Валентин Вацев: Доган подпря Пеевски с още една дъга, за да се получи арка. На евроатлантизма не му е писано да стане водеща доктрина на Балканите

Валентин Вацев: Доган подпря Пеевски с още една дъга, за да се получи арка. На евроатлантизма не му е писано да стане водеща доктрина на Балканите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Ахмед Доган подпря Делян Пеевски с още една дъга, за да се получи арка. С това обобщение започна коментара си пред БНР анализаторът доц. Валентин Вацев и уточни, че не вярва на това, че "доброто кадрово назначение решава големите проблеми". Според него от няколко дни "догановедите и доганолозите пребивават в истинска възбуда": "Появи се цяла херменевтична наука за това какво ни казва Доган". Според доц. Вацев предстои интересен сюжет - кой от двамата съпредседатели на ДПС - Делян Пеевски или Джевдет Чакъров - ще бъде по-голям и авторитетен.

"На мен ми е по-любопитно кой от двамата заповядва по-авторитетно, кой блъска по масата по-шумно. Това е реторичен въпрос, но трябва да се изговори", каза Вацев.

По думите му, "две бивши империи, които сега възстановяват своята зона на контрол и влияние, сега намират своите пресечни точки на българска територия": "България е била в зоната на контрол и влияние и на Турция, и на Русия. Този въпрос трябва да се реши, но не с вестникарски статии и не с диалектика на проконсулите и на диктаторите. Този въпрос трябва да се реши, когато Доган сложи в торбичката си хляб, сирене и глава лук и отпътува за Москва. Но с влак, а не със самолет, защото видяхме какво стана с Пригожин".

Валентин Вацев смята, че Русия е "голяма, могъща, насъщна и продуктивна геополитическа сила, която тепърва ще разгръща своите геополитически ходове и на Балканите": "Сега няма конфликт Русия - Турция и на мен ми е ужасно интересно и това е страшно важно да се види дали Русия, или Турция ще разпростре своята зона на контрол и влияние над Източна Румелия. ... Къде ще минава геополитическата граница между евроконтинентализма (в който е Русия) и евроатлантизма. ... Балканите са много специална зона - не са континенталистка територия, но не са и атлантическа. Балканите са особено сърце на Източна Европа. Който контролира Балканите, контролира Източна Европа, а който контролира Източна Европа, контролира цяла Европа, а оттам и континента. Това са геополитически аксиоми, които са очевидно".

Според Валентин Вацев на евроатлантизма "не му е писано да стане водеща геополитическа доктрина на Балканите".

В предаването "12+3" анализаторът прогнозира победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември, след което Съединените щати ще трябва "да сменят под прав ъгъл линията си на развитие": "Американският политически елит ще се откаже не много охотно от радикалния експанзионизъм и ще се върне в обратната фаза - радикален изолационизъм". 

Във връзка с продължаващата война на Русия в Украйна, Валентин Вацев коментира, че "големият проблем на войната се е пренесъл вътре в украинското общество и вътре в  руското общество, а на фронта всичко е спокойно, тиха позиционна война".

Има начин така да се победи, че да съжаляваш след това, каза анализаторът в коментар на очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори в Русия.

Интервюто на Петър Волгин с доц. Валентин Вацев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Поп Вечерко

    04 Яну 2024 19:30ч.

    Г-н Вацев, чест и почитания! Митологията около Пчеларо-дръндарския парцал за съжаление продължава да работи. Човекът е разхождащ се затворник на свобода - като Борисов, ако бяхме правова държава, разбира се. Толкоз за него и нищо повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФАКТ

    04 Яну 2024 22:18ч.

    ФАКТ е , че чрез подставени фирми и лица се изкупуват българските земи от турците , особено по черноморието. Има как да се установи , но не е в полза на геополитическия интерес . България след 10 години няма да съществува с това име , а населението ще бъде подменено / което е видно с безконтролния прием на бежанци за сметка на някакъв си Шенген - т.е. кон за кокошка /

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забележително!

    04 Яну 2024 20:12ч.

    "Този въпрос трябва да се реши, когато Доган сложи в торбичката си хляб, сирене и глава лук и отпътува за Москва. Но с влак, а не със самолет, защото видяхме какво стана с Пригожин" - поздравления за този шедьовър на уважавания от мен доц. Вацев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    04 Яну 2024 20:17ч.

    Пропаднал рубладжия, без една вярна прогноза. А, на бас, че Путин тая година ще бъде ликвидиран, а Тръмп няма да е президент

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бас каратист

    04 Яну 2024 20:21ч.

    А на бас, че си дърт педерунгел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Яну 2024 20:41ч.

    Путин няма как да бъде ликвидиран, защото отдавна е мъртъв. Според Ми-6. Най-много да убиеш неговия двойник. Но те са общо осем, тъй че успех с осъществяването на розовите ти фантазии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    04 Яну 2024 21:31ч.

    Не знам на кой от двойниците се кланяте, но този говореше за 7 дневна война, когато Украйна си върна половината територии получи ортикария, а сега вече говори за позиционна война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За насилствена смърт на Путин

    04 Яну 2024 21:55ч.

    до края на 2024 г. бих определил вероятност от 30-35%. А в 5-годишна перспектива - от днес до края на 2028 г. - вероятността за такова щастливо събитие нараства до 90-95%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Яну 2024 22:24ч.

    Значи до края на 2024 г. ще убиеш единия двойник на Путин, а до 2028 г. втория му двойник? С това темпо от по двама двойници за 4 години, чак 2040 г. ще успееш да ликвидираш и последния от общо осемте му двойника. Но дотогава технологиите ще напреднат и може да клонират още Путин-ци, та да стане като династията на Клеоните в сериала "Фондацията", управлявала 12 000 години... Но ти пожелавам успех с мокрите ти прогнози и сънища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Ким Пут...

    05 Яну 2024 15:38ч.

    Ти баЦе просто си такъв капут, че направо си за съжаление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    04 Яну 2024 20:37ч.

    напротив, доган търси начин да се отърве от пеевски, след като не може да се освободи от санкциите, за какво им е, без пари и с тези нападки срещу Русия и Путин и срещу православната църква, вече става вреден, засега съпредседател, после ще остане един председател - Чакъров, той е бил министър и лека полека пеевски ще отиде там където му е мястото, без депутатска заплата, ще го издържа майка му, като в началото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остарява Доганът, остарява

    04 Яну 2024 21:28ч.

    Преди три месеца пеевски беше феномен, сега търси начин да се отърве от него.. Политиката е по-сложна и от кривото Ганкино хоро /раз-два-три-и-четири-пет/, а той вече го подкара едно напред, едно назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Иван

    04 Яну 2024 23:35ч.

    а дано

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    04 Яну 2024 21:24ч.

    Доц.Вацев,който е в пъти по умен от Доган и останалия пази боже"елит",отново е намерил най подходящо шеговитата форма,за да каже на кой каквото трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    05 Яну 2024 15:10ч.

    ++++++++++++++++++++....Харесвам и името ти и написаното от теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    05 Яну 2024 15:35ч.

    Доцента нещо, не е в час, какво се случва на "тихия" украинския фронт, ама карай, нали е "доцент". Другото дразнещо е непрекъснатия му опит да шикалкави, само и само да не изкаже пряко, какво всъщност мисли, защото от всякъде си личи, че прекрасно е наясно с нещата... но явно няма топки в тия смутни времена на бесен атлантизъм и джендър-либерализъм. Но какво да се прави, не сме дорасли да сме в Демокрация. У нас има само ДУМОкрация и Праведна Цензура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "тия смутни времена на бесен атлантизъм и джендър-либерализъм изтичат в канала... Даже и Доган го разбра и каза!

    05 Яну 2024 16:15ч.

    Ама нашите едногънкови политици не могат да осмислят такова наблюдение, та камо ли да предложат адекватна политика. Затова казах, че и най-добрия ни политик на прехода - Доган-ефенди- го тресе когнитивен дисонас: за преход От ХХХ към нещо ново не се слага начело повече ХХХ, а се търси нещо ДРУГО и ново!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи