Валентин Николов: И в момента получаваме руски газ, само че през посредници

Валентин Николов: И в момента получаваме руски газ, само че през посредници

 

След много перипетии вече имаме диверсификация на газовите трасета - имаме шест входни и над 12 изходни точки. Диверсификация на източниците, за съжаление, към момента нямаме. Това каза за БНР Валентин Николов, бивш директор на Българския енергиен Холдинг и на АЕЦ "Козлодуй". И в момента получаваме руски газ, само че през посредници, категоричен е той.  

"От друга страна, получаваме азербайджански газ - 30%, по договор и другите 70% - от спот пазара, където е много по-скъп. Тоест ние в момента от Азербайджан получаваме горе-долу същото съотношение, както от "Газпром" - 30% петролни деривати и 70% спот цена. В момента от Азербайджан получаваме горе-долу на цена, както бихме получавали от "Газпром". За съжаление обаче от посредниците, от които получаваме руска газ, получаваме с надценка от спот пазара - тоест много по-скъп", обясни Николов.

Не мисля, че ще останем без газ. Доста от търговските фирми много по-рано "Булгаргаз", след започване на войната и с изпреварваща информация може би, успяха да вземат и спотове на Ревитуза, и капацитет в мрежата, добави той. Така или иначе ще вземем през посредници руска газ тази зима. Проблемът е, че ще бъде на много по-висока цена 

Според Валентин Николов правилният въпрос не е дали да преговаряме с "Газпром", а можем ли след години да спечелим арбитражно дело срещу компанията. "Ако загубим, ще платим от порядъка на милиард долара без да сме получили нито капка природен газ от "Газпром". Ако обаче го спечелим, в този случай "Газпром" трябва да ни платят всички щети и, съответно, пропуснати ползи от това, че не са ни доставили газ", обясни той.

Необходим е много добър анализ в договора с "Газпром", защото вече щетата е нанесена, категоричен бе Николов в предаването "Преди всички". "Един преговорен процес наново с Газпром ни поставя в много неизгодна позиция - тоест ние вече не можем да претендираме за ползи от тях в никакъв случай".

В премахване на държавните предприятия от търговията с газ има резон, но нашият пазар още не е подготвен за това, категоричен е той: "Всъщност цялата политика на Евросъюза, не само в газа, а и в тока, е да няма обществени доставчици, а ако има държавна фирмата - да се състезава наравно с другите". 

Бившият министър Александър Николов „не е съвсем прав“, че ако не се финализира бързо нещата с газовата връзка с Гърция, няма да има откъде да се достави втечнения газ, защото тръбите ще заети с азерския. Около 6 000 000 кубически метра на денможе да получаваме и сега от "Кулата-Сидерокастро". Около три милиарда куб. метра са годишните нужди на държавата“. 

Правителството „Петков“ е трябвало да завърши връзката през 2021 г. Те са обвинили ГЕРБ за пропуски в работата, но не са сменили нито мениджмънта, нито изпълнителите, подчерта Николов: "А тя не виждам да е завършена и сега. Трябва да се направи анализ дали на фирмата изпълнител ѝ се вземат неустойки. Още никой не е казал за това нещо".

"Ще получаваме 1 милиард кубически метра, както получаваме и в момента от Азербайджан, през тази гръцка връзка, само че на по-ниска цена, защото ще изпълним договора, който сме подписали с Азербейджан, но повече няма да можем да получаваме оттам. Ще можем да получаваме повече през 2024 година, ако бъде завършен LNG терминала в Александруполис, тогава наистина ще имаме диверсификация, защото ще сме съсобственици в този терминал".

Щабът трябва да анализира договора с "Газпром": "Политически правилно е създаден щаб, но технически неправилно, защото не е необходимо чак щаб. Мисля, че "Булгаргаз" е търговско дружество, което трябва само да си намери източници на газ. Въпросът е, ако има въобще щаб, да анализират с помощта на международни консултанти договора с "Газпром", защото там е разковничето дали България ще загуби едни големи пари и няма да има газ или ще може да си вземе газът, който е до края на годината, по този договор без да преговаря за нов договор. Там трябвало да анализират“.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Ало Ало

    08 Авг 2022 9:51ч.

    Ало?!?! Прокуратурата?!?! Почнахте ли разследване срещу Петков и Василев, или спите зимен сън?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без илюзии

    08 Авг 2022 13:21ч.

    Не си прави илюзии. Гешев знае, че ако не влиза остро на американците, ще изкара без особени проблеми мандата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма значение

    08 Авг 2022 10:17ч.

    Важното е, че газът не е купен директно от Газпром. Ако не вярвайте, питайте протестиращите пред президентството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Авг 2022 11:12ч.

    И как ще осъдите Газпром след като Европа купува по условията на Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както и да се въртите ...

    08 Авг 2022 11:32ч.

    Газ ще идва оттам, откъдето го има. Всичко друго са фантазии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • компенсации

    08 Авг 2022 11:39ч.

    Тази сутрин по Нова Ивайло Мирчев - лидер на жълтопаветниците, настояващи да се купува скъп американски газ посочи, че е необходимо държавата да компенсира бизнеса, топлофикациите и домакинствата. В такъв случай, аз предлагам ПП, ДБ и Герб да отстъпят в полза на бюджета цялата си партийна субсидия във фонд за компенсиране на американския газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    08 Авг 2022 11:44ч.

    Диверсификацията на каквото и да било не бива да бъде самоцел. Добро качество, добра цена, доставка и дистрибуция , от която печелят продавач, купувач и краен потребител (плащат нормални цени). Ако има комисиона, е прилична. Казва ви го една "проста филоложка". Как лягате и как ставате, след като изтормозихте народа си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • посредници

    08 Авг 2022 11:46ч.

    Пламен Данаилов в интервю по Нова нюз днес пред Лора Инджова доста добре и детайлно обясни случая с посредниците за руски газ, поведението на Асен Василев, милионите печалба на посредниците и колко може да бъде комисионната. И тук възниква въпросът, дали тези посредници стимулират протестите. Ало, Прокуратурата - самосезиране?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споняте ли си, че в България се разигра такъв сценарий?

    08 Авг 2022 11:47ч.

    Преди години, Булгаргаз не бе единствен доставчик на газ за България. Имаше още няколко. Оказа се, че по този начин цената бе доста завишена. Бойко Борисов ликвидира излишните доставчици и остави единствено Булгаргаз. Успя с допълнение към договора с Газпром да получи отстъпка в цената и крайната цена падна значително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Авг 2022 12:27ч.

    Цената падна защото тогава вързаха договора към спотовите цени, а те в момента бяха ниски. Но дойдоха други времена и благодарение на високите спотови цени подскочи и цената по договора също. Така че Баце никаква отстъпка не е договорил, а просто плуваше по европейското течение. За разлика от Орбан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Цената падна защото тогава вързаха договора към спотовите цени"

    08 Авг 2022 12:53ч.

    По-рано беше. Но навярно не си спомняте. Когато Овергаз бе изключен и мястото на доставка бе променено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето кога

    08 Авг 2022 12:57ч.

    "Над 20% ще бъде намалена цената на природния газ за България от 1 януари 2013 година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет, след като България и Русия подписаха новия договор за доставка на природен газ между "Булгаргаз" и "Газпром"."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение

    08 Авг 2022 12:57ч.

    " Договорът е сключен за десет години. Доставките на газ ще се осъществяват без посредници. На шестата година имаме право да намалим количествата колкото решим, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев. Тогава имаме право да договорим и по-изгодна цена за България. "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение 2

    08 Авг 2022 12:59ч.

    Обвързването с борсовите цени бе по време на този договор и бе допълнителна промяна на договора, както се казва в договора: НА ШЕСТАТА ГОДИНА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Експерт/ баничар

    08 Авг 2022 12:04ч.

    Кога стана калайджия, кога му почерня трибуквието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами спирайте го, кво ревете?

    08 Авг 2022 14:20ч.

    Баста!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи