В разговор с председателката на ЕП Вежди Рашидов призова България да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния по пътя към Шенген

В разговор с председателката на ЕП Вежди Рашидов призова България да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния по пътя към Шенген

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство. Затова страната ни не заслужава повече да стои отстрани и е време да бъде приета в Шенген, заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на срещата си с председателя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Вежди Рашидов призова страната ни да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенгенското пространство. България се е доказала като предвидим и надежден член на Европейския съюз (ЕС) и заслужава работата ѝ да бъде оценена достойно, допълни той. 

Вежди Рашидов изрази благодарност към председателя на ЕП Роберта Мецола за последната резолюция, с която за пореден път евродепутатите призоваха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани и да бъдат приети в Шенгенското пространство. Той припомни, че страната ни пази по надежден начин българската граница, която е и външна за ЕС, и тези й действия са били оценени от Европейската комисия.

По време на разговора председателят на Народното събрание припомни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани отново беше върната в дневния ред на Европа. Той заяви, че България е направила нужното за започването на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС и подчерта, че е време и Република Северна Македония да изпълни своите задължения, свързани с общото ни европейско бъдеще.

В края на срещата Вежди Рашидов посочи, че България е била сред първите държави, осъдили руската агресия в Украйна. Той информира председателя на ЕП, че само преди седмица българският парламент е приел решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Освен това страната ни полага грижи за много бежанци от Украйна, потърсили помощ у нас, добави председателят на Народното събрание.

Утре Вежди Рашидов ще участва в тържествената церемония по отбелязването на 70-ата годишнина на Европейския парламент, съобщиха по-рано от пресцентъра на Народното събрание. Церемонията ще се проведе от 11:30 часа по време на пленарната сесия на парламента в Страсбург.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ние нямаме такъв път

    21 Ное 2022 19:04ч.

    Истинският човек, ако го има, трябва да се запъти към звездите. Не в буквалния смисъл, разбира се. Вашия шенген си го заврете на тъмно, да не го гледаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер ПРЕД ФАЛИТ

    21 Ное 2022 19:57ч.

    НИКАКЪВ ШАНГЕН!!! НЕ НА ЕВРОТО !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лалю

    21 Ное 2022 19:17ч.

    Веждьо, ака искаш наистина Шенген за България, обади се на твоя аркадаш Ердоган, та той да направи една висооока гранична стена с България, за де не влизат за Европа през нас емигрантите. Ние не можем я стори, защото яко краднат твоите (нашите) политици. Иначе Шенген за нас ще почака, а всъщност за какво ли ни е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не стане само да отделят Източна Румелия от останалата България от голям зор да се докараме на западните корумпета?

    21 Ное 2022 19:48ч.

    Че и без друго благодарение на членствата ни в "евроатлантическите структури" страната ни едвам диша

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    21 Ное 2022 21:38ч.

    Урсули, Мецоли, камилски птици и свински прасета - елате да ги видите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питам се

    21 Ное 2022 21:46ч.

    Що ще украинското знаме на тази среща?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антрополога

    21 Ное 2022 22:21ч.

    Познайте кой пост в държавата още не е заемал Вежди Рашидов?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предсетател на Дружеството на въздържателите май не е бил още

    21 Ное 2022 22:27ч.

    Но не съм сигурен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе не разбрахте ли , б-е-е-е-е-е ???

    22 Ное 2022 8:02ч.

    НЕ ВИ ЩЕМ ШЕНГЕНЯ !!! Българите нямат никаква полза да ни вкарват в полицейската система на евроконцлагера ! Цифрово Гестапо ! И в момента без Шенген българите като граждани на ЕС си пътуват спокойно в Европа ! За какво ни е влизане в полицейската система ? Да ви идват глобите директно на адресите в България ?... Събуждайте се ! НЕ НА ШЕНГЕН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи