В обща лидерска декларация Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, а призова за мир

В обща лидерска декларация Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, а призова за мир

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Председателят на страната домакин на форума - Индия, Нарендра Моди, обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Киев реагира, като заяви, че лидерите на Г-20 не могат да се гордеят с приетата декларация.

Какво се казва в декларацията

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в документа.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация", заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

Реакцията на Киев не закъсня 

Украинското министерство на външните работи заяви днес, че лидерската декларация от срещата на върха на Г-20 за руското нахлуване в Украйна "не е повод за гордост", предаде Ройтерс, като се позова на изявление във "Фейсбук" на неговия говорител Олег Николенко.

Агенцията отбелязва, че говорителят на външното министерство на Украйна е разкритикувал текста, в който не се споменава Русия и се избягва осъждането на Москва за войната в Украйна.

"Ясно е, че участието на Украйна (в срещата на Г-20) би позволило на страните да разберат по-добре ситуацията", написа той.

За какво още се споразумяха лидерите на Г-20

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи "по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин", но не се споменава нов план за действие.

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират международните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход".

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Поп Вечерко

    09 Sep 2023 21:38ч.

    Тъй, тъй, че иначе нещата отиват на изуй гащи :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    09 Sep 2023 21:43ч.

    ...срещу географските координати на полезните изкопаеми немож` рита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dnes.dir.bg към ЦИПСО ли е минал на служба?

    09 Sep 2023 21:50ч.

    Половината от текста - как някакъв си КИЕВ не бил доволен от декларацията на 20те най-големи икономики на Земята! Може би Киев вече стана новия Голям Брат , а САЩ от въд локвата вече е НИКОЙ? Или всичко е заради едни получени пари, първоначално изпратени в помощ от Англосаксонския златен милиард на уж защитаващата се (от собственото си население от 2014г насам) Украина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та кой тук иска да завладее територии?

    09 Sep 2023 21:56ч.

    Територии реално заемат банките, на тях войни не им трябват. Влизат с банките си и територията е тяхна. А ти си говори за демокрация, кой ти пречи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монсанто клекна заедно с Байдън

    09 Sep 2023 23:11ч.

    Най-накрая в американската корпорация Монсанто проумяха, че не могат да завладеят цялата руска територия в Украйна и че "украинското" им зърно, което що-годе още може да излъже пазара, тотално ще изгние, при условие, че не бъде отблокиран руският износ на зърно от Руската федерация. И Байдън клекна за интереса на Монсанто. Все пак Байдън е президент на САЩ, а не на Киев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ни бъде ли? Ядем отрова и мълчим

    09 Sep 2023 23:51ч.

    Една крава дава прясно и кисело мляко за българите едновременно от три континента: сухото мляко от Европа, соевата ГМО добавка от Америка, палмовата мазнина от Азия! Организмът на българина крещи: "Няма такова животно!" Българино, отвори очи и погледни истината, за това, с което те хранят! https://www.youtube.com/watch?v=c2blZnfMgpI Отговаря Йордан Малджански - последният селянин - научен сътрудник II степен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    09 Sep 2023 22:00ч.

    Пак нещо съм пропуснала, кога зеленчукът и неговата 404 станаха членове на Г-20, че да присъстват на срещата и да дават мнения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    09 Sep 2023 22:32ч.

    Бисмарк: 1."Тайната на политиката е да се сключи добър договор с Русия." 2. „Не можете да победите руснаците - ние сме научили това през вековете.“ 3. "Ако Германия и Русия се разбират, тогава и Европа ще се разбира."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на Моди и на сенилния Байдън!

    09 Sep 2023 23:02ч.

    Не е ясно защо негодуват в Киев?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Териториалната цялост на Украйна, бе

    10 Sep 2023 0:55ч.

    Копейки. А уж 80 % от света бил зад пропадналата ви кочина ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    10 Sep 2023 1:25ч.

    Си и Путин многозначително мълчат за тази Г-20. А пък Ердоган им разправя да изпълнят условията на зърнената сделка отпреди една година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коя Украйна? Която Ленин създаде?

    10 Sep 2023 1:45ч.

    Или която Сталин индустриализира?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сетих се!

    10 Sep 2023 1:45ч.

    Която САЩ обезлюди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво е това Украйна, бе,

    10 Sep 2023 1:51ч.

    жълтофекален американски цент в България? Нещо като РСМ ли е? Нещо като нищо. Или нещо като германски и австроунгарски мир с юдео-болшевишката РСФСР и като фактически протекторат за спечелване на ПСВ, а днес като юдео-американски проект за война на европейци с европейци? На бели хора с бели хора... На славяни със славяни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти си помак,

    10 Sep 2023 9:07ч.

    Портиер на амбасадата - хаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е скоро

    10 Sep 2023 11:09ч.

    И 90% от света ще бъдат със Русия .Не разбрали че със вашият англосаксонски свят е свършено ,както и със златният ви един милиард . БРИКС ви затвори морските пътища и сега за да преминавате през тях ще плащате огромни мита за да преминавате през тях . Вече не е господарката на морето. Как им отнехме главния морски път В крайна сметка как работи този свят. Който контролира морските търговски пътища, контролира търговията. И който контролира търговията, контролира целия свят. И доскоро всичко това се контролираше от САЩ и Великобритания, които опасваха главните морски пътища с военните си бази. В света има приблизително 11 от тези ключови маршрути Ламанш (Великобритания). Суецкия канал (британска база в Кипър) Гибралтар (Западът създаде такава държава и там има и британска военноморска база), Фолкландски острови (Великобритания), Персийски залив (бази на САЩ и Великобритания), Панамски канал (САЩ), Сингапур ( е васал на НАТО), Тайван (и поради това също такава борба за него от страна на Съединените щати), Северозападният проход (осигурява възможност за заобикаляне на Северна Америка от север, заобикаляйки опасния арктически лед, САЩ), Южния Тихи океан (САЩ го контролират през Австралия) и Берингов пролив. Но най-важното, разбира се, е Суецкият канал. Ако съберете всички товаропотоци през него - към протока Баб ел-Мандеб - тогава това са приблизително 30 хиляди кораба годишно, с общ товарен поток от над 2,5 милиарда тона товари. И ако добавим тук товарните потоци през Ормузкия пролив, тогава това са 6,5 милиарда барела петрол годишно (25%) от годишното потребление на цялата планета. Просто погледнете тази карта: Сега нека погледнем същата карта на Суецкия канал и Ормузкия пролив в Персийския залив от нов ъгъл: И защо се появиха толкова много цветни красиви знамена? И това са новите членове на БРИКС. Египет, Етиопия, Саудитска Арабия, ОАЕ и Иран. Сега това е една единствена организация. Тоест Путин, Си, Моди, Рамафоса и Лула не само предизвикаха хегемона, но и демонстративно установиха контрол върху движението на кораби, превозващи енергийни ресурси. И номерът е, че англосаксонците няма да могат да направят нищо там. Помните ли как персите два пъти арестуваха американски петролни танкери в Ормузкия пролив? И какво отговориха американците на такова нагло нарушение на демокрацията и свободата? 6-ти флот мълчаливо погледна през бинокъла и плахо помоли IRGC да спре. Корпусът на гвардейците на ислямската революция само се ухили в отговор, насочвайки енергично петролния танкер към пристанището на Иранската република. Англосаксонците разбират само от сила, затова БРИКС не губи ценно време в разговори, а веднага се настанява покрай проливите. Но това не е всичко. Отново картата и отново - от същото място: https://antimaydan.info/2023/09/bolshe_ne_vladychica_morskaya_kak_my_otobrali_u_nih_glavnyj_morskoj_put.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Г20 светът не осъди Русия,

    10 Sep 2023 2:59ч.

    но се обяви ПРОТИВ водената от нея война. Ушанките не са изпадали в такава изолация от времето на първите години след ВОСР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитър

    10 Sep 2023 12:47ч.

    Мажи дебело от мехлема срещу болка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Залцголдбург

    10 Sep 2023 5:03ч.

    Западните говеда се бяха наточили да ликвидират към 3-4 милиарда човека щото да останат само те - златния милиард . От изток им показаха един голям среден пръст. И за това западните говеда взеха да омекват и да си събират акъла. Но това е вероятно маньовър за отвличане на вниманието - готвят пак някоя кретенска простотия за ликвидация на нормални хора. Най добре е да бъдат анихилирани докато не са направили повече мизерии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    10 Sep 2023 9:37ч.

    Ето я хронологията на Руската „агресивност“ през последните 34 години: февруари 1989 г. - Пълно изтегляне на съветските войски от Афганистан юли 1991 г. - Официално закриване на военния съюз на страните от Варшавския договор . декември 1991 г. - Официално разпускане на Съветският съюз август 1994 г. - Пълно изтегляне на руските войски от бившата ГДР март 1999 г. - Приемане на Полша, Чехия и Унгария в НАТО декември 1999 г. - Заемане на Путин на поста Президент на Русия март 2004г. - Присъединяване към НАТО на България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния – 29 март 2004. Февруари 2014г. – Отстраняване с кървав преврат (Майдан) на законно избрания украински президент Янукович в Киев Март 2014г. – Отделяне с мирен референдум на Крим от Украйна. Април 2014г. – Обявяване на част от Донбас за независима република и начало на военни действия от страна на Киевските превратаджии срещу Донбаските сепаратисти. 2014 – 2022г. – Период на опити от страна на Москва да прекрати войната между Киев и Донбас чрез поредица от така наречените Мински споразумения, на които опити Киев системно се противопоставя. Февруари 2022г. – Официално признаване на новите Донбаски републики от Мосва и обявяване началото на СВО (Специална Военна Операция) на Русия срещу Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опак човек

    10 Sep 2023 11:22ч.

    За съжаление, украинците сами си съсипаха държавата. Направиха им преврат, помирисаха запад, корупция и джипове и забравиха корените си. Бързите промени за агресивните и алчни политици на македонците на Русия, докара до това нещастие. За тях най-страшният враг е диалектиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    10 Sep 2023 11:51ч.

    икономиката победи справедливостта . интересно до какви нови войни ще доведе това??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каква справедливост, какви 5 лева?

    10 Sep 2023 13:42ч.

    От памтивека до днес - войната губи онзи, който пръв свърши парите. Затова банкерите винаги печелят - защото дават пари и на двете страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агресивният блок нАТО

    10 Sep 2023 13:52ч.

    да спре да се разширява на изток за сметка на националната сигурност на Руската федерация, а изкуствената държава Украйна да си изпълнява поетите задължения при своето учредяване на 08.12.1991 г. в Беловежката гора в Белорусия, като резултат на антиконституционния разпад (преврат), реализиран между три от 15-е съветски републики - РСФСР, УССР и БССР. През 1997 г., в Будапеща, квазидържавата Р. Украйна отново потвърждава неутралния си статут, а през 2008 г. е поканена от а агресивния блок нАТО (бомбардирал през 1999 г. в продължение на три месеца мирното население на Сърбия и Черна Гора) да се присъедини към убийците на деца, жени и старци. И киевските юдо-фашистки и укро-нацистки престъпници от кървавия "Евро-майдан" в Киев - зима 2013-2014 г. - извършиха държавен преврат и започнаха системно да избиват народите в квази-държавата Украйна, и най-вече руският народ в източните региони на изкуствената държава Украина (окраина на Русия). Справедливостта възтържествува в Автономна република Крим, когато на 18.03.2014 г. след законно проведен референдум на 16.03.2014 г., провъзгласилата се независима Република Крим се присъедини като отделен субект към Руската федерация. Аналогично, след проведените на 11.05.2014 г. референдуми в Донецка и Луганска области на превратаджийска фашистка и нацистка Украйна, се образуваха самостоятелните държавни субекти ДНР и ЛНР. Същите бяха признати от Русия на 22.02.2022 г. В резултат на СВО бяха освободени от юдо-фашистката и укро-нацистката хунта в Киев населените с руско население области Херсонска и Запорожка, в които, заедно с ДНР и ЛНР бяха проведени референдуми от 23 до 27.09.2022 г. за СЪЕДИНЕНИЕ с Русия, като официалната дата на СЪЕДИНЕНИЕТО е 30.09.2022 г. Справедливостта изисква нАТО да признае, че провокира братоубийствената гражданска война в изкуствената държава Украина (историческа руска земя - окраина на Русия), чрез агресивното си разширение на изток, за сметка на националната сигурност на Руската федерация и чрез брутална намеса и организиране на държавния преврат в Киев от Майдана, завършил през февруари 2014 г. с преследването и изгонването, под страх от умъртвяване, на законния украински президент Виктор Янукович.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    10 Sep 2023 16:11ч.

    Нахалството на укpoпитеците е просто комично. Какво ще правите вие в Г 20 и какви сте, че да казвате на най-силните държави какви декларации да приемат? Гнъсна нацистка държавица, която скоро ще остане без население и ще бъде заличена от картата. Просяци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи