е обаче и фактът, че с президента Владимир Путин няма да е възможно връщане към предишното статукво. Но въпреки цялата емоционалност трябва да се мисли и за това, че Русия няма да изчезне от картата, заяви Шаленберг.

Той защити изгонването на четирима руски дипломати, които до 8 февруари трябва да напуснат Австрия. Министърът припомни, че за трети път се налага да приложи тази мярка, но „ще реагираме винаги, когато видим, че се злоупотребява с дипломатическия статут“, заяви Шаленберг. Всяка държава, която предприеме такива стъпки, ще почувства последиците, добави той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Гост

    06 Фев 2023 9:50ч.

    Защо европейците си мислят, че имат право да налагат кой трябва да е президент? Щом гражданите но РФ го избират, значи има защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    06 Фев 2023 10:21ч.

    те не мислят. на политическата класа така ѝ нареждат, едни чичковци. а непрестанното облъчване от масмедиите кара популацията да приема, че това е най-естественото нещо. популацията, като цяло, също не мисли. лични наблюдения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    06 Фев 2023 14:15ч.

    И "неутралната" Австрия трябва много добре да си отваря очичките относно все по-нестабилната Европа и да не забравя за причината за избухване на ПСВ, за която тя е виновна, но сега Германия вече е изчегъртана от Сащ, тъй че необходимият виновник вече го няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Фев 2023 14:42ч.

    Германският нацизъм получи психопатичен характер от австриеца Хитлер, който екстраполира собствените си черти върху цялото движение. Останалите лидери дори на (най-радикалната) хитлеристка група също бяха жестоки, уверени в своето расово превъзходство и в по-голямата си част бяха антисемити, но те бяха прагматици, а не психопати...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи