В Украйна празнуват освобождаването на Херсон

В Украйна празнуват освобождаването на Херсон

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Десетки жители на Херсон се събраха снощи на емблематичния Майдан в центъра на Киев, за да отпразнуват освобождаването на родния си град в Южна Украйна от руска окупация, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това са били първите сцени на народна радост в украинската столица след началото на войната преди близо девет месеца.

"Най-накрая моят град - там, където съм родена, където съм живяла през целия си живот - е свободен", не криеше радостта си Настя Степенска. 17-годишното момиче, изрисувало бузите си в цветовете на украинското знаме, се е включило в импровизирания празник заедно със свои приятели от Херсон.

"Когато (руснаците) дойдоха, настъпи ужас, не знаехме какво ще се случи на следващия ден, дали ще останем живи", разказа гимназистката, която твърди, че е в "шоково състояние". Тя уточни, че ще се върне в Херсон, "когато това ще бъде възможно и безопасно, скоро, надявам се".

В сряда Русия обяви, че ще се изтегли своите войски от десния бряг на река Днепър, включително от единствения украински областен център, който бе превзела след инвазията си в съседната страна на 24 февруари. Вчера украинската армия обяви, че е влязла в Херсон.

Веднага след това Киев, където от началото на войната обичайно цари мрачна тишина или вият сирените за въздушна тревога, стана сцена на празненства, по лицата на хората се появиха усмивки, по улиците започна да се чува музика, а шофьори - да надуват клаксоните.

"Няма думи, които да опишат колко сме щастливи - майка ми и баща ми и моята баба още са в Херсон", каза Володимир Бахненко.

Десетки жители на южния украински град, заминали в началото на руската окупация, се събраха спонтанно на Майдана с национални знамена. Хората отпразнуваха освобождението на Херсон с шампанско и националния химн.

"В началото на вярвах, мислех, че ще са необходими седмици, месеци (преди украинската армия да влезе в града)... а сега ги виждаме да пристигат в Херсон за един ден, това е най-добрата изненада", вълнува се 41-годишният Артьом Лукив, прегръщайки двете си деца и с украинското знаме в ръце. Мъжът каза, че когато научили за освобождаването на родния си град, тримата се разплакали.

Събралите се хора с възторжени викове отдадоха дължимото на украинските военни части, влезли в Херсон. 

"Много сме доволни... нашите войници са богове... чакахме този момент девет месеца. Херсон принадлежи на Украйна и то завинаги", изрази увереност Артьом Лукив.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Десетки жители на Херсон се събраха снощи на емблематичния Майдан в центъра на Киев

    12 Ное 2022 9:37ч.

    колкото са умно-красивата тълпа на димократитьтье у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглостта на яловата политическа пропаганда

    12 Ное 2022 13:00ч.

    "десетки жители" на град от 300 хиляди живееши там преди година е една такава всенародна "подкрепа", че чак "бистришки тигри" кога бият отбора на Железница на мачле с участието на Б.Борисов събират повече фенове и аплодисменти. Е гати "подкрепата"... За каузата на Иванчева онзи ден имаше повече пред Съдебната Палата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    12 Ное 2022 13:29ч.

    Хохлите налапаха сиренцето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Се го налапват,

    12 Ное 2022 14:45ч.

    А накрая и С. Корея отказва да ви дава оръжие, а чиповете от пералните почнаха да свършват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    12 Ное 2022 14:54ч.

    До смотаняка с чиповете - информирай се, преди да повтаряш като папагал тъпотиите на Урсула. Малайзия е на второ място ( след Тайван ) като производител на чипове. Тази държава не подкрепя антируските санкции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опорката за Северна Корея е много забавна

    12 Ное 2022 15:00ч.

    Както и това с чиповете от пералните, показва за колко глупаво считат западното население от администрацията на Байдън. Северна Корея щяла да праща оръжие на Русия през държави от Близкия Изток и Северна Африка?! За който не знае какво е география, ще кажа само, че Северна Корея и Русия имат сухопътна граница, през която минава ЖП линия, по която от години се движат товарни влакове. Никой не знае какво има в тях. Съдържанието е затворено в контейнери и не се вижда от сателит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    12 Ное 2022 10:08ч.

    При 120 хил.жители и 115 хил. евакуирани в Русия, то колко украинци да останат в Херсон ? Ама иначе, градът бил украински, колкото България да е на циганите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко е наред!

    12 Ное 2022 11:45ч.

    Населението на града към 1 януари 2022 г. е 279 131 души. По данни за 2008 г. градската агломерация на Херсон е с около 425,3 хил. жители и е сред най-значимите в тази част на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвъд пропагандата

    12 Ное 2022 10:32ч.

    "Денацификация" звучи добре, но за съжаление фашизмът е вечен, може да бъде временно смазан, но не и изкоренен. Там, където е имало фашизъм, рано или късно пак ще се прояви. И си мисля не само за Украйна... Нека направим тъжната констатация, свързана с имената, на които отдават почит българите в РСМ, от една страна, и от друга страна името на поета антифашист, когото почитат македонците в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    12 Ное 2022 10:37ч.

    След тази новина, мисля, че е време "нашите гости" от хотелите да се връщат в Украйна. Ще ги обгрижват на място с парите на ЕС- обещано от ЕК И ЛИЧНО от Председателката. Войниците им "богове" ще се погрижат за сигурността им. Който иска от тях да остане в хотел в България,да бъде така добър да си заплаща всички разноски сам. Гостоприемството е до време!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    12 Ное 2022 10:58ч.

    Пожелавам Ви от сърце и вие да станете гостенин някъде, като "нашите гости" и да ви видя каква песен ще запеете........"Сит на гладен не вярва!" - българска поговорка......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    12 Ное 2022 12:08ч.

    Българинът е гостенин в собствената си държава вече 33 години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    12 Ное 2022 12:17ч.

    Няма да е зле 9 месеца след събитията гладните гости да си бяха намерили работа и да си осигуряват пребиваването в България. Да не говорим, че западна Украйна обърна гръб на своите сънародници. Интересно защо не молят милиардера Зеленски да им плаща пребиваването в хотелите. За нашите пенсионери, които държавата граби всеки месец, никой не плаче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до:colibri

    12 Ное 2022 12:56ч.

    Недей така, колкото и да ни е дотегнало от тях (а и не забравяй, че гласовете на най-наглите и най-нахалните се чуват най-много), в Усрайна ще ги мобилизират, ще ги пратят на фронта за пушечно месо и повечето ще бъдат избити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    12 Ное 2022 12:57ч.

    Кат ви управляваше шефа на Кгб в София бяхте у дома си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    12 Ное 2022 14:11ч.

    Благодаря Ви, SIMO. Какво от написаното от мен Ви подразни? Написах 5 изречения -приемам, че сме различни хора и мислим различно и в това е чарът на човеците- еднаквостта в мисленето е тоталитаризъм. Бъдете здрав! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да кажем на черното бяло

    12 Ное 2022 10:42ч.

    И да се изопачава света, той пак ще е това което Е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туф

    12 Ное 2022 11:06ч.

    Чудя се на Путин, защо още се мотае с тези хохли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев

    12 Ное 2022 11:47ч.

    Чака някой стратег от видинско да му даде акъл, очевидно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    12 Ное 2022 11:49ч.

    Вчера др. Ви Дугин е поискал главата на др. Ви Путин по повод на позора Херсон .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупавогрозен от ДБ

    12 Ное 2022 13:16ч.

    Също толкова абсурдно би било се твърди, че нацистка Германия е опозорила СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • учуден

    12 Ное 2022 12:20ч.

    Извинете за тъпия ми въпрос, но Херсон не беше ли евакуиран наскоро?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херсонският им майдан

    12 Ное 2022 12:40ч.

    При град с 200-300 000 население,изглеждат много смешно 200 души та Херсонски майдан. Явно градът е руски и хората избягаха за да не ги издавят укрите като взривят Каховското водохранилище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да,

    12 Ное 2022 13:54ч.

    Беше обявено, че ще се стигне до това трудно решение. Евакуираха и зоопарка на един от малките острови на Днепър в подконтролната на Русия част. Казват, че в града са останали тези, които не искат да искат при руснаците и съответно са от онзи процент гласували против присъеидиняванато към РФ, който в Херсон беше, мисля, най|голям. Сметките излизат точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко

    12 Ное 2022 12:42ч.

    После ще празнуват завземането му. Напролет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    12 Ное 2022 12:56ч.

    Вие гледайте др. Путин да не го ликвидират след тая 3та издънка, Херсон не може да си върнете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • льольо

    12 Ное 2022 13:02ч.

    За коя издънка трябва да го ликвидират? Влизам днеска в един американски проукраински сайт до вчера голяма еуфория заради Херсон, а днес нищо. Извода ми е като не знаеш как стоят нещата, не се обаждай. Аре, бегай у дневникко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аре ти пък

    12 Ное 2022 13:05ч.

    Прочети последното творение на др. Ви Дугин. При 100 000 убити и ранени жив от тая война тоя няма да излезе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А трябва ли да се връща Херсон? Него го чака "Освобождаване" (по американски от ИГИЛ)

    12 Ное 2022 13:11ч.

    При следващото руско завоюване там може да остане само баластра от срутената инфраструктура, а района ще остане изключително "аграрен" (така както предвиждаше един перверзен американски евреин-банкер (финансист на Рузвелт) за Германия през 1943-1946та, и както се очертава да стане 2024та)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупавогрозен от ДБ

    12 Ное 2022 13:20ч.

    Херсон не можем да си го "върнем", защото никога не е бил наш. Той е руски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    12 Ное 2022 13:11ч.

    Малий, БТА са надминали себе си. Направо са написали "ода на радостта". Какво щастие, какъв див възторг, тц.,тц. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    12 Ное 2022 13:16ч.

    Те тези от БТА напоследък така пишат, като че ли в САЩ ще ги вземат на издръжка още утре, вместо да ги пратят да мият нужниците на BLM... Като си прост и глупав - то е за цял живот...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    12 Ное 2022 14:02ч.

    Дъбейците са красиви и умни, като техния председател Ристьо. Личи си по специалните им коментари. Поне да бяха прочели малко за историята на гр.Херсон. Няма да им е излишна и тази на II св.в.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    12 Ное 2022 14:04ч.

    Естествено не са специални коментарите им. Всеки може да прецени какви са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    12 Ное 2022 14:36ч.

    Самият Херсон бе доста про-украински - за разлика от Донецк, Луганск, та дори Харков и Одеса. И по никакъв начин не им трябваше на руснаците, навряха си таралеж в гащите. Искаха да се изпъчат, че са завзели областен център. Ако ти нямаш намерение да завземеш с цената на всичко Николаев и Одеса, Херсон не ти трябва. https://en.wikipedia.org/wiki/Kherson

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 14:39ч.

    Красивитетът днес се опитва да запее нестройно някаква нова песен. Май! До вчера пеехте, че Дугин бил придворен идеолог не Кремъл! А пък В.в. Путин ве може да отиде да си легне, ако не си е пил ракийката с него. Хайде, моля, разберете се най-накрая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 14:43ч.

    Хленчът на нашите укро-бандеровски поддръжници е почти толкова смешен като фалшивия възторг около Херсон. Развитието на събитията около Херсон е резултат на ПРАКТИЧНОСТ и военен РЕАЛИЗЪМ! Самият не съм специалист по военно дело, но си задавах въпроси за случващото се (не само там). Предлагам на всички, отворете една подробна географска карта и разгледайте много, много внимателно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    12 Ное 2022 14:44ч.

    Уж до Лисабон щяхте да стигнете, а накрая почнахте да се обяснявате като ученички, че Херсон не ви трябвал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    12 Ное 2022 15:01ч.

    Лисабон го има само във вашите тъпи опорки. Никой в РФ не го е споменавал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 14:48ч.

    Няма да назидателствам, но ако на някому не е ясно, нека попита, ще му обясня. Предпочитам сами да се ориентирате! Като минимум съобразете: 1. Възможностите за нападение от север. 2. Разгледайте десния бряг, където е Херсон. 3. Съобразете фактор Днепър и това, че руснаците са на левия бряг. 4. Структура на черноморския бряг, 5. близостта на Одеса. 6. Има и доста други!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 14:54ч.

    С/у армията на РФ се оказа една силна и очевидно мотивирана армия, която има все още значителен ресурс от всякакъв вид. Зад нея стои целият Запад. Само помощта на щас е около 68 млрд. Щ.Д. Това е повече от целия военен бюджет на Русия за 2022. Другото иде отгоре. Под пагон в различно качество в Украйна са около 2 млн. души. На тях се гледа като на неизчерпаем ресурс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    12 Ное 2022 14:56ч.

    Ама много, бе! Цели десетки жители на Херсон са се събрали и чак са се изрисували!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 14:57ч.

    Запомнете тази фраза - "неизчерпаем ресурс". Това възпроизвежда методите и подходите на съветските генерали от ВСВ. Знаете за тази заповед: Нито крачка назад! Често е издавана. А за всеки случай отзад е стояла своя ОГРАДНА РОТА! Да не би на някой съветски солдат да ми мине през главата да отстъпи! "Великият" Жуков е наричан от своите командири и войници - "Мясник", да не ви обяснявам, какви ги е говорил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 15:01ч.

    На фона на всичко това, отстъплението е нанълно реалистично. Русия няма излишни хора и за разлика от Украйна НЕ ЖЕЛАЕ ДА ЖЕРТВА СВОИТЕ! Да, Дугин и крайните националисти са недоволни! В момента цялата операция се препланира и реорганизира и няма абсолютно никакъв смисъл да се хвърлят хора в огъня. Никакъв! Не забравяйте, че при остра ситуация, всичко мож да бъде издавено от язовирите нагоре по Днепър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 15:04ч.

    Не си въобразявайте, че украинците не могат да направят това! Там има бесни псета, на които няма да им мигне окото! Те страляха по ядрена централа! Тяхното ПВО стреля с опасни боеприпаси в жилищни райони - тези разрушени блокове, историята в Краматорск - всичко това е украинска работа, която пропагандата удобно хързулва към врага. Не бъдете наивници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 15:09ч.

    Огромната разлика е отношението към хората. Украинските командири пращат техните на сигурна смърт без колебание.Помислете, какви са тези хора, какъв е този режим, що за обществена среда е това?! Руската пропаганда (има и такава) твърди, че жертвите са 8-9 към 1. Вероятно по-реалистично е 6-7 към 1. Разсъждавайте по тези числа. И всичко това защо е?! Защото имаха една прекрасна държава ли? Или защото Коломойски, Ахметов, шоколадия са едни безукорни и прекрасни хора??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    12 Ное 2022 15:22ч.

    Съотношението 8:1 беше споменато от Путин пред Валдайския клуб. Не вярвам да си служи с пропаганда пред толкова журналисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 15:42ч.

    Вярно, колега! Забравих точно за това твърдение! Руските нрави и практики традиционно са били много жестоки, безмилостни! На първо място КЪМ СВОИТЕ, после и към врага. Вероятно по тази причина Западът откровено още много се страхува от Русия, въпреки порядъците разлики във въоръжение, сила, хора и т.н. Обаче, ето на, тук също има нови явления! Руснакът вече щади човешкия живот, не желае излишни рискове! Дугин може и д а изглежда разгневен, но преди всичко трябва реализъм и пресмятане на отношение похабен ресурс към потенциална полза. Американците никак не се усещат посрамени от факта, че ги победиха някакви брадати, планински козари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 15:15ч.

    Или пък защото американците и британците са поне 6-7 пъти по-красиви от руснаците. И понеже красотата трябва да се уважава - тям ще дадем плодородната си територия! Всичко това са идиотщини. Моля, нека останем при реализма! Девет месеца руснаците водиха една много странна война, която сме обсъждали нееднократно. Очевидно искаха да се мине с по-малко жертни и разрушения, което значи м/у другото, че гледат действително на хора и земя, като на свои. Обаче, междувременно залогът се вдигна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 15:27ч.

    На фона всички тези обстоятелства, на страховитата и смъртоносна схватка, която има потенциял във всеки един следващ момент да заличи буквално живота на Земята, считащата се за сериозна медия - БТА, излиза с една патетична дописка, за която буквално нямам думи. Дайте си сметка, докъде са докарани нещата! Дори най-примитивната комунистическа пропаганда от едно време си имаше подходящи места за изява - медии, където се публикуваха сериозни новини и анализи и ... други местенца, където занимаваха гражданството с емоционалните състояния на 17-годишни девойки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    12 Ное 2022 16:04ч.

    Какво пък толкова?! Днес и други сериозни медии цял ден държат на върха на водещите новини - историята и проблемите около някаква ... Иванчева! О, времена! О, нрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    12 Ное 2022 19:48ч.

    Херсон е исконен Руски град и пак ще бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    12 Ное 2022 21:18ч.

    И Одеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    13 Ное 2022 7:52ч.

    Не можах да разбера какво празнуват. Херсон е в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи