Валентин Радомирски: Посещението на българската делегация в САЩ е дипломатически гаф

Валентин Радомирски: Посещението на българската делегация в САЩ е дипломатически гаф

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Посещението на българската делегация в САЩ, за съжаление, може да се третира като дипломатически гаф. Така оцени пред БНР злополучната визита отвъд океана дипломатът Валентин Радомирски, посланик и участник в българската официална делегация, приета от президента Джордж Буш-младши през 2008 г.

"Първо, очевидно не бяха дадени срещи на подходящо ниво за предвидените в първоначален вариант участници в делегацията. Не се разбра, какви въпроси ще обсъждат на тази визита. Подчертавам, че визитата не е официална – защото нивото е различно - "президентът на САЩ се среща с българския президент", това са официалните, другите са работни посещения. Този гаф предполага липса на координация на българските институции", коментира Радомирски.

Той припомни, че по онова време подготовката е продължила 6 – 8 месеца и "се събираха съветници на 4 ведомства – президентство, МС, МВнР и парламента".

"Всичко се съгласуваше в съответствие за националните цели за следващия период - кой къде ще отиде, кой откъде има покана. През 2008 г. се подготвя визитата около 8 месеца. Отсрещната страна дава дати, на които ще ни приеме. Това, което липсва в сегашната визита е, че нямаше никакви споразумения за подписване. Не се прави така още при обявяване на програмата пролича, че няма документи за подписване и не е съгласувано с МВнР. При нас външен министър бе Ивайло Калфин и тогава подписа споразумение с министъра на вътрешната сигурност на САЩ за безвизово пътуване", разказа дипломатът, участник във визитата през 2008 г.

Радомирски коментира, че комплексният подход на това правителство липсва и то проличало още при подготовката на това посещение. "Предложението, започвайки с договора на ПП с лобистката фирма, е че се преследват не национални цели, а лични, котерийни и в най-добрия случай партийни цели."

"Аз съм от първото поколение български мъже, което не е воювало и ние забравихме да се борим за мир. Първото, което трябва да прави България, е да се бори за мир. Това не означава, че трябва да се подчиняваме на идеологеми на едната или на другата страна. Първо защото не се знае в каква ситуация ще бъде Европа", препоръча Радомирски.

И допълни: "Говори се за реформа на ЕС, тя добра ли ще е за малките или средните страни, каквато е България, или за по-слабите икономически, каквато е България."

"Нашата външна политика трябва да бъде насочена към предотвратяване на опасности при най-лошия вариант на развитие на международната обстановка за съществуване на нашата държава. Не знам какво прави нашата външна политика, но не виждам резултати", заяви Валентин Радомирски.

Цялото интервю на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването ''12+3'' може да чуете тук

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    06 Фев 2024 17:27ч.

    Ще бъдат тъкмо за съботния бит пазар във Вашингтон !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изпуснаха последния "Черен петък"

    06 Фев 2024 17:33ч.

    А не се знае къде ще са за следващия! Бързат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    06 Фев 2024 21:27ч.

    А ми каквато ни е "министърката" на външните работи, такива са ни и външната дипломация! В Хаджидимово до колкото знам няма Висша дипломатическа школа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи