В Полша откриха теч по петролопровода "Дружба", пренасящ петрол от Русия за Европа

В Полша откриха теч по петролопровода "Дружба", пренасящ петрол от Русия за Европа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Полската компания оператор ПЕРН (PERN) съобщи, че снощи е установила теч по една двете тръби на петролопровода "Дружба", пренасящ петрол от Русия за Европа, и е спряла изпомпването на петрол по нея, предаде Ройтерс.

Изтичането е открито близо до град Ходеч в Централна Полша по една от двете тръби от западния участък на "Дружба", по който суровият петрол стига до Германия, уточни компанията.

ПЕРН отбеляза, че втората тръба работи без промяна, че няма опасност за здравето на местните жители и че причината за инцидента се разследва.

Компанията заяви, че доставките за полските рафинерии не са засегнати и че е в контакт с германските партньори, които получават петрол по тръбопровода.

"Службите на ПЕРН са разкопали мястото, където е бил повреден тръбопроводът. Извършват се подготвителни дейности за ремонта му", написа тази сутрин компанията в социалната мрежа "Екс", известна преди като "Туитър".

Тя обаче не съобщи кога се очаква да бъде напълно възстановен петролопроводът и какво е въздействието върху доставките за Германия.

"Другите елементи от инфраструктурата на ПЕРН, включително участъкът в Поморското воеводство, по който доставяният в Полша с танкери суров петрол се изпомпва и се насочва към Германия, работят в обичаен режим", казаха от компанията.

На мястото на инцидента са изпратени пожарникари и аварийните служби на ПЕРН, които обезопасяват района.

Петролопроводът "Дружба" е един от най-големи в света и може да пренася до два милиона барела петрол на ден. Общият капацитет на западния участък на двата тръбопровода, по които се пренася петрол от Централна Полша до Германия, възлиза на 27 милиона тона суров петрол годишно.

След като Русия нахлу в Украйна миналата година и след като бяха открити големи течове в газопроводите "Северен поток", минаващи от Русия към Европа по дъното на Балтийско море, Европа е в състояние на повишена тревога за сигурността на енергийната си инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Ко? Неее

    06 Авг 2023 19:47ч.

    "бяха открити големи течове в газопроводите "Северен поток" - Мухахаха, така ли наричат малоумниците от Ройтерс и БТА взривяването на тръбата от американските терористи и техните европейски слуги?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Авг 2023 19:54ч.

    евроГейска наглост и безочие: френската Engie и германските Uniper и RWE заведоха срещу Газпром съдебен иск за $40 млрд. заради неизпълнение на доставката на газ по взривените от англо-американците газопроводи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи