В САЩ се опасяват от „непредсказуеми“ последствия от решението на Байдън за Украйна

В САЩ се опасяват от „непредсказуеми“ последствия от решението на Байдън за Украйна

Решението на президента на САЩ Джо Байдън да изпрати HIMARS MLRS в Украйна заплашва да има непредвидими последици за международната сигурност. 

Според експертът по геополитика Франсис Семпа в началото американският лидер твърдеше, че Вашингтон няма да доставя ракети на Украйна за удари срещу Русия. Няколко дни по-късно обаче той промени решението си и обяви „да предостави на украинците по-модерни ракетни системи и боеприпаси“. „По време на военен конфликт такова объркване може да стане направо опасно“, казва Семпа. 

Авторът на публикацията в списание American Thinker цитира думите на източник от администрацията на Байдън, според които те ще могат да „поразяват цели на разстояние до 80 километра“. 

„Разбира се, когато украинските войски получат тези ракетни системи, нищо няма да им попречи да поразят цели на руска територия“, предполага наблюдателят. 

Публицистът отбеляза, че подобен обрат в политиката на Байдън се е случил веднага след като САЩ подкрепиха влизането на Финландия и Швеция в НАТО. В отговор, както припомни Семпа, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев каза, че с влизането на Швеция и Финландия в НАТО вече няма да може да се говори за какъвто и да е безядрен статут на Балтийско море. „Може само да се гадае как ще свърши всичко“, заключава авторът, призовавайки Байдън „да не дразни руската мечка“. 

По-рано САЩ обявиха споразумението за доставка на реактивни системи за залпов изстрел HIMARS на Украйна, при условие че Киев не ги използва за нанасяне на удари по руска територия. Президентът на Украйна Владимир Зеленски публично обеща да изпълни това искане. В същото време депутатът от Върховната Рада Егор Чернев не изключи възможността за удари по руска територия с ракети, доставени от САЩ. 

Кремъл подчерта, че Москва няма кредит на доверие към властите в Киев, тъй като Зеленски не изпълни нито едно от обещанията си за мирно разрешаване на конфликта в Донбас.

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    05 Юни 2022 14:35ч.

    Не се опасявайте, а бъдете сигурни, некандисващи зелени човечета .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    05 Юни 2022 14:53ч.

    HIMARS MLRS с ракети до 80км е без стратегическо значение за Русия. Украинците и без това си имат свои системи за реактивен огън. Вече с ракети за 300км е друго нещо. Тогава имам лошото предчувствие, че подобно система може да се появи и в САЩ в ръцете на някакви психически неуравновесени хора. Може би с малко Джавелини и Стингъри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предчувствам

    05 Юни 2022 17:08ч.

    Доставка на руски ракети за КНДР, с които Ким да опраска американците в юга, о-в Гуам, Окинава…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво ще е трофейните Стингъри, Джавелини, NLAW и др. подобни да се озоват на улиците в американските и британски градове.

    05 Юни 2022 22:41ч.

    Особено около големите летища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    05 Юни 2022 15:00ч.

    Невидимият приятел на Байдън му помага да взима тези тежки решения, затова не може да стане ясно какво "решение" е взел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • росен

    05 Юни 2022 15:41ч.

    Абе престанете да дърпате мечката за опашката! Накрая ще платим всички злобата на щатците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайно време е да се унищожат американските бази в Европа, ако трябва с ядрено оръжие

    05 Юни 2022 16:14ч.

    Всички граждани на съединените Американски щати хванати на европейска територия да бъдат обесени. По възможност да се започне с тези от български произход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има равно поле на мястото на базите

    05 Юни 2022 18:36ч.

    Ако само посмеят да направят някоя идиотия чрез наркоманизираното си прокси, базите за ПРО на САЩ (уж срещу Иран) в Полша и Румъния ще бъдат изравнени със земята. Да си спомнят Иран какво направи, след като убиха генерал Сюлеймани. И хич да не се надяват на НАТО, че ще ги спаси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и без оправдания вече

    05 Юни 2022 18:37ч.

    Междупрочем, има убит руски генерал в Донбас, това е работа на САЩ и Русия повече няма да търпи уродщините им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • една хохълка

    06 Юни 2022 1:36ч.

    Си беше кръстили дъщерята Джавелиния. Следваща кукувица може да си кръсти децата Химарс/ка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи