Валерий Гергиев и симфоничният оркестър на Мариинския театър ще изнесат концерт в Пекин

Валерий Гергиев и симфоничният оркестър на Мариинския театър ще изнесат концерт в Пекин

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Валерий Гергиев и симфоничният оркестър на Мариинския театър тръгват на турне в Китай, за да изнесат три концерта в Пекин между 27 и 29 март 2023 г. Събитията ще се състоят в Националния център за сценични изкуства (НЦСИ), дългогодишен партньор на Мариинския театър.

Трупата пътува до Китай след гастрола в Москва и столичната премиера на операта "Легенда за невидимия град Китеж и девойката Феврония" от Николай Римски-Корсаков под режисурата на Алексей Степанюк, която имаше голям успех.

Програмата на спектаклите в Пекин ще включва най-добрите симфонични произведения от руски и европейски композитори. Първата вечер ще бъде посветена на руското наследство със Симфония № 1 "Класическа" на Сергей Прокофиев, Симфония № 6 "Патетична" на Пьотр Чайковски и Симфонична сюита "Шехеразада" на Николай Римски-Корсаков.

Програмата на втория концерт включваше прелюдия към "Le midi d'un faune" на Клод Дебюси, акценти от балета "Ромео и Жулиета" на Сергей Прокофиев, "Картини от една изложба" на Модест Мусоргски и Симфония № 5 на Дмитрий Шостакович.

Заключителното изпълнение на сцената на Концертната зала на НДК ще включва увертюрата към операта "Гийом Тел" на Джоакино Росини и две Симфонии № 4 - "Италианска" на Феликс Менделсон и "Романтична" на Антон Брукнер.

На 30 март Валерий Гергиев също ще се изяви с оркестъра на НЦПА. Под палката на маестрото един от водещите китайски оркестри ще изпълни произведения на Пьотр Чайковски - Вариации на тема рококо и Симфония № 5.

Солист на вечерта ще бъде 21-годишната виолончелистка Ла Ли, която през 2014 г. стана най-младият победител в Международния младежки конкурс "Чайковски" в Москва.

Източник: classicalmusicnews.ru

 

 

 

Коментари

  • Оня лаф май ще се окаже верен:

    27 Март 2023 19:28ч.

    Ще идвате при нас на изток, за да си спомняте как е било при вас на запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    27 Март 2023 20:10ч.

    операта "Гийом Тел"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи