В следващите дни ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за промяна в Конституцията

В следващите дни ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за промяна в Конституцията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Има нагласа в мнозинството и на тази комисия, и на парламента, в следващите дни да бъде внесен общ проект за изменение и допълнение на Конституцията". Това заяви председателят на комисията по конституционни въпроси в Народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Комисията се събра днес и се зае да обсъди проекта за промени в основния закон на "Продължаваме промяната" - "Демократична България", който бе представен в неделя.

Трите формации, които работят по конституционната реформа, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обявиха, че ще изготвят свои проекти, но ще внесат общ. Първи ДПС представиха своя - още миналата година. В неделя ПП-ДБ също представиха своя. Формацията на Бойко Борисов все още не показала своите текстове.

"Тези идеи са част от усилието на на общия ни път да внесем общ законопроект", каза бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова.

На заседанието на комисията пристигна бившите констиуционни съдии Румен Ненков, проф. Пламен Киров и Благовест Пунев и преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова Снимка: Николай Литов

Проектът на ПП-ДБ предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет, като от него прокурорите се отделят в Прокурорски съвет, намаляването на правомощията на главния прокурор, въвеждане на мандатност на кметовете, както и смяна на националния празник от 3 март на 24 май. Друго предложение е президентът вече да не може да назначава свои хора за служебни министри, а тази функция да извършва редовното правителство в оставка. В тези случаи изборите ще се провеждат до 1 месец от разпускането на НС.

"Мислим, че трябва да намерим малко по-балансиран вариант от това, което вие предлагате. Няколко са - от една страна съгласуване с партиите, от друга страна гръцкия вариант", коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ. Тя обясни още, че не е постигнато съгласие за мандатността на кметовете. В проекта на ПП-ДБ се предлага да имат право да бъдат преизбирани само веднъж.

"Аз няма да навлизам в съществени подробности на нашия проект. Всички мисля, че имаме съгласие, че трябва да изпълним стандартите по отношение на съдийския и прокурорския съвет, така че съдиите да имат самостоятелност и независимост, а по отношение на наказателното правосъдие прокуратурата да има повече обществен контрол", каза бившата правосъдна министърка, но призова да не се изпада в "абсолютна липса на отговорност", когато партиите пишат общия си проект.

В неделя ПП-ДБ обясниха, че промените в инспектората ще бъдат изготвени от ГЕРБ.

Друго предложение на ГЕРБ е да се въведе непрекъсваемост на работата на парламента.

Правосъдният министър Атанас Славов също дойде, за да се включи в обсъждането на промените в конституцията
Снимка: Николай Лито
в

"Ние от "Възраждане" ще отхвърлим  категорично всички предложения за конституционни промени, внесени на този етап от представителите на "сглобката", заяви депутатът от "Възраждане" Златан Златанов. Той се съгласи, че основният закон има нужда от промени, но добави: "Във времето на геополитически турбуленции, при които се променят геополитическите полюси в целия свят, е абсолютно нездравословно да се правят резки завои".

БСП отказаха да коментират идеите на ПП-ДБ. Представителят им в комисията Мая Димитрова обясни, че някои от темите не са в дневния ред на обществото, но левицата ще изрази становището си след като бъде представен общия законопроект. ДПС също не изразиха становище.

Конституцията и проекта за промени
Снимка: Николай Литов

Аз съм склонен да приема известно разместване в така съществуващите колегии на ВСС, но не мога да приема, че обикновено Народно събрание може да направи отделни Прокурорски съвет и отделен Съдийски съвет, каза бившият конституционен съдия Румен Ненков. Според него това няма да отговаря на изискванията на Съвета на Европа.

Ние трябва да проявим уважение, след като членуваме в най-старата и най-масовата организация, ние трябва да се съобразим със стандартите за независимост на съдиите, коментира той.

"Ние не отговаряме единствено на препоръката, че в кадровия орган на съдиите най-минималният стандарт е да има равен брой представители на съдии, избрани от съдии, и от външни фактори", каза Ненков.

Иначе той започна изказването си с предупреждението, че "няма да участва в нещо, което не му харесва".

Според него е "нецелесъобразно" да се дава голямо предимство на съдиите, защото съществува опасност да се създаде "съдебна аристокрация на съдиите".

"Става дума за двама председатели на съдилищата, пет избрани от парламента и седем, избрани само от съдиите. Те дори не са избрани от парламента, а от ВСС двамата председатели. Това за мен е един разумен подход, всичко останало ще бъде пресилено", коментира той. 

Ненков предупреди внимателно да се обсъди въвеждането на индивидуална конституционна жалба. За това трите формации са постигнали съгласие. Тя е застъпена в проекта и на ПП-ДБ. Съдията обаче попита дали това няма да превърне Конституционния съд в пета инстанция след останалите съдилища у нас.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Напънала се планината ....

    25 Юли 2023 15:31ч.

    Напънала се планината и родила...мишка. Целта е безродници като ПП-ДБ-ейците, крадливите Гербери и ДПС-сари, да си създадат още "ламаринки за ... " и индулгенция за миналите и бъдещи кражби и престъпления. Под пушилката , която вдигнаха за националния празник, "да си вържат гащите", че много пари чакат от Европа за "усвояване", разбирай присвояване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    25 Юли 2023 22:25ч.

    Трите формации герб, ППДБ и дпс са единодушни, че 3 март не може да ни срами повече, затова скоро ще се отървем от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито конституция ще приемат, нито в Шенген ще влезем, нито в еврозоната ще ни приемат

    25 Юли 2023 15:40ч.

    Най-осезаемия дълготраен резултат от вредната дейност на това правителство ще са хаотичните движения като подаряването на оборудването за АЕЦ Белен на Уестингхайз (през бившата УССР) и дебелите неустойки, на които ще ни осъди холандското поделение на Ротшилд за простотиите около Нефтохим. Разбира се, през следващите два-три месеца, докато съществува това "правителство", напълно е възможно да ни окачат още някой воденичен камък на шията в угода на западните си господари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е ли редно промените в основния закон да се одобряват на референдум?

    25 Юли 2023 15:46ч.

    Опа, забравих, че сме в ЕС. Демокрацията е само наужким.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простолюдието , алоо !

    25 Юли 2023 16:04ч.

    Айде стига с тия референдуми бе, под път и над път - "Референдум, та референдум !" ... Само преливате от пусто в празно. Не виждате ли че т.н. "Демокрация" е превърната в пълна бутафория и ТЕ си правят каквото си искат ! На запад населенията вече се бъзикат с NWO че е форма на управление "ДЕМОКРАТУРА" ... Те не ви .бават за сливи, вие искате референдуми за всяко нещо ? И какво като направят референдум ? Това нещо по-различно ли е от Изборите, които си фалшифицират както им дойде ? Не е . Вид гласуване, вот ! Не са поискали - не са го фалшифицирали. Механизмите са изчерпани, търсете ДРУГИ начини за съпротива. Не бъдете овце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 13:04 ч. - Поздравления за коментара, Истината и само Истината! :)

    25 Юли 2023 17:52ч.

    На запад населенията вече се бъзикат с NWO че е форма на управление "ДЕМОКРАТУРА". ... Ма те са си го написали публично пред милиардна публика в частната американска енциклопедия пише: ....... "Нов световен ред (известна с английското наименование New World Order, NWO) е конспиративна теория, според която световните събития се управляват задкулисно от малка група хора, „световният елит“ (масоните, кралските фамилии, клубът „Билдерберг“, Комитет 300, Ротшилд, Рокфелер. и др.), които целят създаването на световно правителство и негово ТОТАЛИТАРНО УПРАВЛЕНИЕ." ..... Мдам, това няма общо с управлението при социализма, на който строй удобно залепиха етикета: тоталитарно. Лъжа и измама, за грабеж и разруха! и още ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Световната история сочи, че управлението с насилие и жестокост, завършва с фиаско за рекетьорите!

    25 Юли 2023 17:58ч.

    Пет 5 човека седнали да променят основния закон и даже НЕ дават възможност да се прочетат промените от суверена, който поддържа държавата и издържа "вносителите", а директно решили и внасят за одобрение. Горките! .... Мдам, хората пари дават, за да не мислим, а да изпълняваме! :) Смешници, понеже световната история сочи, че управлението с насилие и жестокост, завършва с фиаско за рекетьорите. ... и още ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целта - заличаването на суверенните държави!

    25 Юли 2023 18:04ч.

    "Обща тема на конспирациите за NWO е съществуването на таен световен елит, който ВЛИЯЕ върху ключови световни събития (обществени, политически,исторически, дори природни). Според конспиративната теория целта е установяване на единно световно управление и съответно ЗАЛИЧАВАНЕТО на СУВЕРЕННИТЕ ДЪРЖАВИ. В това число политически и финансови събития се твърди, че са оркестрирани от скрити организации." Богатите защо не се наслаждават на живота си, а се главоболят с такива тежки задачи? ... и още ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ти не знаеш какъв е залога!"

    25 Юли 2023 18:10ч.

    Това казал Киро на Ради, когато обявил, че ще пусне "записа" от среднощното събрание на ПП публично. Написа го колега тук под друга статия. И какъв е ЗАЛОГА, че така скоростно бързат да свалят гл.прокурор, да отнемат концесия, да променят Конституцията?! Питайте братя и сестри журналисти, питайте КАКЪВ Е ЗАЛОГА, за да изпълнява ЧУЖДА воля против националните интереси на Българския народ и държава?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласуват ли за промяна на конституцията

    25 Юли 2023 15:51ч.

    Има само един положителен момент. Трябва да се свика Велико Народно Събрание и това да се разпусне. НОВИ ИЗБОРИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 3 в 1- неочаквано добра комбинация

    25 Юли 2023 15:51ч.

    Нов стил - хигиена нулева, се едно съм бил с Албена Вулева. ГЕРБ, ДПС, ППДБ Не три в едно, а quatro, беше ми много приятно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    25 Юли 2023 15:57ч.

    отявлени бандити от ала бала и ко ще променят конституцията! народът като вкаменен, е явно трябва да изчезне в радевата синергия с дневния ред на фащ…някога войната е и шанс за морето от простащина , малодушие и поквареност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Христов

    25 Юли 2023 16:24ч.

    Няма такава държава,но няма и такъв народ.Стойте си по диваните и чакайте да ви спаси НЯКОЙ.КОЙ,КОЙ,ааааааааааааааа,НЯКОЙ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов - "промяна в Конституцията"?

    25 Юли 2023 16:25ч.

    Нали все пак промяна, подмяна на или на нова конституция се допуска само ако се извършва от Велико Народно Събрание?! На къде са се втурнали всичките тези суяци и мачкани шушляци? Пак гадости с поредно, крещящо до небето, беззаконие? Не стига, че са не легитимни: - При 40% гласували т.нар. "спечелили" изборите нямат никакво основание да претендират, че са легитимно избрани. И това без да се вадят % на "избирателите" тип АЛА-Бала! - Лошо, много лошо - жалки мошеници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове

    25 Юли 2023 16:30ч.

    Всички са ДъПъСъ,а се кълняха особено мутрите.Скоро Ердоганя ще дойде за своето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин от 3-те милиона

    25 Юли 2023 22:17ч.

    Скоро Ердоганя ще дойде за своето ? Ами да идва, като сте овце и не се вдигате на протест... Да не искате да организираме чети и да дойдем с "Радецки" по Дунава да ви освобождаваме ! Тъпейте, учете турски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • milenava

    25 Юли 2023 16:41ч.

    Промени в Конституцията могат да се решават само от Велико Народно Събрание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    25 Юли 2023 16:59ч.

    пиши се по бългърски ве milen,отъ какъв зор еваваш АБВ-то (нъл обичками 11 май и Божията благодат. та Промени и въобште се правят съ мозък (казъх ли нешту):българското колективно съзнание е Алогично,казано на български. повтарям:аааалогично

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Институт за Глобална Сигурност

    25 Юли 2023 17:24ч.

    Всяка държава се дефинира със задължителни атрибути : охранявана държавна граница, очертаваща земята на държавата. Национален химн. Национален празник ! Националния празник дефинира нацията , ако се сменя със всяка империя , която е на власт , значи няма нация , а има тълпа/стадо/сбирщина .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълзящата контрареволюция. Колкото повече пипат републиканската Конституция, толкова повече я развалят

    25 Юли 2023 17:28ч.

    КОНСТИТУЦИЯ на Народна република България от 6.12.1947 г.///// Глава I Народна Република България////// Член 1 България е Народна Република с представително управление, създадена и утвърдена в резултат на героичните борби на българския народ против монархо-фашистката диктатура и на победоносното народно въстание на 9 септември 1944 г.///// Член 2 В Народната Република България цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа./////// Тази власт се осъществява чрез свободно избрани представителни органи и чрез допитване до народа.////// Всички представителни органи на държавната власт се избират от гражданите въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Член 3 Избиратели и избираеми са всички граждани на Народната Република, навършили осемнадесетгодишна възраст, без разлика на пол, народност, раса, вероизповедание, образование, занятие, обществено положение и имотно състояние, с изключение на поставените под запрещение и лишените с присъда от граждански и политически права. Военнослужащите в редовете на българската народна войска се ползуват с право да избират и да бъдат избирани наравно със всички останали граждани.////// Член 4 Представителите на народа във всички представителни органи са отговорни пред избирателите. Избраниците могат да бъдат отзовавани и преди срока, за който са избрани.////// Начинът за произвеждане на избори, както и редът за отзоваване на народните избраници се уреждат от закона.////// Член 5 Народната Република България се управлява точно според Конституцията и законите на страната. ====> Някъде в буржоазната ни антинародна Конституция от 1991 г. да пише, че властта принадлежи на народа? - Не! Защо да принадлежи на народа? Има си "елит", т.е. мафията след 10.11.1989 г. ====> Някъде в буржоазната ни антинародна Конституция от 1991 г. да пише, че "Представителите на народа във всички представителни органи са отговорни пред избирателите. Избраниците могат да бъдат отзовавани и преди срока, за който са избрани.", така както е посочено в чл.4 на Конституцията на Народна република България от 1947 г.? - Не! Защо да се тревожи мафията, пардон - "елитът"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво за ценната информация, българино! Това беше истинската народна демократична конституция в името на народа!

    25 Юли 2023 18:16ч.

    Лъжливата демокрация ПОДМЕНИ и обезцени съдържанието на важни понятия и добродетели с най-важната целенасочена промяна: ПРЕМАХНАХА КОНТРОЛА НА СУВЕРЕНА над ВЛАСТТА! Което е знак, че целта на промените и реформите е била една: лъжа - измама - грабеж и разруха, за да се ликвидират суверенните държави в Източна Европа. И на други места. Позор за човешкия разум и цивилизация. Позор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Юли 2023 18:16ч.

    Простолюдието , алоо ! 25 Юли 2023 13:04ч. Именно! Интересно е, че ни едните се обиждат, ни другите. Тия на снимката - ти ги плюеш, те мислат, че дъжд вали. Простолюдието - всеки петък задръства пътищата, където температурата е 50 градуса....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Посолството" е във вихъра си

    25 Юли 2023 19:21ч.

    Кога друг път ще има такова послушно правителство, готово да затрие държавата си. Уникално прости и нагли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малцинството побеждава мнозинството

    25 Юли 2023 20:30ч.

    Няма как най-тъпите, най-неграмотните, най-продажните, най-зависимите , най-неморалните депутати за всички издания на НС да правят конституция, да не говорим че са нелегитимни и непредставителни, предвид 70% негласували, а от останалите имат половината подкрепа. Ние правова държава ли сме или вече сме лукова глава?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДЛР<<Iustitia - Съ Нами Богъ!>>ДВЛ

    25 Юли 2023 20:53ч.

    Тя държавата им гори под краката и ще се срути на главите им, а те седнали Конституцията да оправят!?! От две години в Агенцията по вписванията се осъществяват от обективна страна целият спектър на длъжностните престъпления! Загубени са с празниците наедно!!! Госпожицата от Сините камъни си върти синджирчето под носа им и ги прави на луди! А те – Конституция и празници!... Атанас да си оправи ведомството! Надежда я прикриваше. Сорбоната я прикриваше, че и я бонусираше. Ковачева още я прикрива. А нашият отнесен ли, отнесен!... Доказателства ли няма!? Ето му! В оригинал! С материална доказателствена сила! https://drive.google.com/drive/folders/1W6KsKfQNVzkwesqnlCGoUHoSOUeKONIZ Или ще чака Сарафов да му свърши работата!? Ще я свърши! Но с нея и него, че и Вас!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Одата на радостта ,а ?

    25 Юли 2023 21:21ч.

    Разпада ,Разложението ,корупцията и беззаконието са ужасяващи. Само гледайте тримореца как ще колабира територията. Той не е от тука , само си фигурира. Трагедията с лош край е неизбежна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дебилна история в лудницата

    25 Юли 2023 21:17ч.

    Отменяйте конституцията и затваряйте нещастната лудница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    25 Юли 2023 21:23ч.

    Костов и сие +ДС на БКП погребаха България. Царя ни оправи.А ГРОБ до завърши кочината.Сега грухтящото стадо на сглобката доунищожават колонията.С бездействието си стадото оФце ще ревете един ден от безпомощност но ще е късно. Има около 500 Предателя за физическо ликвидиране. Не са много на фонът на затритите душици от ковид истерията(или загиналите от катастрофи годишно). 500 за ликвидиране за назидание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи