В САЩ екзекутират осъден на смърт по нов метод - кислородна недостатъчност чрез отравяне с азот

В САЩ екзекутират осъден на смърт по нов метод - кислородна недостатъчност чрез отравяне с азот

Кенет Юджийн Смит е изправен пред екзекуция за убийство от 1988 г.

Осъден на смърт затворник в американския щат Алабама е избран да бъде първият, който ще бъде екзекутиран чрез азотна хипоксия, след като Върховният съд на САЩ отказа да спре противоречивия и неизпитан метод на екзекуция, сравняван от ООН с изтезание.

58-годишният Кенет Юджийн Смит е осъден на смърт от 1989 г., след като е намерен виновен за извършването на убийство.

През 2022 г. той беше подложен на неуспешен опит за екзекуция чрез смъртоносна инжекция, за която адвокатите му твърдят, че му е причинила силна физическа и психологическа болка, включително посттравматично стресово разстройство.

В сряда Върховният съд на Съединените щати отказа да спре екзекуцията на 25 януари с азотна хипоксия - настъпване на кислородна недостатъчност на тъканите чрез отравяне с азот.

Съдиите отказаха да изслушат правното оспорване на Смит, според което втори опит за екзекуция от Алабама - след като първият неуспешен опит му е причинил тежка травма - би нарушил Осмата поправка на Американската конституция, която гарантира защита срещу жестоко и необичайно наказание.

Нито един съдия не изрази публично несъгласие с решението.

Ако бъде изпълнена, екзекуцията на 58-годишния Смит ще бъде първата екзекуция с газ от 1999 г., когато осъден убиец беше екзекутиран с циановодород.

Какво прави екзекуцията на Смит противоречива

Екзекуцията на Смит трябва да се извърши в рамките на 30 часа, които започнаха да текат в 8 сутринта в четвъртък българско време, освен ако не получи отсрочка в последния момент от федералните съдилища.

Азотният газ ще се прилага през маска за лице и по този начин тялото на осъдения постепенно ще бъде лишавано от кислород.

През 2023 г. в Съединените щати са извършени 24 екзекуции, всички до една чрез смъртоносна инжекция. За американските щати, в които смъртната присъда все още е позволена от закона, е все по-трудно да се снабдяват с барбитурати, използвани в протоколите за екзекуция със смъртоносна инжекция. Алабама е един от трите щата, които са одобрили използването на азотна хипоксия за екзекуция.

Републиканският главен прокурор на Алабама Стив Маршал описа спорния метод като "може би най-хуманния метод за екзекуция, измислян някога". Говорителят на службата по правата на човека на ООН в Женева Равина Шамдасани, напротив, предупреди, че методът може да се "равнява на изтезание или друго жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание съгласно международното право за правата на човека".

Щатът Алабама прогнозира във федерални съдебни документи, че азотният газ ще "причини безсъзнание за секунди и ще причини смърт за минути".

За какво престъпление е осъден Смит

През 1988 г. Смит е изправен пред съда и намерен за виновен за убийството на съпругата на пастор, Елизабет Сенет. Той има съучастник в убийството, който също е осъден на смърт. Екзекуцията му е изпълнена през 2010 г.

Според обвинението и двамата мъже са получили по 1000 долара от съпруга на жертвата, за да я убият. Чарлз Сенет сам отнема живота си седмица след нейната смърт.

Смъртното наказание е премахнато в 23 американски щата, докато губернаторите на други шест - Аризона, Калифорния, Охайо, Орегон, Пенсилвания и Тенеси - са забранили използването му.

Преди първия опит за екзекуцията на Смит бившият местен шериф Рони Мей разказа за "ужасяващата" сцена на убийството на Елизабет Сенет от 18 март 1988 г., когато отговаря на обаждането на Чарлз Сенет - пастор на Църквата на Христос в Шефилд.

Сенет твърди, че е намерил съпругата си Елизабет Сенет мъртва в дома им на "Кун дог семетъри роуд" в окръг Колбърт. Тя е била намушкана в гърдите и шията и бита с уред за камина в инсценирано да изглежда като нахлуване в дома и кражба с взлом предумишлено убийство. Следователите заключават, че г-жа Сенет е била убита от наемници, а поръчителят на убийството ѝ е собственият ѝ съпруг.

"Тя се е борила с тях и се е борила здраво. За мен беше ужасно", разказва Мей, който по това време беше главен следовател в шерифската служба на окръг Колбърт. И добавя: "Съчувстваш на жертвата и на това, през което е преминала - и на ужаса, през който е преминала в последните си минути."

Присъдата

Смит е признал вината си и участието си в извършването на убийството на Елизабет Сенет, заедно с Джон Форест Паркър, който е екзекутиран през 2010 г., и трети човек, който е уредил случая, записано е в правоприлагащите и съдебни документи. На първия процес срещу него журито гласува за смъртна присъда Смит. На втори процес гласува с 11-1 и вместо смъртна присъда препоръчва доживотен живот без замяна, но съдията в крайна сметка го осъжда на смърт.

Адвокатите на Смит правят опит за отмяна на смъртната присъда от Върховния съд на САЩ и преди опита за екзекуция през 2022 г., но и тогава първоинстанционният федерален съд отхвърля искането за спиране на екзекуцията.

САЩ са една от двете държави от Групата на седемте (Г-7), в които смъртното наказание не е отменено и продължава да се прилага. Другата такава държава е Япония.

Източник: Дневник

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • В САЩ всичко става все по-ненормално не с дни, а с часове

    25 Яну 2024 15:57ч.

    А покрай тях и във всичките им "съюзници".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    25 Яну 2024 16:25ч.

    Соросите се експерти по измъчването, убиства с гас, химически и други иначе забранени от ООН методи за изтребление. Варварството е закона в сащ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гилотен

    25 Яну 2024 16:19ч.

    Този герой е въвел "хуманния метод" за бърза, индустриализирана екзекуция. Сега може да въведат и финия, човешки метод "разговор с изкуствен интелект". Екзекуцията може да трае седмици в зависимост от коефициента на интелигентност на осъдения. Изпадането в предсмъртен делириум и загубата на съзнание ще са хуманно бавни. А защо да не му набият наведнъж десет двойни бустера от оная ваксина, после може и да го пуснат в къщи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е опасно

    25 Яну 2024 16:22ч.

    Може изкуственият интелект да придобие суицидални наклонности, които после да ни се натресат на нас, когато си говорим с интелекта по интелектуални въпроси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    25 Яну 2024 17:27ч.

    наследниците на Гилотен са подали молба за промяна на фамилията, но са я отхвърлили

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-хуманната диктатура

    25 Яну 2024 16:20ч.

    дори убийствата са хуманни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелената миля

    25 Яну 2024 16:34ч.

    Защо просто не го сложат на електрическия стол?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гого

    25 Яну 2024 17:20ч.

    Щото и токът стана кът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    25 Яну 2024 20:02ч.

    Неуспешна екзекуция със смъртоносна инжекция? Това и най-извратения англосакс не може да го измисли. Тоя смъртник сигурно оттогава си мисли, че всъщност е умрял и това сега е задгробния живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба Гицка

    25 Яну 2024 21:16ч.

    Божке, прилича на Любо Нейков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    25 Яну 2024 21:26ч.

    Късметът, съвсем мъничко късмет, не е достигнал на осъдения Кенет Смит. Ако адвокатите му бяха успели да поотложат изпълнението на присъдата с няколко месеца, то Кенет, вместо смърт чрез азотна хипоксия, щеше да стане първия човек, екзекутиран от палач-изкуствен интелект. Да умреш от ръцете на изкуствен интелект е истинско удоволствие. В настоящия момент той изпълнява смъртните присъди по два начина. Два, но и двата са изключително благородни и хуманни. При първия осъденият се поставя в легнало положение. Преди това той е изкъпан, грижливо обтрит с благовонни масла от сертифицирани девственици. Облечен е в дрехи от китайска коприна, ръчно ушите ва Гуанджоу. Осъдениеят бива нагостен с либимите му гозби и напитки. Едва тогава започва изпълнението на смъртаната присъда. Изкуственият интелект начева изразителен прочит на Георги Господиновия роман "Времеубежище". Осъденият е длъжен да слуша, това всъщност е последното му земно задължение. Лека-полека той се унася, появяват се първите признаци на аноксия, пулсът плавно гасне и той блаженно умира като подводничар в ранена подводница, останала без кислород. Смъртта обикновенно настъпва доста преди последната 372 страница. При втория начин на екзекуция изкуственият интелект кара осъдения да решава шахматни етюди - белите започват и дават мат на 9-ия ход. На дъската има доста фугури. Решението никак не е лесно. Смъртникът се напряга, почва да губи самообладание. Тогава изкуственият интелект му покзва решението. С ловко движение той напъхва в задника на клетника черен топ, дама, офицер, два бели коня на Пржевалски и осем разноцветни пешки. Позицията мигом се редуцира към познатите шахматни ребуси от неделните броеве на The Times. Изненадата от нестандартното решение и усещането , че си обладан от дървени шахматни фигури причиняват бърза и безболезнена смърт. Симптомите са й сходни с тези, причинени от блажен внезапен инфаркт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    25 Яну 2024 22:07ч.

    Бря! Те наистинката били 372. Страниците. Таман се канех да опониргвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да има убежище

    26 Яну 2024 8:18ч.

    От Времето за таквизи идиоти, кат соросоидите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    28 Яну 2024 18:38ч.

    Нищо не е наред тук, първо убийството обичайно не се наказва със смърт, много убийци излизат на свобода или в краен случай са с доживотен затвор. Второ, имаме един подбудител и двама извършители, отговорността е на подбудителя, след това на извършителите. И трето, смъртното наказание би трябвало да е забранено, макар че разрешаването на евтаназия е в някакъв смисъл разрешаване на смъртно самонаказание. Ако изобщо има хуманен метод, предполагам, че би трябвало да е нещо като евтаназията, в болнични условия, обаче лекарите не могат да бъдат превръщави в убийци, не, че не са, чрез абортите (убийство на жива душа, осъдена от собствената си майка). Хипократовата клетва им забранява да правят аборти, ако не са я променили. В крайна сметка се вижда, че владее дух на жестокост в модерния свят. От една страна се занижават много присъди и се легализират много престъпления, което е жестоко към обществото, което престъпниците заразяват и тормозят. Но когато трябва да се убият и престъпниците, пак виждаме жестокост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи