В Украйна започна първият процес срещу руски войник за военно престъпление

В Украйна започна първият процес срещу руски войник за военно престъпление

В съд в Киев днес започна съдебното дело срещу руски военнопленник, обвинен в убийството на цивилен украинец - първият съдебен процес за военно престъпление от началото на руското нашествие в Украйна, предаде Асошиейтед прес. 

Голям брой журналисти се бяха събрали в малката съдебна зала в украинската столица. В началото на заседанието подсъдимият, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, стоеше затворен в стъклена клетка. 

Той е обвинен, че на 28 февруари в село Чупахивка, Сумска област, е застрелял в главата 62-годишен мъж, който карал велосипед. Ако бъде признат за виновен, сержантът може да получи доживотна присъда.

Убийството е станало в първите дни на войната. Танкистът Шишимарин, който е бил пленен от украинските сили, е признал, че е стрелял по човека,  изпълнявайки заповед. "Стрелях един път. Той падна. И ние продължихме", казва младият руснак във видео, заснето от Службата за сигурност на Украйна. Според службата това е първото такова признание на "вражески нашественик". 

Главната прокуратура на Украйна е заявявала, че разследва над 10 700 предполагаеми военни престъпления, извършени от руските сили, като е идентифицирала над 600 заподозрени. 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • В плен на фашистите ...

    13 Май 2022 17:30ч.

    ...Може да те принудят да признаеш, че си жираф, или че се храниш с бебета... само и само да си спасиш живота. Разбира се този "съд" е незаконен , и "съдиите"-фашисти самите ще бъдат съдени, щом Киев се върне в руски ръце. Ще има нов Нюрнберг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надявай се.

    13 Май 2022 17:44ч.

    Надявай се. Всички проруски фашисти от Европа трябва да бъдете изпратени в Киев за превъзпитание. Друго спасение от вас няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Май 2022 18:03ч.

    Досега не се е гледал нито един процес за убийците на деца и жени в Ивицата Газа, за Ирак, Либия, Южен Судан и Афганистан !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    13 Май 2022 19:02ч.

    Точно така. Ама там убийците са “демократи”. А убитите- абе кой “демократ “ го е еня за тях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    13 Май 2022 17:36ч.

    а кога ще се гледа делото за маидана 2014 какво е ставало в профсъюзния дом кои кого е убивал и кои кого жив е горел порошенко на площада какви ги говореше кои ще живее и кои ще мре хаиде стига с това двуличие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лолитка

    13 Май 2022 17:50ч.

    Усещате ли как девалвира понятието "фашист". Историята наложи далеч по-обидното и страшно "комунист"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропоганда

    13 Май 2022 18:07ч.

    Това от къде си го измислихте? Пак нациска пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    13 Май 2022 20:06ч.

    и 100 години да му дадат-все тая.До 4-5 месеца ще излезе,защото когато руската армия си свърши работата,ще започне работа руския съд. И тогава в тюрмите ще влязат истинските убийци и мародери

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изводът от дискусията

    14 Май 2022 14:51ч.

    Народният Съд от 1945 е действал много меко и хуманно ! Голям брой фашистки перекендета са оцеляли и са се размножили. Вонящите им наследници вонят фашистки и днес. Народният Съд ще трябва да се повтори в Ново, Разширено "издание".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи