В САЩ одобриха лабораторно отгледано пилешко за продажба в страната

В САЩ одобриха лабораторно отгледано пилешко за продажба в страната

Лабораторно отгледано пилешко на "Гуд Мийт". "Снимка: АП

Американското министерство на земеделието и Агенцията по храните и лекарствата (АХЛ/FDA) одобриха продажбата на лабораторно отгледано пилешко месо в страната, предаде ДПА. 

В сряда “Ъпсайд Фуудс” и “Гуд Мийт”, две калифорнийски компании, потвърдиха, че са получили зелена светлина да предлагат в САЩ "клетъчно култивирано" или "култивирано" месо, произведено без необходимостта от традиционно клане на животни. 

От “Гуд Мийт”нарекоха  одобрението за производство и продажба на култивирано месо в САЩ "преломен момент за разрастващия се сектор на култивираното месо, птиците и морските дарове, както и за световната хранителна индустрия".

“Ъпсайд Фуудс” нарече одобрението "исторически крайъгълен камък" и "началото на изцяло нова ера в производството на месо".

“Джойнт Баялоджикс”,  компания, която си сътрудничи с “Гуд Мийт”, също получи разрешение за производство на тези иновативни продукти.

Култивираното месо се отглежда в стоманени резервоари, като се използват клетки, получени от живо животно, оплодена яйцеклетка или специализирана клетъчна банка.

“Ъпсайд Фуудс” произвежда големи листове от пилешки клетки, които след това се оформят в котлети и колбаси. 

Въпреки че тези лабораторно отгледани продукти няма да се предлагат в магазините за хранителни стоки в САЩ в близко бъдеще поради ограничения в разходите и мащабирането, “Ъпсайд Фуудс” и ”Гуд Мийт” планират да въведат своите предложения в ексклузивни ресторанти. 

Над 150 компании в света се фокусират върху производството на месо на клетъчна основа, което обхваща не само пилешко, но и свинско, агнешко, риба и говеждо месо, тъй като въздействието на традиционната консумация на месо върху околната среда е най-силно изразено при говеждото месо.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • malart

    22 Юни 2023 12:07ч.

    В ексклузивни реторанти... Нека си остане засега там, но от ЕК готови да го лансират и на нас след насекомите. Всъщност насекомите ще ни се видят здравословни пред възможността от такава шитня

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В България отдавна

    22 Юни 2023 16:42ч.

    се влагат съставки от насекоми. Даже не знам въобще има ли какъвто и да е колбас бе з кармин. Кармина се отделя от женски бръмбари и се използува за оцветяване. И това е само една от съставките на боклучавата храна масово продавана у нас. Аз намирам че откакто България стана член на ЕС с всяка година хранителните продукти стават все по лоши и уви все по опасни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    22 Юни 2023 12:21ч.

    ИЗВРАТЕНЯЦИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • молете обединените сили на Русия и Китай да ни отърват от тая чума

    22 Юни 2023 12:50ч.

    Всичкото това, което ни се предлага вече при плодовете и зеленчуците, сега се прехвърля и на месото. Тайни повече няма, всичко е явно - грижат се за нас, като ни съкращават чрез ужасните болести на цивилизацията. Яжте малко или само произведено от вас, макар че втората възможност става все по-рехава, защото храните за животни и семената, които купувате - те също са гмо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има една машина

    22 Юни 2023 13:01ч.

    В която като навират салам, а излиза говедо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    22 Юни 2023 13:26ч.

    Да не би досега да не ви се е случвало да ядете месо със странен вкус в някои международни вериги ресторанти. Такова месо, което не прилича нито на пилешко, нито на телешко, нито на свинско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Юни 2023 13:56ч.

    Всичко е отдавна предсказано от Холивуд! Има един филм "Soylent green" (1973).Там така "култивираха".Накрая култивираха и ..."човешко".... :(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скромен притежател на 3 български дипломи

    22 Юни 2023 13:57ч.

    Ядох. На летището в Чикаго. Сандвич с "телешко".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Крилце или кълка"

    22 Юни 2023 15:00ч.

    Животът имитира изкуството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Европа отдавна се консумира такова месо

    22 Юни 2023 15:10ч.

    Предимно холандците произвеждат изкуствено бяло пилешко месо. То е по-скъпо. Когато си купите полуфабрикат от бяло пишеко месо или си поръчате сготвено, знайте, че може да е изкуствено създадено. Полуфабрикат или сготвено не личи какво е месото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Месояд

    22 Юни 2023 17:00ч.

    Хлебарките май ще ни се видят по-добрия вариант.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи