Външните министри на Арабската лига върнаха Сирия в организацията

Външните министри на Арабската лига върнаха Сирия в организацията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Външните министри на Арабската лига одобриха завръщането на Сирия в организацията, съобщи говорителят на иракското външно министерство Ахмед ал-Сахаф пред агенция INA.

"На среща на външните министри на ЛАД беше одобрено връщането на Сирия в Арабската лига", каза той.

Говорителят на генералния секретар на ЛАД Гамал Рушди потвърди пред РИА Новости, че Съветът на външните министри е взел решение за връщането на Сирия в организацията.

"Да, така е", каза той.

В Кайро се провежда извънредна среща на външните министри на страните от ЛАД, посветена на Сирия и Судан. Преди срещата йорданският външен министър Айман Сафади заяви, че сред страните членки на организацията вече има достатъчно гласове за възстановяване на членството на Сирия.

Предишната среща на министрите на ЛАД се проведе на 15 април в Джеда, Саудитска Арабия, когато някои участници призоваха Сирия да се върне в "арабското лоно", заявиха необходимостта от разрешаване на хуманитарната криза в страната и подчертаха, че арабските държави трябва да играят водеща роля в разрешаването на сирийския конфликт.

Членството на Сирия в ЛАД беше замразено през ноември 2011 г., след избухването на въоръжения конфликт в страната. Много арабски държави отзоваха посланиците си от Дамаск. Тогава сирийските власти заявиха, че не приемат това решение и го смятат за незаконно. В същото време САОС на практика не взе участие в преговорите за постигане на споразумение в Сирия, въпреки че тя е ключова страна в арабския свят.

Източник: Риа новости

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Даам

    07 Май 2023 17:12ч.

    Вече никой не е в състояние да спре започналите геополитически размествания! Това си е направо тектоничен разлом, който очертава нова геополитическа шахматна дъска. И на нея няма място за профани и любители на нетрадиционни ценности!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензиновоза

    07 Май 2023 19:11ч.

    Подкрепям горния пост! Мъка ми е за ония, под чийто диктат я бяха изкарали от Лигата. Накрая справедливостта винаги тържествува, макар и понякога късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи