В Украйна са образувани около 9000 дела срещу укриващи се от мобилизация

В Украйна са образувани около 9000 дела срещу укриващи се от мобилизация

В Украйна са образувани около 9000 наказателни дела срещу лица, които се укриват от набор в редиците на въоръжените сили при мобилизацията, като 2600 са предадени на съд. Това съобщи министърът на вътрешните работи на страната Игор Клименко, предаде ТАСС.

"В Националната полиция в момента има около 9000 наказателни дела, 2600 такива материали са изпратени в съда“, каза ръководителят на МВР по телевизионния канал „Рада“, като уточни, че става въпрос за дела, образувани по чл. 336 от Наказателният кодекс на Украйна - "укриване на наборна военна служба по време на мобилизация".

През ноември изданието "Вести" съобщи, позовавайки се на източници в Националната полиция, че от февруари 2022 г. в Украйна са образувани над 8000 наказателни дела за укриване от мобилизационна служба. Лидери по този показател са Закарпатска, Днепропетровска и Николаевска области. Източникът на изданието уточни, че в съда са изпратени 2027 обвинителни акта.

От февруари 2022 г. в Украйна бе обявена и многократно удължавана обща мобилизация. Властите на страната, които правят всичко възможно, за да попречат на мъжете в наборна възраст да избегнат службата, срещнаха много трудности, свързани с привличането на граждани в армията. В края на ноември 2023 г. секретарят на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната Рада Роман Костенко определи ситуацията с мобилизацията в страната като провал. Според него проблемът с мобилизацията е дори по-остър от проблема с недостига на снаряди. През декември обаче украинският президент Владимир Зеленски заяви, че военното командване е поискало мобилизирането на още 500 хиляди души във въоръжените сили, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Уилт

    04 Яну 2024 15:13ч.

    Тагаренко, кога ще се присъединиш към жидо-нацистите в Украйна? Според ФОКУС, българин-майкопродавец е хвърлил топа в Украйна, пратен е при Хитлер и Бандера от доблестните руски войни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cvetan

    04 Яну 2024 21:04ч.

    Всички ги чака същата участ като тоя наемник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    04 Яну 2024 15:14ч.

    Ако ти кажат, мобилизираме те, и в Донбас ще те убият след няколко часа...или искаш да те осъдим задочно на 8г. затвор, но ще го лежиш ако се върнеш в Усрайна...давност 10г....кое ще изберете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    04 Яну 2024 15:23ч.

    Отначало си мислех, че Патрушев използва метафора за "последният украинец" , но вече не съм убеден.Има някаква налудна самоубийственост в украинския елит.Някаква ментална повреденост.Тия буквално си унищожават мъжете.Излезе видео на мобилизиран със синдром на Даун. :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само лека поправка

    04 Яну 2024 18:36ч.

    Но укро бандеровския елит не унищожават себе си и собственото си котило а най вече хора от изконно руските източни области Одеса, Николаев Херсон... А от западната укрофаш територия помията никой не мобилизира нито ги търси когато се укриват по плажовете на нащо черноморие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настрадамус

    04 Яну 2024 16:02ч.

    Украйна умре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не мобилизират техните отроци?

    04 Яну 2024 16:48ч.

    Като начало синчето на Андрей Мелник, бившия посланик в Германия, дето най-много се пенявеше, а отрокът му следва там и четиримата на Дмитрий Гордон, дето само призовава украинските момчета да ходят на фронта, а неговите отроци до един са на запад! Хайде, да дадат пример!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проницател

    04 Яну 2024 17:08ч.

    Всеки има право да спаси живота си.Зеленото човече що не нахлузи каската и да ходи на бойното поле.Да помага на момчетата.Зеленото човече,по професия комик командва от укрепеното си убежище и чака времето,през което да си харчи милионите,получени познайте от кого.Значи така,ако искаш да запазиш живота си,държавата ти те съди.Айде де!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фарсът на либералните говеда

    04 Яну 2024 17:24ч.

    Плюенето в собствения кладенец убива Запада завинаги. Всичко тръгна от концепцията за права на човека и преданост към либералния индивидуализъм. В името на това свалиха реалния соц и обещаваха това с диктатурите никога да не се повтарят. Излъгаха хората по най-дивашкия начин, а хората днес са образовани и никога повече не прощават лъжата. Скоро по целия свят ще настане всеобщо гражданско неподчинение срещу диктатурата на наглосаксонските убийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SOS

    04 Яну 2024 18:55ч.

    какво всеобщо неподчинение бе, 15г избираш мутра, после разни харвардски продажници, а когато се вижда че има явна измама с изборите си траеш, за какво неподчинение говориш. Имаше патриоти националисти - Сидеров, каракачанов, Коцето и оставяте да ги смачкат за сметка на фашисти и мутри, които да ни управляват. Аре, си глей работата с това неподчинение, ха, ха, от заспали овце "неподчинение." Трябва масово гласуване за да не минат фалшификациите и като ДПС само за един, в случая ни остава само Възраждане да ни измъкне, няма кой друг.Макар че за изборите ще се появи някой да им взима гласовте и пропагандата ще работи яко, и прочие, но хората трябва да се осъзнаят, защото са вече пред пропастта, връщане назад после няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    04 Яну 2024 18:52ч.

    Ами гледам наши момчета вече взеха да гинат из степите на Украина. Тези дни загинал наш ултрас на Левски, приятел на Расате, който отишъл доброволец на фронта. Светла му памет...всеки е свободен да избира пътя си. Още такива ще гинат заради чубди интереси, пропаганда от ляво и от дясно. През това време икономиката на самата Украина расте. Прокуцията й се изнася и задушава нашите пазари. Иначе там някъде на Изток някакви деца се "бият" из някакви селца и паланки. На украинците с пари не им се воюва за щастието на Зеленски и Запада. Сбират бедните, наемат ей такива объркани като нашия ултрас. Пари няма, оръжия няма. От другата страна идват русначетата - и те не знаят къде се намират, но са с далекобойни оръдия и като си разменят по някоко стека цигари с украинчетата се почва "пукотевицата". В момента всички позиции на украинците по селата падат. Рашките се бяха окупирали при Работино, но вече си го взимат пак. И така докато всичко се разруши. Една седмица едни владеят едно село, втората -другите, после същото. Тази "война" наистина ще е до последния украински войник. Рашките имат 24 милиона военен човешки ресурс. Всеки месец мобилизират по 30 000 души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С лопата

    04 Яну 2024 20:52ч.

    Нацистко куче се трепИ с лопата. Друго не заслужава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Вазов

    05 Яну 2024 13:34ч.

    Татарев,прекръсти се на Киряк Стефчов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи