В последната минута: Макрон е внесъл промени във френското предложение, Пендаровски е доволен

В последната минута: Макрон е внесъл промени във френското предложение, Пендаровски е доволен

На символична церемония президентът на Франция Еманюел Макрон предаде ротационното председателство на ЕС, което завършва днес в полунощ, на премиера на Чехия Петр Фиала, съобщи БНТ. Френският президент отбеляза, че "последните усилия" на Париж са били да довърши споразумението между България и Република Северна Македония, за да започнат преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС.

"Убеден съм, че намерихме компромисно решение", каза Макрон по време на пресконференцията си и добави, че то носи сигурност и предсказуемост за всички.

Агенция Ройтерс отбелязва, че на 24 юни българският парламент даде на правителството зелена светлина да одобри рамка за преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

В Туитър Шарл Мишел - председател на Европейския съвет, написа: "Приветствам решението за споразумение на френското председателство, което ще проправи пътя за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония. Решението отговаря на изразените опасения. По-близко от всякога сме до целта: сега е моментът да кажем "да"."

Пендаровски: Новото в предложението на френското председателство е далеч по-добро за нас, модифицира някои от текстовете

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е на мнение, че не става дума за ново предложение, а за изменение на някои от текстовете в предложението на френското председателство за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, което е далеч по-добро за Скопие от предишния познат вариант, съобщи БТА.

По думите му Макрон го е информирал за съдържанието на променените текстове, както е информирана и българската страна и се очаква официална реакция от София и Скопие след консултации в двете държави. За телевизия Сител Пендаровски допълни, че Република Северна Македония се опитва да направи договор, с който ще има гаранция от ЕС и независимо от това, че френското председателство на ЕС приключва днес по това предложение ще продължи да се работи.

По-рано днес стана ясно, че на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон е съобщил, че консултациите по въпроса за присъединяването на Северна Македония са продължили "с македонските и българските власти" и въз основа на тези консултации е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси.

"Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото," подчерта Макрон.

От правителството на Република Северна Македония информираха за официално пристигналото предложение и допълниха, че предстоят широки консултации по него с правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Cicero

    30 Юни 2022 19:04ч.

    НС е гласувало това "предложение" в точно определен вид. Всякакви френски импровизации и опити за шмекеруване извън това не засягат ангажиментите на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анобим

    30 Юни 2022 20:01ч.

    Не знаеш какво ще реши Боко Втори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    01 Юли 2022 0:01ч.

    Кой ги пита българите?! България е на външно ръчно управление. Имаме марионетки "начело" на държавата. Ще "защитят" България така, че Македония да е доволна. Необходим е съд за държавно предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Юли 2022 19:11ч.

    Само нашите управленци още нищо не знаят, не са им казали лично и не са получили ферман от Франция !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    30 Юни 2022 19:18ч.

    Нагледно обяснена приказката "гаранция Франция"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    30 Юни 2022 19:24ч.

    Т. е. правят предложение, българския парламент го приема и вдига ветото върху започването на разговори с Македония и след като това се случи - променят текста на френскато предложение. Как България да има доверие в подобен подход. Нас ни лъжат вече безброй пъти по един и същи начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    30 Юни 2022 19:25ч.

    Такива отношения не се уреждат урбулешката, както казваше баба ми. Макрон е пълен дилетант във философия, културология, история, теория на управлението. С някакви конюнктурни политически актове тая работа излиза съвсем лайнjaна (като фамилията на ЕС-шефката) накрая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    30 Юни 2022 19:29ч.

    Макрон е преял на срещата с руска(украинска) салата и като му е дало зор в без 5, е изпразнил червото. И така много продуктивно завършва френското председателство , на кота 00.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 19:38ч.

    Как се чувствате, троловете? Доволни ли сте, доволни ли сте? Натресоха ли го четвъртит, кеф ли ви е? Споко, още има. Направо ще сте щастливи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естествено, ще са щастливи

    30 Юни 2022 20:25ч.

    те мразят "тази страна", кой открито, кой "подсъзнателно".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Квинт Невий Корд Суторий Макрон

    30 Юни 2022 19:55ч.

    Префект на преторианците по времето на императорите Тиберий и Калигула. Дали не е далечен правуйчо на сегашния Морон?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    01 Юли 2022 0:07ч.

    По всяка вероятност. И Тиберий и Калигула са известни с извратеностите си. И Квинт ще да е бил не по-долу, най-малкото е бил сводник на жена си. А за сегашният Макрон знаем, че е геронтофил, какво още крие ще се разбере по-късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    30 Юни 2022 20:05ч.

    А промените гласувани ли са от нашето правителство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекси Слав

    30 Юни 2022 20:10ч.

    Да, точно така. След като веднъж отстъпихме, така ще продължаваме до края. Всъщност, този предателски процес започна много отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 21:05ч.

    Няма да е нищожно, ако не се оспори. А в момента няма кой да го оспори. След това... Приказката за кака и кой се уредил. Всичката ни работа такава. Благодарение и на идиоти-тролове, като бандеровци, отчефронтовци и прочия непьющая....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    01 Юли 2022 0:33ч.

    Няма нужда, то е съгласно по презумпция. Робска подчиненост, какво да се прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не, не са СЪгласувани с нас.

    01 Юли 2022 7:47ч.

    Кой ли го очаква... Със сигурност не умнокрасивитетът и всички за които считат про100 Кирчо за "много умен, и пак ще си гласуват за него"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коварство, типично по френски

    30 Юни 2022 20:23ч.

    Ако някой си е мислил, че западните "съюзници" ще ни приемат за равни и достойни за тях е време да прогледне. Това няма да стане нито след една, нито след сто години. Киро бил неуспешен, напротив много успешен беше за атлантиците - скара ни с Русия, останахме без газ, предаде Македония. Чувам умнокрасив глас-мръсна русофилка. Не прагматична, защото от ноември ни очаква пустош.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франсетата даже много са ни приемали за равни, когато им наричаме гъзовете през 1205 година край Адрианопол

    30 Юни 2022 20:30ч.

    Нещо повече, те още не са го забравили това. Необходимо е да им го припомняме. Но за целта във властта и в държавната администрация не трябва да има прозападни предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 21:06ч.

    Изобщо не е френско коварство. Това беше толкова очевадно, че трябва да си идиот, за да не го видиш. Колко хора писахме тук, че точно така ще се случи... Ама някой трябва и да чете, не само да пише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    30 Юни 2022 20:53ч.

    Немога да приема за достоверна таз врътка на Макрон. Съмнявам се в някаква коварна машинация на Пендаровски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалом

    30 Юни 2022 20:55ч.

    Класическа врътка за глупаци...много сме прости

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 21:50ч.

    Колеги, дали е партенка, дали не, ситуацията е, че сме прекарани. А Пендаровски чак такава глупост няма как да изцепи, щото дъни Макрон. А това не се прощава. Пендаровски не е глупак като някои коментиращи да го мислят за глупак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекси Слав

    30 Юни 2022 22:09ч.

    И Македония ине миа ке моно Еллиники.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    30 Юни 2022 22:41ч.

    Новото предложение на Макрон означава пълно игнориране на българските претенции към Македония. То е изградено около отказ от обсъждане на исторически проблеми, което всъщност е същината на българските претенции - ние имаме претенции, че на базата на фалшифициране и кражба на история, Македония разпалва антибългарска омраза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    30 Юни 2022 23:00ч.

    - осъждане за държавна измяна на всички участници от българска страна, спомогнали за приемането на френското предложение; - скъсване на дипломатическите отношения с Франция; - излизане от Европейския съюз и НАТО; - обявяването на македонизма за расистка идеология - денонсиране на признаването на РСМакедония като държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немезида Никта Ереб

    01 Юли 2022 0:22ч.

    Браво за позицията! Напълно я подкрепям! Незабавен арест и съд за националните предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    01 Юли 2022 0:31ч.

    Няма никакво предложение, всъщност. Има диктат.Тотлитарният режим и съветската доминация беше по-демократичен и имахме повече суверенитет, май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    01 Юли 2022 0:43ч.

    Организиране на бойна група, която да отвлече макрон, да го доведе в Търново, където да излежи остатъка от дните си, затворен в Балдуиновата кула на Царевец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неам нерви

    01 Юли 2022 1:11ч.

    Значи оказа се че българските парламентаджии приеха предложение, което след това е било изменено?! И реакция от българска страна няма?! Както и да си го променят те вече са дали дума?! Много бързо ви увехна ентусиазма, предатели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    01 Юли 2022 3:01ч.

    Честито на гласувалите "за" френското предложение. Ако са имали някакви съмнения дали са национални предатели да си ги разсеят. Оказва се, че са направили френска любов на бракята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    01 Юли 2022 7:06ч.

    Ние простите празен лист ли сме подписали след толкова преговори и дръвчене, че накрая френския "ГАРАНТ" да го попълва еднолично? Така те гарантирана и за Полша предизайн ВСВ, както и за изпълнението на минските съглашения от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lizard

    01 Юли 2022 8:03ч.

    За пореден път излъгани от Европейските ни партньори с помоща на българските палячовци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100 години от подписването на Ньойският договор (27 ноември 1919 г)

    01 Юли 2022 8:41ч.

    Според документа, който се надявам някой ден да прочетем именно в glasove.com, териториите отнети от България трябваше да ни бъдат върнати след изтичането му, (2019). Нито РСМ, нито Гърция някога са имали такива намерения - 100 годишните им действия по "зачистване" от етнически българи го доказват. А сега след 2 години "мъки" френцките ни приятели ... бетонираха статуквото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече дори си мисля, че изфабрикуваха и сегашната ни правителствена криза,

    01 Юли 2022 8:57ч.

    за да може безродникът Кирчо да изпълни всички поръчки без да носи лична отговорност... Дори успя да отскочи до Брюксел за похвалата. Никога не трябва да забравяме, че Борисов е на къса каишка, а благодарение на истинските цели на ДПС, глобалистите имат безотказен инструмент за погазване на националните ни интереси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво още трябва да се случи,

    01 Юли 2022 8:47ч.

    че любителите на т.н. европейски ценности да проумеят, че се гаврят с нас и със стремежа ни да живеем като тях, "в бяла държава"... ПП Възраждане е единственият ни светъл лъч в момента, драги евроатлантици! И НАТО, и ЕС ни прецакват с финес и сякаш само обикновените хора го разбират... С приемането на EUR ще е същото - тотално прецакване... Опомнете се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    01 Юли 2022 11:52ч.

    Чесито на ,,умните" и ,,красивите", а БЪГАРИТЕ да го д***т!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    01 Юли 2022 11:56ч.

    А сетих се и за червените линии на левите леваци, какво ще кажат и те, сега е ред и за джендарските декларации и за окопите които ще копаеме по Добруджа и БОГ да пази БЪЛГАРИЯ!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    01 Юли 2022 14:29ч.

    Пендаровски е доволен, а ние сме прецакани. Прецакани от свои?!?!?! Така и Бисмарк ни прецака преди 100 години и раздра земята ни на пет парчета, които никога не събираме, заради тъпите, прости и алчни “наши” депутати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • montag

    01 Юли 2022 15:21ч.

    Нормално е МВнР да привика френският посланник и да поиска обяснение и информация за извършената промяна. Нормално е, но в държава различна от България ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи