Ван И в Москва: Китай е готов да работи с Русия за формирането на многополюсен свят

Ван И в Москва: Китай е готов да работи с Русия за формирането на многополюсен свят

Китай е готов да работи с Русия за формирането на многополюсен свят, заяви китайският министър на външните работи Ван И, който е на посещение в Москва, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В първия ден от визитата си Ван разговаря с руския си колега Сергей Лавров.

По време на срещата китайският министър на външните работи подчерта, че Пекин и Москва носят особена отговорност за поддържането на световната стабилност. Ван изтъкна и, че двете страни водят независима външна политика и не сътрудничат срещу никого.

Лавров на свой ред отбеляза, че Русия и Китай успешно координират действията си със страните от групата на така наречения Глобален юг.

Двамата министри "обсъдиха текущото положение на ситуацията в Украйна, като отбелязаха безперспективността на опитите за урегулиране на кризата без отчитане на интересите на Русия и още повече без нейно участие", се казва в изявление на руското външно министерство.

Лавров и Ван са отбелязаха близостта в позициите им относно действията на САЩ на международната сцена, пише още в съобщението.

Освен това китайският външен министър информира руския си колега за разговора си със съветника по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан, с който се срещна в неделя в Малта.

"Страните обмениха задълбочени мнения за сътрудничеството в ООН, включително по въпроса за реформата на Съвета за сигурност. Те отбелязаха значението на по-нататъшното задълбочаване на ефективната координация в рамките на ШОС и БРИКС", пише още руското дипломатическо ведомство.

Лавров представи пред Ван и основните резултати от официалното посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия.

 

Коментари

 • А Пеевски, ъ?

  19 Sep 2023 14:26ч.

  Сметки без кръчмаря искате да правите, а?! Нека Денков ви обясни как стават хубавите и правилни работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сегашните управляващи с все партийната им върхушка и обръчи от фирми ще формират най-сащисаната тълпа, върната от Свети Петър да ходят в Пъкъла

  19 Sep 2023 14:38ч.

  Голям купон ще настане за дяволите на оня свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  19 Sep 2023 15:16ч.

  "Китай е готов да работи с Русия за формирането на многополюсен свят" -- до къде стигнахме само! предвид това, че през 90-те преживяхме "края на историята". ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • текущото положение на ситуацията

  19 Sep 2023 15:58ч.

  Евала бре, терджуманите, ашколсун!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  19 Sep 2023 18:01ч.

  А дали са прочели речта на Блинкен? В университета "Джон Хопкинс". Щото в нея се говори какъв свят изграждат САЩ. Повече геометрия, отколкото география.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи