В Унгария унищожиха 40 тона ГМО зърно, внесено от Украйна

В Унгария унищожиха 40 тона ГМО зърно, внесено от Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгарският орган за контрол на храните реши да унищожи 40 тона генетично модифицирани царевични семена, внесени от Украйна. Това се казва в изявление на унгарския министър на земеделието Ищван Наги, публикувано на 3 февруари на уебсайта на министерството.

„Инспектори от Националния орган за безопасност на хранителната верига иззеха от обращение около 40 тона генетично модифицирани царевични семена, внесени от Украйна. Срещу разпространителската фирма е образувано дело. В съответствие със закона семената ще бъдат унищожени“, се казва в съобщението.

Наги подчерта, че Унгария ще защити продоволствената сигурност на гражданите и интересите на унгарските фермери.

Страната също така се застъпва за това всички вносни продукти да отговарят на европейските стандарти за качество на храните: Европейският съюз (ЕС) има списък с разрешени видове селскостопански продукти, използващи ГМО.

Наги добави още, че зърното е внесено незаконно, тъй като Унгария продължава да забранява вноса на селскостопански продукти от Украйна на национално ниво в очакване на приемането на подобно общосъюзно решение. Забраната обаче не важи за транзитно превозване на украински стоки през територията на Унгария до страни от Азия и Африка.

По-рано, на 31 януари, премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви, че се надява Европейската комисия (ЕК) да намери начин да премахне едностранните забрани за внос на украински продукти, които са в сила в Унгария, Полша и Словакия.

На 22 януари Европейската комисия реши да позволи на страните, които граничат с Украйна, да забранят вноса на селскостопански продукти оттам на национално ниво, за да защити местните фермери.

Източник: kritichno.bg

 

 

Коментари

  • Глупаци!

    03 Фев 2024 17:07ч.

    А можеше да го продадат в България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • държава на мафията

    03 Фев 2024 17:14ч.

    В Унгария си имат Орбан и държава, а ние си имаме държава на мафията и тотално корумпирани престъпни институции. Пълно е с украински продукти без никакъв контрол и произход Украйна. Скъпоплатените ни власти умишлено и безскрупулно убиват сънародниците си и няма кой да ги спре и накаже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    03 Фев 2024 17:20ч.

    А у нас ГМО зърното си го хапваме. В БАБХ няма кой да се усъмни в качеството на укр. продукти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    03 Фев 2024 18:48ч.

    Някой да има илюзии чия всъщност е тази ГМО царевица? А Орбан е пич! Много майсторски върна жеста на онази кикимора с изказването и за ЕС! :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агро

    04 Фев 2024 8:22ч.

    Всеки селскостопански продукт е генно модифициран и дом ата и картофа лук, чесън и т. н., така че само пулилка защото била украинска, а и никой друг сайт не пише за това май пропаганда от. ru

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коцето

    04 Фев 2024 8:35ч.

    Ами от 10 те най- големи земевладелци в Украйна само една е тяхна.Излиза че украинците се бият и умират за чужда собственост.Но пропагандата е добра и те абдалите мислят че се борят за Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политици герои и политици парцали

    04 Фев 2024 11:04ч.

    САЩ иска нашата земя за да сее зърно което да изнася в Африка. За това си отглежда евроатлантически политици -парцали. С тях ни запушват устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тони

    04 Фев 2024 16:52ч.

    САЩ единствено ламтеят за земя,и природни богатства,изнасяме златото в Канада сега и зърното и ако на вземете дървото ще става по лошо 17 милиарда безвъзмездно за Украйна а българския земеделец да го духа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи